cicho tu jakoś więc podzielę się swoimi dwoma przepisami na zupkę z dyni
jedna na słodko druga na ostro i obie uwielbiamy jeść w sezonie dyniowym
zupa krem z dyni z wanilią( przepis na ok. 2 porcje)
- troszkę oliwy do smażenia lub masła
- litrowy słoik obranej i pokrojonej w kostkę dyni *
- gorący bulion lub woda ( w takiej ilości aby przykryć dynię)
- sól, pieprz
- laska wanilii
w garnku podgrzać oliwę, wsypać dynię, doprawić solą i smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas.
Gdy dynia nam się zrumieni i zmięknie zalewamy ją bulionem/wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 min ( zależy od dyni niektóre potrzebują więcej czasu) aż będzie miękka.
W połowie gotowania dodać laskę wanilii ( przekroić ją na pół nasiona wyskrobać, oczywiście nasionka jak i wyskrobaną laskę dodajemy do dyni).
Gdy już nasza dyńka zmięknie usuwamy pustą laskę i blenderem miksujemy na krem, jeśli jest mało soli dosalamy.
świeżo zmielonym pieprzem ja doprawiam jak już zupka jest na talerzu ale można zrobić to wcześniej.
podajemy z grzaneczkami
zupa krem z dyni i pomidorów.
- minimum 500g puree z dyni
- 1,5kg pomidorów
- masło bądź olej
- pół szklanki bulionu lub wody
- średnia główka czosnku lub pół dużej
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
ja daję jeszcze ok 2-3 łyżeczek przyprawy do tzatzików przywiezionej z Grecji ( nie wiem czy ta co u nas jest dostępna w sklepach jest smaczna i mocna

można zaryzykować i dodać

)
oczywiście ilość czosnku zależy od preferencji smakowych, ja jak jest zimno i bierze nas jakieś przeziębienie nie oszczędzam
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki kostki jak komu wygodniej ;).
Masło lub olej rozgrzewamy w garnku, dajemy wyłuskany i posiekany czosnek i chwilkę go smażymy ( pamiętajmy nie robić tego za długo ). Następnie dodajemy pomidory i chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i paprykę.
Gotować ok. 30 min aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie jeśli jest potrzeba dodajemy buliony/wodę.
zupkę miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy.
Zupę podajemy z grzaneczkami lub zacierkami . Ja standardowo przy podaniu dodaje na wierzch świeżo zmielony pieprz
jeśli chodzi o grzanki to ja bułeczki kroję na pół smaruję masełkiem posypuję ziołami prowansalskimi i piekę w piekarniku nagrzanym na 180st. przez parę minutek.
jeszcze muszę zlokalizować przepis na placek drożdżowy z dynią

jak znajdę to podam przepis.
smacznego