Ogródek Przemka - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka - cz.3
Dziś posiane: druga partia bobu 60x2 nasiona (pierścienie 6/7cm)-Figaro, por Juhas, por Alaska, sałata Jubilatka, seler, szpinak Asta F1, żeniszek biały (stare nasiona), żeniszek niebieski "Morskie Oko" no i 3 palety cebuli Exhibition/Globo/ Ailsa Craig. Pięknie kiełkują aksamitki Bolero, Petite Gold i Carmen, nieco gorzej Gabi (stare nasiona). Ładnie kiełkuje bazylia grecka Minette (straciła ważność 03/2011) i zaczyna kiełkować bazylia czerwona. Bazylia "Albahaca"-2 palety do jutra pozostanie jeszcze pod przykryciem. Szałwi na dzień dzisiejszy doliczyłem się 47 sztuk (część porażona grzybem)-oprysk, jedna paleta poszła pod lampy sodowe a druga marznie na parapecie w domu. Jutro wynoszę cieplarkę z piwnicy i zaczynam się bawić z pomidorkami i papryką.
-
-
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Imponujące wysiewy 

-
W cieplarce kiełkują pierwsze 3 odmiany pomidorków wysiane 10.03.2013r. Bób na wykiełkowanie potrzebował 7 dni. Pojawiają się pierwsze rośliny szpinaku wysianego 9 marca. Ładnie wzeszła sałata Jubilatka i szybko rośnie. Nieśmiało zaczyna kiełkować cebula.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Pomidorów nie miałbym odwagi wysiewać (bo nie mam na nie warunków), dlatego tak bardzo podziwiam Twoje zacięcie!
-
-
-
Nie wiem Przemku w jakiej kolejności wyświetlają się u Ciebie moje zdjęcia ale na tych zdjęciach nie ma szałwi. Na pierwszym są siewki pomidora, na drugim heliotropy, na trzecim (gąszcz siewek) to bazylia a na ostatnim żeniszek meksykański. Szałwie wzeszły bardzo słabo i dużo z nich jest osłabionych (porażone przez grzyby) ale walczę o nie i już mają się troszeczkę lepiej.

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Przemku, uwielbiam twoje zdjęcia rozsad ;) ahhh cóż za przyjemność.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Przemku, u ciebie jak w labolatorium
Piekne, siewy, piekne siewki, a jakie piękne z tego rośliny wyrosną i radocha na całego, bo to z własnej krwawicy wyhodowane - pozdrawiam 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ale wspaniałe widoki wschodzących roślinek i jeszcze to ciepłe światło sodowej lampy? Jaką rolę spełnia perlit dla siewek (higieniczną?), czy znajduje się on tylko na powierzchniowej warstwie - na substracie? Ja używam do produkcji rozsad lekkiej ziemi uniwersalnej - jest OK. Lampa sodowa uniezależnia od światła słonecznego? Jak długo można prowadzić uprawę w takim świetle? Czy cieplarka ma drzwiczki, które są zamykane, ale wtedy chyba jest tam ciemno, a może nie? No i co to jest i do czego służy kasterka? Pozdrawiam. Ola
-
Witajcie Sylwio, Aniu i Olu!
Zdjęcie cieplarki jest w poście z 14.03.2013r. Ona ma drzwiczki ale nie ma możliwości doświetlania. Trzymam tam tylko nasiona do czasu skiełkowania. To jest cieplarka na potrzeby lekarzy weterynarii a ja ją tylko użytkuję do wysiewu papryki i pomidorów. Może jeszcze dla dyniowatych się przyda. Kasterka (dawniej była robiona z desek) to skrzynia do mieszania zaprawy cementowej. Ja wykorzystuję ją do wykonywania/mieszania podłoży. Lampy sodowe (często oświetlają nasze ulice) mogą służyć do produkcji rozsad bez dostępu światła słonecznego albo tylko do doświetlania. Świetnie sprawdzają się w chłodniejszych piwnicach bo jednak trochę ciepła wydzielają ale po wyłączeniu temperatura spada o kilka stopni a rośliny tak lubią. Co do perlitu to używa się go do sadzonkowania (np. chryzantem), do rozpulchniania/rozluźniania podłoża (wtedy miesza się go z podłożem/ziemią, u mnie głównie znajduje się na powierzchni i służy do przykrywania samych nasion. Jest bardzo lekki, utrzymuje wilgoć, jest sterylny-rośliny rzadziej są porażane przez choroby grzybowe. Na zdjęciach: aksamitki, kasterka i kiełkujące nasiona bakłażana(oberżyny)-do zdjęcia wyjęte z cieplarki.

Zdjęcie cieplarki jest w poście z 14.03.2013r. Ona ma drzwiczki ale nie ma możliwości doświetlania. Trzymam tam tylko nasiona do czasu skiełkowania. To jest cieplarka na potrzeby lekarzy weterynarii a ja ją tylko użytkuję do wysiewu papryki i pomidorów. Może jeszcze dla dyniowatych się przyda. Kasterka (dawniej była robiona z desek) to skrzynia do mieszania zaprawy cementowej. Ja wykorzystuję ją do wykonywania/mieszania podłoży. Lampy sodowe (często oświetlają nasze ulice) mogą służyć do produkcji rozsad bez dostępu światła słonecznego albo tylko do doświetlania. Świetnie sprawdzają się w chłodniejszych piwnicach bo jednak trochę ciepła wydzielają ale po wyłączeniu temperatura spada o kilka stopni a rośliny tak lubią. Co do perlitu to używa się go do sadzonkowania (np. chryzantem), do rozpulchniania/rozluźniania podłoża (wtedy miesza się go z podłożem/ziemią, u mnie głównie znajduje się na powierzchni i służy do przykrywania samych nasion. Jest bardzo lekki, utrzymuje wilgoć, jest sterylny-rośliny rzadziej są porażane przez choroby grzybowe. Na zdjęciach: aksamitki, kasterka i kiełkujące nasiona bakłażana(oberżyny)-do zdjęcia wyjęte z cieplarki.

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Przemku, mam pytanie czy jakieś rozsady w najblaiższym czasie będziesz dawał do tunelu ?