Mam pytanie do szanownej użytkowniczki Dorota11 albo do kogoś kto wie:)
Z akcji wymiany mam szpinak wysoki i (taki do 1m) zastanawiam się kiedy go posiać i czy z rozsady czy prosto do gruntu. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat Może ma ktoś zdjęcie?
A czy mozna posiać szpinak w tunelu juz teraz. A gdy wykiełkuje i nie będzie juz strasznych mrozów przesadzić takie małe sadzonki do gruntu, jak sałatę? Czy to dobry pomysł?
Swój już mam wysiany, oczywiście w foliaku, ochłodzenie mu nie zaszkodzi. Po doświadczeniach z poprzednich sezonów posiałem szpinak punktowo w roztawie ok 15x10 cm.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson Moje krzyżówki
mam zamiar posiać dziś szpinak matadro z rozsady do wielodoniczek, czy jeśli wysadzę go w kwietniu bezpośrednio do gruntu to czy nie zmarznie mi w czasie ewentualnych przymrozków.? chodzi o to czy takie małe sadzonki dobrze znoszą przymrozki .?
wysiałem 42 nasiona na zbiór mają czy to nie za mało .? przewiduje to dla 5 osobowej rodziny , szpinaku zjadamy dosyć sporo , bo kupujemy mrożony w paczkach chyba 400 lub 500 gram i to starcza nam na 1 obiad. Wiec ile mogę uzyskać z 42 sadzonek .?
Myślę, że te 42 sadzonki to na jedno posiedzenie będą
Dość luźno posadzony szpinak daje dorodne roślinki,lecz z tej masy po ugotowaniu zostaje niewiele. Nie bawię się w produkcję sadzonek szpinaku, choć to niezły pomysł. Sieję we foliaku jako przedplon przed pomidorami. W tym roku zasiałem punktowo, w rozstawie 10x15 cm.
Chłody mu nie są groźne. Są odmiany które sieje się jesienią, żeby były do spożycia wczesną wiosną.
Folia jest dobra do przyspieszenia wegetacji, będzie wcześniej niż taki uprawiany bez okrywy
mój szpinak bardzo ładnie powschodził, jest w pokoju gdzie temp. jest około 23-25 stopni w dzień i noca 18-19.? czy mam go przenieść w chłodniejsze pomieszczenie .?np. około 10 stopni .?