Ogród w dolinie - wielkie marcowanie :)
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród w dolinie - wielkie marcowanie :)
Jak kobea już ruszy, to nie będziesz wiedziała, co z nią robić - będzie czepiać się wszystkiego
Życzę Ci, żeby zakwitła - ja z kobeą próbowałam raz - miałam piękne pnącze na balkonie, niestety nie wydała ani jednego kwiatu. Może dlatego, że w doniczce (i do tego za małej).

- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Ile już u Ciebie "nowinek" wyrosło, oj będzie co doglądać, niech wszystko pięknie Ci rośnie...
A to, że wiosna tuż, tuż to super pokazałaś

A to, że wiosna tuż, tuż to super pokazałaś

- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

Aneczko wspaniale wiosennie u Ciebie ,aż miło popatrzeć .

Ile ty tego wszystkiego wysiałaś i posadziłaś

Fiołeczek cudownej urody , reszta również

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Dorotko (Keetee)! Dokładnie
Anturium ma tak sliczne liście, że same w sobie sa ozdobą. Do tego maja taką aksamitną fakturę
Teresko! Wiem, że ono jest na Twojej liście chciejstw. Mam nadzieję, że uda Ci się go upolować na Waszej giełdzie. Po miłości do kalatei nie miałam wątpliwości, że lubisz listki z wzorkiem
Twoje fiołaski też zakwitną. Wiosna dopiero się zaczyna... A dendrobium - już zapomniałam jakie jest śliczne
W ogóle jestem zadowolona, bo to pierwsze moje, domowe jego kwitnienie.
Iwonko (Iwona1311)! U mnie kwitł dopiero słownie jeden krokus, a teraz przy lekko dodatniej temperaturze i braku słonka, na kwitnienie i ja zaczekam. Ale nie ma pośpiechu... I oczar i anturium były na mojej liście chciejstw i już je mam
Stasiu (stasia_ogrod)! W sumie lubię, jak kwiaty kwitną powoli, bo moge się nimi długo cieszyć. Dendrobium miało niemal roczą przerwę w kwitnieniu i już niemal zapomniałam, jak dokłądnie kwitnie, ale się nie zawiodłam. Falbanki i kolor kwiatów fiołka są takie śliczne, więc niech się nie spieszy i z kwitnieniem i przekwitaniem. Siewy na razie są uda, choć rodochiton i cleome ani drgnie
Ale może po prostu trzeba cierpliwie zaczekać jak na kobeę i iksje chińską? Na szczęście jestem cierpliwa...
Majeczko (majka411)! I kolejny dowód na to, że mamy podobny gust, bo taka sobie sama wybrałam były do wyboru)
Kasiu (robaczek_Poznań)! Widziałam, że łagodnieją z prognozami, więc może nie trzeba się przejmować? U mnie nadal temperatura dodatnia i zero śniegu (nowego). Będzie dobrze, choć ja osobiście wolałabym wiosnę. I Ty także...
Kubasiu! Ależ nie chcę Twojego zawału... Mam nadzieję, że dendrobium Ci się spodobało i nie zawiodło
Jakie kuszenie???
Agatko (agatka123)! Widzę, że i Ciebie cieszą maluchy jak i mnie. Każdy kiełek ze 100 razy pokazuje komu się tylko da i cieszę się przy tym, jak małę dziecko. Fiołaski to jedna z moich miłości, ale tak do końca nie jestem pewna, czy się dogadujemy...
Małgosiu (Margo2)! Tak wszystko to nie rośnie. Czekam np. na rodochitona i cleome. I nic... Nie wszystko sie udaje. A pogoda u mnie całkiem całkiem. Nie ma mrozu i nie pada ani deszcz ani śnieg
Iwonko (iwona0042)! Fajnie, że jesteś
Mariolu (maliola)! Kapustki jeszcze nie siałam, bo termin chyba jest kwietniowy. A koleuski rosną strsznie powoli. U mnie to mikrusy, ale mam nadzieję, że urosną. Oby nam sie udały, bo lubię mieć i kapustki i koleuski w ogrodzie.
Mileno (Mandragora)! Swoją kobeę zamierzam posadzić przy płocie, jako tło dla różanki, a zatem do gruntu i liczę na piękne dzwonki
Elu (ellcia)! Cieszę się, że Ci się spodobało. Mam nadzieję, że moje siwy nie tylko przeżyją, ale będą łądnie rosły. Relacja będzie na bieżąco
Teresko (Jatra)! Tak się niekiedy zastanawiam, co ja z tym wszytskim zrobię, jak wyrośnie. Ale nie jestem naiwna - 100% sukcesu nie będzie, a każda sadzonka sie przyda i zawsze taniej wyjdzie niż taka kupiona w ogrodnictwie. A ile przy tym radości
Wiem, że jesteś miłośniczką fiołków, stąd Twój komplement jest wiele wart 

Teresko! Wiem, że ono jest na Twojej liście chciejstw. Mam nadzieję, że uda Ci się go upolować na Waszej giełdzie. Po miłości do kalatei nie miałam wątpliwości, że lubisz listki z wzorkiem

Iwonko (Iwona1311)! U mnie kwitł dopiero słownie jeden krokus, a teraz przy lekko dodatniej temperaturze i braku słonka, na kwitnienie i ja zaczekam. Ale nie ma pośpiechu... I oczar i anturium były na mojej liście chciejstw i już je mam

Stasiu (stasia_ogrod)! W sumie lubię, jak kwiaty kwitną powoli, bo moge się nimi długo cieszyć. Dendrobium miało niemal roczą przerwę w kwitnieniu i już niemal zapomniałam, jak dokłądnie kwitnie, ale się nie zawiodłam. Falbanki i kolor kwiatów fiołka są takie śliczne, więc niech się nie spieszy i z kwitnieniem i przekwitaniem. Siewy na razie są uda, choć rodochiton i cleome ani drgnie

Majeczko (majka411)! I kolejny dowód na to, że mamy podobny gust, bo taka sobie sama wybrałam były do wyboru)

Kasiu (robaczek_Poznań)! Widziałam, że łagodnieją z prognozami, więc może nie trzeba się przejmować? U mnie nadal temperatura dodatnia i zero śniegu (nowego). Będzie dobrze, choć ja osobiście wolałabym wiosnę. I Ty także...
Kubasiu! Ależ nie chcę Twojego zawału... Mam nadzieję, że dendrobium Ci się spodobało i nie zawiodło

Agatko (agatka123)! Widzę, że i Ciebie cieszą maluchy jak i mnie. Każdy kiełek ze 100 razy pokazuje komu się tylko da i cieszę się przy tym, jak małę dziecko. Fiołaski to jedna z moich miłości, ale tak do końca nie jestem pewna, czy się dogadujemy...
Małgosiu (Margo2)! Tak wszystko to nie rośnie. Czekam np. na rodochitona i cleome. I nic... Nie wszystko sie udaje. A pogoda u mnie całkiem całkiem. Nie ma mrozu i nie pada ani deszcz ani śnieg

Iwonko (iwona0042)! Fajnie, że jesteś

Mariolu (maliola)! Kapustki jeszcze nie siałam, bo termin chyba jest kwietniowy. A koleuski rosną strsznie powoli. U mnie to mikrusy, ale mam nadzieję, że urosną. Oby nam sie udały, bo lubię mieć i kapustki i koleuski w ogrodzie.
Mileno (Mandragora)! Swoją kobeę zamierzam posadzić przy płocie, jako tło dla różanki, a zatem do gruntu i liczę na piękne dzwonki

Elu (ellcia)! Cieszę się, że Ci się spodobało. Mam nadzieję, że moje siwy nie tylko przeżyją, ale będą łądnie rosły. Relacja będzie na bieżąco

Teresko (Jatra)! Tak się niekiedy zastanawiam, co ja z tym wszytskim zrobię, jak wyrośnie. Ale nie jestem naiwna - 100% sukcesu nie będzie, a każda sadzonka sie przyda i zawsze taniej wyjdzie niż taka kupiona w ogrodnictwie. A ile przy tym radości

- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Aniu dziękuję za miłe słowa

- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Kuszenie = Anturium
Jest cudne
mam nadzieję, że będzie pięknie się rozrastało 

- sweety
Teresko! Ale ja lubię taki busz, więc płakać nie będę. I w paru miejscach już mi sie udało taki stoworzyć. Poza tym i tak jeszcze posieje parę jednorocznych prosto do gruntu, jak choćby w miejsca, gdzie rosna teraz cebulowe
I nie tylko, bo rudbekie najpiękniejsze były właśnie te siane przeze mnie, a w tym roku będę miała jeszcze jedną odmianę "Cherry Brandy"
Kubasiu! No tak zapomniałam, któż jest sprawcą i tego chciejstwa

Kubasiu! No tak zapomniałam, któż jest sprawcą i tego chciejstwa

- sweety
Chyba przydałoby się parę zdjęć 
Wiosna za oknem lekko przystopowała, ale 3 stopnie na plusie i bez opadów - chyba nie można narzekać. W kazdym razie nie zamierzam. Nie wiem, jak to u Was wygląda, ale jak narzekam, sama czuję się gorzej. Dlatego unikam tego typu wątpliwych rozrywek
W domu przygotowania do wiosny trwają i roślinki jakby to czuły.
Moczą się kolejne nasiona kobei, bo jedna sadzonka to chyba za mało, a czy będzie więcej z poprzedniego siania, nie wiem
Wykiełkowało także pierwsze nasionko iksji chińskiej
Kolorem najpiękniej mami jednak fioletowe dendrobium

Tym razem anturium na 100% będzie kwitło. Po 7 liściach (oj nie mogę narzekać) tym razem to na pewno kwiat

Hoyki powoli ruszają
Tak wyglądały meliflua i diptera (od lewej) końcem września 2012r.

a tak teraz

Puszczają nowe listki
linearis

australis lisa

rotundiflora

multiflora

Jeden z karmników zlikwidowałam, a drugi niezmiennie cieszy się wielkim powodzeniem
Na moim balkonie ruch jak na Okęciu

Wiosna za oknem lekko przystopowała, ale 3 stopnie na plusie i bez opadów - chyba nie można narzekać. W kazdym razie nie zamierzam. Nie wiem, jak to u Was wygląda, ale jak narzekam, sama czuję się gorzej. Dlatego unikam tego typu wątpliwych rozrywek

W domu przygotowania do wiosny trwają i roślinki jakby to czuły.
Moczą się kolejne nasiona kobei, bo jedna sadzonka to chyba za mało, a czy będzie więcej z poprzedniego siania, nie wiem

Kolorem najpiękniej mami jednak fioletowe dendrobium

Tym razem anturium na 100% będzie kwitło. Po 7 liściach (oj nie mogę narzekać) tym razem to na pewno kwiat

Hoyki powoli ruszają

Tak wyglądały meliflua i diptera (od lewej) końcem września 2012r.

a tak teraz

Puszczają nowe listki
linearis

australis lisa

rotundiflora

multiflora

Jeden z karmników zlikwidowałam, a drugi niezmiennie cieszy się wielkim powodzeniem

-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Kwiatuszki cudowne ,ale fotki sikorek mistrzostwo świata
Uwielbiam 'polować' z obiektywem na fruwające piękności

marzenia się spełniają! Dana
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu piękne anturium,co za liście
A jak jeszcze zakwitnie to bajka
Kobeę posiałaś,kurcze najgorzej jest z wykiełkowaniem nasion,a potem podobno już leci
Z moich 16 nasion wzeszło 12 ,teraz żebym tylko tego nie spaprała...bo czasem potrafię
Fajnie,że masz na plusie,u mnie minus 2 i śnieżek leciutko przykrył ziemię,a raczej poprószył
Pozdrawiam weekendowo

A jak jeszcze zakwitnie to bajka

Kobeę posiałaś,kurcze najgorzej jest z wykiełkowaniem nasion,a potem podobno już leci

Z moich 16 nasion wzeszło 12 ,teraz żebym tylko tego nie spaprała...bo czasem potrafię

Fajnie,że masz na plusie,u mnie minus 2 i śnieżek leciutko przykrył ziemię,a raczej poprószył

Pozdrawiam weekendowo

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć, Sweety, wszystko Ci tak dziarsko rośnie, że miło popatrzeć
. No ale Ty nie masz trzech brojących kotów
. A moje krążki ciągle w szufladzie
. Może Twój przykład i Twoje zdjęcia zmobilizują mnie wreszcie do czynu. Hoye w keramzycie uprawiasz
Storczyk pierwsza klasa
.
Buziaki - Jagoda
PS. U mnie w tym suchym mrozie nic spod ziemi nie odważa się wyjrzeć
.

Buziaki - Jagoda
PS. U mnie w tym suchym mrozie nic spod ziemi nie odważa się wyjrzeć

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Aniu, no twoje hoje nie próżnują
a zdjęcia sikorek rewelacyjne 

- sweety
Danusiu (mm-complex)! I ja to lubię, ale sikorki są i szybkie i strasznie płochliwe
Annes77! Akurat kwiaty tej odmiany anturium nie są specjalnie spektakularne, ale same liście są piękne. Bardzo chciałam je mieć
Moja kobea jakaś wyrywna nie jest więc postanowiłam posiać kolejną i to po namoczeniu nasion. Mam nadzieje mieć kilka roślin i ich nie umordować zanim trafią do gruntu
Teraz pogoda jest jeszcze ładniejsza
Jagi! One są dzierskie jak ja
Energia mnie rozsadza, że zdarza się im zrobic krzywdę
W hydroponice mam ok. 20 róznych odmian hoyi. System mi się podoba i jest bardzo wygodny. U mnie mrozu njet
i jest bardzo przyjemnie...
Teresko! Nie próżnują. Po wczorajszych narzekaniach postanowiłam zrobić przegląd i znowu doszłam do wniosku, że narzekac nie będę
Przed chwilą zeszłam na dół, a na termometrze 12 stopni, lekko słonko, a za oknem żółciutko od krokusów

Annes77! Akurat kwiaty tej odmiany anturium nie są specjalnie spektakularne, ale same liście są piękne. Bardzo chciałam je mieć

Jagi! One są dzierskie jak ja

Teresko! Nie próżnują. Po wczorajszych narzekaniach postanowiłam zrobić przegląd i znowu doszłam do wniosku, że narzekac nie będę

Przed chwilą zeszłam na dół, a na termometrze 12 stopni, lekko słonko, a za oknem żółciutko od krokusów

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Aniu, ale piękne krokusiki
a ja tylko śnieg mogę pooglądać 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Aniu, śliczne krokusiki, no i karmniki dla ptaków jeszcze się przydają