Pnącze z owocami / bez owoców
Pnącze z owocami / bez owoców
Chciałabym zasadzić w ogrodzie pnącze , które też miałoby jadalne owoce. Mam już winorośl . Mogłabym zasadzić kiwi. Na pewno są jeszcze inne możliwości. Napiszcie co uprawiacie i jak się spisuje w naszym klimacie 

- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może borówka amerykańska - małe krzaczki a ile jagód, zdjęcia z wczoraj, oczywiście to nie pnącze ale można spróbować...

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Re: Pnącze z jadalnymi owocami do ogrodu
Chciałabym zasadzić w ogrodzie pnącze , które też miałoby jadalne owoce.
Akebia.
Akebia.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Polecam jeżynę bezkolcową - co prawda nie jest to pnącze, ale można ją tak potraktować 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ines, wpisz miejsce gdzie masz ogród w swoim Profilu w okienku Skąd. Może to być rejon, region, cokolwiek, nie każda roślina wytrzymuje każde warunki, na pewno znasz określenie stref klimatycznych?
A może Aktinidia (Actinidia)?
Przenoszę wątek do sekcji Pnącza
A może Aktinidia (Actinidia)?
Przenoszę wątek do sekcji Pnącza

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja teżines1976 pisze:Akeba wygląda zachęcajaco:) Zastanawiam się też nad cytryńcem chińskim.

Kiwi też jest dobre, to mam. Trzeba tylko zadbać o ciągłą wilgotność ziemi, bo zaraz zrzuca owoce.
Też jako pnącze można potraktować czarną malinę. Ma kolce i długie, podobne do jeżyny pędy, już dojrzewa, ciekawy smak. No i atrakcja: zwłaszcza jak nazbiera się czerwonych, czarnych i żółtych malin.
Waleria
Re: Pnącze z jadalnymi owocami do ogrodu
Nie wiem jak trójlistkowa, ale pięciolistkowa ma ohydne w smaku owoce. Miąższ bardzo cierpki, wręcz gorzki, tylko nasiona otoczone galaretowatą, słodką przezroczystą substancją, generalnie mało apetyczną ;).mirzan pisze: Akebia.
Ale rozrasta się, kwitnie i pachnie pięknie. Na intrygujące owoce można patrzeć z podziwem rzeczywiście, ale jeść je......?
Natomiast cytryniec i kiwi - jak najbardziej nadają się do jedzenia.
Cytryniec moich sąsiadów dorasta do dwóch metrów z małym kawałkiem, daje się pięknie prowadzić, kwitnie przecudnie bardzo wczesną wiosną a owocki ma sympatyczne i bardzo zdrowe podobno

Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Ja mam u siebie aktinidię ostrolistną - pieknie obrasta pergolę, owocki będę miała w tym roku po raz pierwszy - już podziwiam malutkie.
jeśli zależy ci na tym żeby pnącze było bardzo ozdobne to możesz się pokusić o aktinidię pstrolistną - tylko że ona ma mniejsze owoce.
Pozdrawiam
jeśli zależy ci na tym żeby pnącze było bardzo ozdobne to możesz się pokusić o aktinidię pstrolistną - tylko że ona ma mniejsze owoce.
Pozdrawiam
Amatorka....z sercem do roślin
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu