Rośliny doniczkowe - effa

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonka na listki nie marudzę ale jakby zakwitła to byłabym happy. Kurcze to jak piszesz, że Twoja babcia mówi że są męskie i żeńskie to może ja mam akurat tego męskiego typa? :? Hm... Bo u teściowej też nie kwitł, przynajmniej nie zauważyłam :?

Jagódko dziękuję za miłe słowa i trzymanie kciuków - oby się udało :wink:

A teraz mam do Was prośbę. Dostałam wczoraj od teściowej, która to z kolei dostała od koleżanki :D szczepki dwóch kwiatuszków. Proszę o identyfikację i pomoc na temat ukorzeniania. Oto one:

1.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

2.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ta pierwsza roślina wydaje mi się, że to jest Portulacaria, a ta druga Nagarbia - ale nie jestem pewna, więc proszę pomóżcie :roll:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Drugie na 100% nagrabia - ukorzeniałabym w ziemi obie :wink: Ale poczekaj na rady kogoś bardziej zorientowanego :D Obie bardzo ładne, niech się przyjmą i rozrastają :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Anolka, tez tak mi się wydawało, wczoraj na necie wyszperałam, żeby w wodzie ukorzeniać nagarbię, zobaczymy :wink:

A co do pomocy, to nikt zorientowany chyba nie udzieli informacji :( nikt do mnie chyba nie zagląda :(
Pozdrawiam Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dostałam malutką szczepeczkę nagrabi kiedyś i w wodzie mi podgniwała, dałam do ziemi z piaskiem i pod folię teraz ruszyła - ale jest jeszcze mikra. Wszyscy gdzieś szaleją po ogrodach :lol:
maaartinka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 11:19

Post »

Niestety też Ci nie pomoge, ale musze przyznać że dostałaś super szczepki :) i do tego nagarbi tak ładnie świecą się listki :) Szkoda że ja od nikogo nie dostaje roślinek :(
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

effa pisze: A co do pomocy, to nikt zorientowany chyba nie udzieli informacji :( nikt do mnie chyba nie zagląda :(
Pierwsza z szczepek to jakiś grubosz, osobiście jak napisała anoli ziemia dla kaktusów z piaskiem lub drobnym żwirkiem(pół na pół) i ukorzeniaj w doniczce, drugą szczepkę do słoiczka z wodą szybciej się ukorzeni. :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Zaglądamy do Ciebie , zaglądamy tylko jak nie wiemy co odpowiedzieć ,
to siedzimy cicho :D :D :D
Przemo ma chyba rację,że to grubosz , więc łatwo się ukorzenia.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anoli pisze:Wszyscy gdzieś szaleją po ogrodach :lol:
chyba tak... :wink:
maaartinka pisze:Niestety też Ci nie pomoge, ale musze przyznać że dostałaś super szczepki :) i do tego nagarbi tak ładnie świecą się listki :) Szkoda że ja od nikogo nie dostaje roślinek :(
Dzięki :) Ja w sumie też pierwszy raz dostałam od teściowej szczepki, ale może dlatego że wie że lubię kwiaty :wink: Ona z resztą też je lubi tylko z miejscem ma kiepsko jak sądzi, choć ja uważam ze jak ktoś ma większe mieszkanie od mojego to i dużo miejsca. Ale się nie odzywam, zresztą po co? Tylko na tym korzystam :wink:
Przemo pisze:Pierwsza z szczepek to jakiś grubosz, osobiście jak napisała anoli ziemia dla kaktusów z piaskiem lub drobnym żwirkiem(pół na pół) i ukorzeniaj w doniczce, drugą szczepkę do słoiczka z wodą szybciej się ukorzeni. :D
Tak też uczyniłam jedno powędrowało do ziemi a drugie do wody :wink: Teraz tylko trzymam kciuki żeby się ukorzeniły.

miluck pisze:Zaglądamy do Ciebie , zaglądamy tylko jak nie wiemy co odpowiedzieć ,
to siedzimy cicho :D :D :D

:D :D :D a u mnie to nawet krzyczeć możecie, z miłą chęcią Was poczytam :wink:
Pozdrawiam Ewa
maaartinka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 11:19

Post »

Dzięki Ja w sumie też pierwszy raz dostałam od teściowej szczepki, ale może dlatego że wie że lubię kwiaty Ona z resztą też je lubi tylko z miejscem ma kiepsko jak sądzi, choć ja uważam ze jak ktoś ma większe mieszkanie od mojego to i dużo miejsca. Ale się nie odzywam, zresztą po co? Tylko na tym korzystam

Bo my już jesteśmy wkręcone w kwiatki na maksa i dajemy je wszędzie gdzie tylko wlezą :D życzę Ci jak najwięcej takich gestów od teściowej :)
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

uhm... Przemo się zna, ale powiem tak... nagarbie ukorzeniałam już trzy razy
raz w ziemi poszło szybko, ale padła zimą... późneij w wodzie i wszystkie trzy kawałeczki padły :?
teraz spróbowałam trzeci raz - siedzi w ziemi, początkowo pod słoikiem teraz już bez.. jest maleńka i nie zaglądam pod ziemię ale nie wygląda żeby coś jej się złego działo... nawet malutkie przyrostki zaczyna być widać...
pomimo że poczta dała jej popalić i połowa listków po drodze odpadła

Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze czyli z tej nagarbii to nie jest taka łatwa sztuka. No to mam dylemat ale jak już wsadziłam do wody to chyba przy tym zostanę, oby się udało. Trzymam kciuki za Twoją i moją :D będziemy się wspierać :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

W mojej książce jest napisane:
"Nagrabia gładka" - Rozmnażanie:
Rozmnażanie jest bardzo łatwe.Wystarczy uszczknąć długie pędy i wstawić do słoiczka z wodą.
Jak tylko ukażą się pierwsze korzonki,wsadzamy roślinę do standardowej ziemi."
Trzeba być dobrych myśli ,że roślinka szybko się ukorzeni :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jestem w takim razie dobrej myśli :D :D :D

To teraz pokażę Wam urywki z mojego balkonu:

Aksamitka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Maciejka:

Obrazek Obrazek

i moje zbyt bardzo popieszczone słońcem bratki :? (posadziłam drugie i czekam aż zakwitną)

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie Ci kwitną aksamitki, u mnie niestety część już przekwita. Maciejka nie udała mi się zupełnie. Szkoda, liczyłam na jej cudny zapach. Biedne bratki, mam nadzieję, że nowe szybko zakwitną :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ilonka :D
Maciejka rzeczywiście ma cudny zapach, uwielbiam chłonąć go wieczorami. Dziwne, że Ci się nie udała, bo ona raczej nie należy do trudnych :? Jedyne co mnie u niej wkurza, to że jest wysoka a wiatr robi z nią co chce. W tamtym roku cały czas na jedną stronę mi opadała :evil:

Jutro wkleję resztę balkonowych fotek, bo wcześniej zgonił mnie M bo też chciał poklikać a teraz to już mi się nie chce ich zmniejszać :roll:
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”