Moje początki hodowli storczyków...

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje początki hodowli storczyków...

Post »

Ja też dziękuję :D
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

i ja tez dziekuje ;:197
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ooo.. jak miło, że storczykomaniak w Dzień Kobiet nie myśli tylko o tym, że jest to okazja do kupienia ciekawej hybrydki ale także o tym by złożyć życzenia ;:131 :lol: Dziękujemy! ;:138
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Jak miło :D Dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Dziękuję i ja za życzenia i kwiatki. Ostatnim bukietem goździków obdarowano mnie kilkanaście lat temu :;230 . Czyż nie są piękne?
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja również dołączam się do podziękowań. Trochę późno, ale Dziękuję :D piękne goździki ;:196
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Arku cudowny ten nowy nabytek ;:215
Z takim wybarwieniem nie spotkałam się jeszcze ;:oj
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

WITAJCIE :wit

aCTUS-KASIU----KARNOVA----dORCIA7-DOROTKO----dESZCZÓWKA79-JOLECZKO----DUFIN----PAULA15-PAULINKO----gIANNA----MAGDZIA--MAGDZIU----WIOLAMANKO-WIOLU.

Bardzo mnie cieszy Wasza reakcja na moje dla Was i całej rzeszy Pań tego Forum życzenia-dziękuję.Wam,Forumowiczom i Gościom dziękuję również za kolejne odwiedziny w moim wątku,zapraszam ponownie i pozdrawiam.

WIOLAMANKO-WIOLU
Przyznam Ci się,że wybór był duży ale ciekawie wybarwione były wg mnie tylko dwa- ten kupiony i zaprezentowany przeze mnie i drugi identyczny jak ten kupiony przeze mnie w Szkocji i darowany tamtejszej Pani domu.Musiałem wybierać pomiędzy nimi i doszedłem do wniosku,że z pewnością kiedyś trafi się okazja kupna raz jeszcze "Szkotka" a tym razem kupię nakrapianego bordo,no i jest.Cieszę się,że tak jak i innym Forumowiczom i mnie podoba się również Tobie ;:180

Mój "żyłkowany" jednopędowy storczyk-jak go nazwała jedna z Forumowiczek,już przekwitł,ma już przycięty pęd ale już zdążył wypuścić młody liść co mnie bardzo cieszy i tym chcę się pochwalić oby tylko nie zapeszyć i żeby rósł zdrowo i zakwitł ponownie:

Obrazek Obrazek

Obrazek :) Obrazek

Obrazek :) Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Kwiatuszek cudny, ale chyba ma za małą wilgotność, co widać po korzonkach powietrznych :idea:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Piotrze :wit
Storczyka "żyłkowanego" kupiłem pod koniec stycznia z przewalającymi się przez doniczkę korzeniami powietrznymi,z których połowa już była zasuszona i praktycznie powinienem je powycinać ale nie zrobiłem tego do tej pory,by nie przedobrzyć tak jak przedobrzyłem z nawilżaniem i nawożeniem korzystając z porad w necie i w ten sposób pozbyłem się trzech storczyków.Przyznaję,że wilgotność powietrza w naszych pomieszczeniach jest zbyt niska procentowo i równocześnie niezbyt korzystnie wpływa na wegetację storczyków.Jedyny sposób jaki mi pozostał dla utrzymywania ich w dostatecznej kondycji jest regularne zraszanie ich.Stawianie doniczek na keramzycie z wodą,jak się okazuje jest niezbyt praktyczne i ponoć nie zawsze się sprawdza w praktyce o czym piszą niektórzy Forumowicze.
Niecałe dwa lata mojej hodowli storczyków to jak okazało się w mojej praktyce zbyt krótki okres czasu aby,może nie tyle dojść do perfekcji w ich hodowli ale żeby móc utrzymywać je w dostatecznej kondycji i doprowadzać do ponownego kwitnienia.
Nawilżam dopiero wtedy,kiedy nie widać już parowania w doniczce-to też wynika może z mojej przesadnej ostrożności.
Z Twoich wypowiedzi na forum wysnułem wniosek,że jesteś doświadczonym hodowcą storczyków więc napisz proszę co myślisz o moim sposobie hodowli tej urokliwej roślinki i wypowiedz się na temat jakie popełniam blędy i służ proszę radami jeśli możesz a ja chętnie z nich skorzystam,bo teoria to jedno a praktyka to drugie-dziękuję-pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój bordo nakrapiany storczyk rozwinął kolejne kwiaty-po lewej dwa,po prawej jak na razie jeden.
Jest to pierwszy ze storczyków,któremu odpukać w niemalowane,nie usechł jak do tej pory ani jeden pączek,czyżbym tym razem znalazł dla niego odpowiednie stanowisko-nieco dalej od grzejnika C.O.,czy też chroni go przed usychaniem prawie codzienne nawilżanie/podpatrzyłem w" Roku w ogrodzie "-TVP 1/ a co z pewnością stosuje od dawna wiele/wielu z Was o czym do tej pory nie wiedziałem,albo posłużyło jedno i drugie?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

kurcze, Ty i duju pozamiataliście tymi bordowymi :D Coraz bardziej mi się podoba;
no i fajnie że wszystkie pąki przetrwały
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

cudo ,naprawde.a jak codziennie nawilzasz?zraszasz?
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siemanko fURIOUS :wit
Ci powiem,że mam trochę radochy z tego powodu/nareszcie/ ale drżę na samą myśl co z nimi będzie jak wyjadę na wakacje,chociaż będę musiał przeżyć ewentualną stratę,bo przecież własnoręcznie wykończyłem kilka przedobrzając ;:14
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

zdecydowanie do listy chciejstw muszę dopisać bordowego falka :D oj kusisz nim, kusisz.. ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”