Chleb żytni domowy na zakwasie
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel, ile ciasta wkładasz do foremki? Może za dużo ładujesz i może jednak za luźne jest.
"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Żyta w 100% nie trzeba wyrabiać?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie, nie tworzy glutenu, z resztą widzisz pewnie jak dobrze się myje naczynia po cieście - myjkę mam na myśli.
Wystarczy staranne wymieszanie. Ja to robię już tylko w misce
A czemu pytasz? chleb popękał?
Wystarczy staranne wymieszanie. Ja to robię już tylko w misce
A czemu pytasz? chleb popękał?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Pytam,bo robię następny w całości z żyta.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
a co z poprzednim, że pytasz?
też chyba tylko wymieszałeś?
też chyba tylko wymieszałeś?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak, tak,ale pewności nie miałem.Dobrze,że nie wziąłem się ostatnio za twój" kumpelnikel",bo ledwo wytrzymałem z tradycyjnym 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
aż musiałam sprawdzić czas startu
A nie mówiłam?
Spraws jakos pifffa sostanego ot pieszenia siasta i is spas....

A nie mówiłam?

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel zakwasy masz czy co? 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Fajne chlebki wychodzą z tego żyta z Tesco.Dzisiaj upichciłem 2/3 z tego i 1/3 pszenicy 650.
Rosło na parapecie 2 godziny bez przykrycia i w czasie wyrastania popękał na górze.
Trochę to spotęgowało podczas pieczenia ,ale nie miało to wpływu na smak chleba.Jedynie estetyka nie ta, ale po to pieczemy by było zdrowo i smacznie ,a nie tylko ładnie. Nieprawdaż?
Trzeba chyba trochę skropić wtedy ciasto,czy co?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Prawdaż
Nie wiem, ja nakłuwam patykiem od szaszłyka przed wyrastaniem. Muszę zobaczyć tą mąkę i pomieszałabym z razową 2000
Wyszła ci pita jak trzeba? bo może bym też upichciła..

Nie wiem, ja nakłuwam patykiem od szaszłyka przed wyrastaniem. Muszę zobaczyć tą mąkę i pomieszałabym z razową 2000
Wyszła ci pita jak trzeba? bo może bym też upichciła..
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Przed wyrastaniem? Tzn. od razu po wlożeniu do formy?
Pita jak pita.Taka sobie,dla urozmaicenia jadłospisu,ale idę wędzić szynkę na święta.
Mam już załatwiony kurs wędzarniczy.Sam będe peklował ,a reszta na kursie.Jeśli będzie OK ,to stawiam prostą wędzarnie z beczki w ogrodzie
Pita jak pita.Taka sobie,dla urozmaicenia jadłospisu,ale idę wędzić szynkę na święta.
Mam już załatwiony kurs wędzarniczy.Sam będe peklował ,a reszta na kursie.Jeśli będzie OK ,to stawiam prostą wędzarnie z beczki w ogrodzie

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Według mnie ciut za wcześnie chyba ,że bedziesz mroził co trochę też bez sensuaxel40 pisze:idę wędzić szynkę na święta.


Jeśli możesz to zdradź gdzie , ile dni będzie trwał i ewentualnie za ileaxel40 pisze:Mam już załatwiony kurs wędzarniczy.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chudziaku - trochę to zbyt dosłownie napisałem,ale wędzenie będzie tuż przed świętami,a kurs kosztuje
. Mniej więcej 
A jak długo tego nawet najstarsi górale nie wiedzą


A jak długo tego nawet najstarsi górale nie wiedzą

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chyba sobie u Olgi nagrabiłem 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A to niby czemu
ja przynajmniej nie znajduję powodu 

