Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost - 2cz.
A ja zawszy gdy podczas wiosennego przekopywania znajdę dzdzownicę (albo kilka) to skrzętnie wrzucam na pryzmę kompostu i mentalnie zapedzam je do roboty dla wspólnego dobra
Polecam !
Dlatego tez gdy trafi sie szara tektura (karton) ale nie drukowany czy lakierowany !, to uzupełniam tym kompost. To czysta celuloza
Polecam !
Dlatego tez gdy trafi sie szara tektura (karton) ale nie drukowany czy lakierowany !, to uzupełniam tym kompost. To czysta celuloza
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 11:57
Witajcie!Mój kompost to głównie trawa, resztki roślin i sporo odchodów od królików chociaż tutaj wśród tych 'koralików' jest sporo słomy. Dlatego zastanawiam się czy mogę podpalić ten kompostownik, wypalić tą słomę i później dalej używać go pod rośliny?Z tego co wiem to dość długo rozkłada się słoma a nie chcę marnować tego kompostu. Co radzicie?
Roślina Cię nie uderzy..
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podpalić? Żal by mi było tych mikroorganizmów bytujących w kompoście. Lepiej go przesiać albo przebrać, jeśli tej słomy tak dużo. Podoba mi się permakultura, wprowadzanie pociętej słomy do ściółkowania w ogrodzie. Może przemyśl to w tym kierunku? Jest na forum wątek - permakultura, wprawdzie dopiero pięć stron, ale warto tam zajrzeć.
Nie rozłożone części też mogą pójść na grządkę. Może gorsze będą wrażenia estetyczne ale nie przeszkodzi to roślinom. Zawsze możesz tez na górę grzadki wsypać ziemię czy wykorzystać kompost przy wsadzaniu roślin i dawać go tylko pod korzenie.
Tzw wypalanie traw w celu "nawożenia" to było barbarzyństwo.
Tzw wypalanie traw w celu "nawożenia" to było barbarzyństwo.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- Od: 22 mar 2010, o 11:57
Dziękuję za odpowiedź ;) już znalazłam na moją słomkę sposób i wykorzystam go jako mniej przetworzony kompościk pod drzewa. Tzn obkopuję jakby dookoła drzewa, tam go wrzucam i zakopuję. A ten już przetworzony kompost wykorzystam na trawę wkoło drzew poprzez rozdrobnienie go, przemieszanie z ziemią i rozsypię go jakby to był sam nawóz ;)
Roślina Cię nie uderzy..
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Witam.Mam pytanie dotyczące dotyczące bobków leśnej zwierzyny.Widocznie sarnom ,łosiom było super zimą na mojej pasiece ,ale niestety nie posprzątały po sobie
.I jest sporo tego towaru.Czy coś takiego można rzucić na kompostownik,czy raczej nie jest wskazane.I czy młode gałązki wierzb nadają si e na zrobienie z nich kompostu.Pryzma już u mnie spora.Dołożyłem ze dwie skrzynki kurzęcego nawozu,trochę makulatury ,ale na razie to chyba nic się za bardzo nie dzieje.Pozdrowionka 

- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odchody wrzuć, gałązki wierzbowe nie, łatwo się ukorzeniają i będziesz miał lasek wierzbowy na kompostowniku 

Pozdrawiam. Gosia
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Oj tylko nie lasek wierzbowy ,bo cała okolica już i tak wierzbowa
A bobki z pewnością pozbieram i wrzucę na kompostownik .A poważnie co do wierzby ,to są cieki gałązki,przerzucone facelią ,trochę ziemią.Ale ogrodzenie kompostownika,też z wierzby ,pod kątek pszczółek,więc nawet jak wyrośnie wierzba ,gdzieś przesadzę.Dzięki

Napiszcie czy perz i korzenie trawy też mozna dodać do kompostu?
Po przekopaniu i opieleniu miejsca na którym posadzone mam porzeczki została mi masa perzu i korzeni traw, czy to też mozna dołożyć do kompostu i przesypać np. starterem do kompostu i resztkami warzyw z kuchni?
Po przekopaniu i opieleniu miejsca na którym posadzone mam porzeczki została mi masa perzu i korzeni traw, czy to też mozna dołożyć do kompostu i przesypać np. starterem do kompostu i resztkami warzyw z kuchni?

Mąż Ani
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Korzeni perzu nie kładę na kompost, palę je. Korzenie traw tak. Przy likwidacji trawnika ładowałam darń do czarnych worków na śmieci. Wyszła z tego bardzo ładna czarna ziemia.
Pozdrawiam. Gosia
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Ja wrzuciłam perz w niewiedzy i mi wyrastał przez dziurki . Opryskałam to co wystawało. Nie wiem czy odrośnie.
Jak jest dobrze przywalony to może przegnije.
Jak jest dobrze przywalony to może przegnije.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
Możesz zaryzykować i okryć kompost dokładnie na dłuższy czas, nawet do końca sezonu, czarną folią lub lepiej czarną matą szkólkarską (tkaniną polypropylenową), która zapewni oddychanie kompostu.ania156 pisze:Nikt nie kompostuje perzu?![]()
Będę go musiała usunąć z kompostu ?
Ja perz z korzeniami kompostuję:
suszę i dopiero jak obumrze na pryzmę,
lub świeży do bigbaga, który u mnie robi za kompostownik na odpadki z kuchni - w nim może próbować rosnąć, do końca cyklu produkcji kompostu nie dożyje.
-
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
Witam. Chciałbym opróżnić kompostownik, ale większość kompostu wykorzystałbym dopiero za kilka m-cy jesienią. Czy nie zaszkodzi mu, jeśli do tego czasu kompost przetrzymam w workach foliowych?
Jestem zielony