Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion

Post »

Witam,
Podczytuję posty od jakiegoś czasu. W tym roku zdecydowałam się pierwszy raz wysiać bazylię (początek lutego). Na zdjęciu już po pikowaniu. Kiedy powinnam ją przesadzić do właściwych doniczek? Czytałam tutaj, że lepiej wsadzać pojedynczo, ale mam 40 roślinek, tylko jeden wolny parapet i zastanawiam się czy nie wsadzić kilku w jedną doniczkę :) Drugie pytanie to kiedy należy ją uszczykiwać? Pozdrawiam :D

Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kup sobie w ogrodniczym multipaletki, ale o średnicy pojedyńczej komórki nie mniejszej niż 5 cm. One zajmują mało miejsca. Siewki bazylii już powinny być posadzone osobno. Jak nie masz miejsca, to ostatecznie możesz wsadzać po dwie (nie więcej) - w maksymalnym jaki możesz dać w pojemniczku rozstawie. Uszczykiwać nie ma potrzeby, sama się krzewi. Natomiast jak już będzie duża, to możesz brać z niej listki, czubki ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

jode22 pisze:Do siania i pikowania wszelakich roślin najlepiej kupić specjalną ziemię o nazwie: ziemia do siewu i pikowania ;:108 . Tutaj na Forum polecany jest jako producent Pasłęk, ja jestem zadowolona z Kronena ;:333 .
Dziękuje Jolu :) a w Warszawie to trafię ziemię tych producentów?
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za radę :) Nawet nie pomyślałam o multipaletach ! To w sobotę będzie przesadzanie ;:215
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Paulii, ja mieszkam na Pradze i kupuję Kronena w sklepie przy Pl. Szembeka (ale jest drogo, jak to w Warszawie ;:224 ). W twoim rejonie to nie wiem gdzie, ale pytaj w sklepach ogrodniczych, bo w supermarketach to kupują gdzieś byle taniej i nie są to ziemie specjalistyczne ;:131 . Zobacz w Alei Krakowskiej, tam jest z dawien dawna taki wielki sklep ogrodniczy (wszystko łącznie z sadzonkami drzew i krzewów) - jadąc od Centrum, po prawej stronie nie dojeżdżając do pętli tramwajowej.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

witam, ja ostatnio kupiłam ziemię Kronenea do wysiewów w Selgrosie
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

jode22 pisze:Paulii, ja mieszkam na Pradze i kupuję Kronena w sklepie przy Pl. Szembeka (ale jest drogo, jak to w Warszawie ;:224 ). W twoim rejonie to nie wiem gdzie, ale pytaj w sklepach ogrodniczych, bo w supermarketach to kupują gdzieś byle taniej i nie są to ziemie specjalistyczne ;:131 . Zobacz w Alei Krakowskiej, tam jest z dawien dawna taki wielki sklep ogrodniczy (wszystko łącznie z sadzonkami drzew i krzewów) - jadąc od Centrum, po prawej stronie nie dojeżdżając do pętli tramwajowej.
Akurat wiem gdzie jest to centrum ogrodnicze Al. Krakowska 197/199, tam zaopatruje się w nasionka, krzewy,drzewa 8-) :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rok temu ziemia z Pasłęka była w Castoramie, ale droższa niż w sklepach ogrodniczych w moim mieście. :roll:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08

Post »

Ja jednak zostanę przy sianiu bazylii do gruntu.W zeszłym roku miałam aromatyczną i piękną,do teraz mam zamrożoną,choć większość rozdałam koleżankom.Jak przyniosłam do pracy z tydzień pachniało ;:oj nie przesadzam :shock:
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione ;:65
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

Wolusia pisze:A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione ;:65
Polecam! Bardzo ciekawa kombinacja zapachu i smaku, idealna do rybki z grilla:)

Niestety u mnie bazylia cytrynowa bardzo wolno rośnie, a od miesiąca wręcz stoi w miejscu.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty :tan
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anka22639 pisze:Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty :tan
A to prawda. Moja szybko rosła jak było bardzo słonecznie, a teraz stoi w miejscu :( Niech ta wiosna już przyjdzie i zostanie !
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

anka22639 pisze:Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty :tan
Moje kiełkują w 27 stopniach, specjalnie zakupiłem elektroniczny termometr (3 zł) żeby nie przesadzić z ciepłem:)
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Ja mam to szczęście że mam w domu ogrzewanie gazowe i sama ustalam temp. na piecu 45stC więc kaloryfery są tylko ciepłe i mam gwarancję że nic się żadnym roślinkom i nasionkom nie stanie -taki mój idealny inkubator ;:306
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”