Arty -czytałem tu na forum , że pory można przycinać gdy mają 8-10 cm wysokości. Skracamy siewki o ok. 1-1,5 cm.W tym roku pierwszy raz ścinałem pory. Niedługo będę musiał przyciąć po raz drugi.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
A ja miałem już całkiem ładne pory po przycięciu i postanowiłem ich hartować powoli tzn. wystawiłem na balkon no i ...... zapomniałem (postały do późnego wieczora) Teraz wyglądają tragicznie - poskręcane lub "klapnięte". Obawiam się że będę musiał wznowić siew
Niestety chyba będziesz musiał posiać ponownie,ale nie martw się,bo por szybko rośnie
Dziś posiałam drugą paczkę,a pierwszy siany 20 lutego wygląda tak
A mogłabyś opisać jak wysiałaś i w jakich warunkach trzymałaś, że taki fajny już Tobie urósł? Mój pierwszy por sanym do ziemi lekko przysypany i trzymany w folii w ciepełku nie wzeszedł. A podkiełkowywanie na wacikach mało efektowne było... Nie mam pomysłu..
Ja sieję do pojemników,jak widać wyżej,przysypuję ziemią ,żeby nasionka były przykryte,podlewam na to zakładam drugi pojemnik (taka mini szklarenka ) i trzymam na parapecie. Na 6 dzień już wychodzą,a późnij idą już w górę,jak burza Powodzenia
Dziunia87 - zrób jak Arabella pisze, ja z 2 czy 3 lata temu też naszej Arabelli pory podglądałam, żeby i mi coś wyszło dobrego ;))
Por lepiej kiełkuje w ciemności - więc przysyp ziemią