Ja na swojej działce częściowo zgrabiłam trawnik, z zaschłej trawy i liści, odrazu ukazały się ładne zielone ździebełka, popieliłam w rabatkach i zamontowałam nowe plastikowe obrzeża, itp
Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?
Re: Co robimy w Marcu na działkach i w naszych ogrodach ?
Trawa rośnie błyskawicznie, byle by pamiętać na początku o podlewaniu. Powodzenia
Ja na swojej działce częściowo zgrabiłam trawnik, z zaschłej trawy i liści, odrazu ukazały się ładne zielone ździebełka, popieliłam w rabatkach i zamontowałam nowe plastikowe obrzeża, itp
Tak na początek wiosny 
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jutro 1 marca... wiosna coraz bliżej .
Przypomnijmy sobie jakie prace możemy wykonywać już w marcu w naszych ogrodach i działkach.
Dziś,mimo przejmującego zimnego wiatru, zrobiłam rekonesans i mam pierwsze kwiatki i nie s ą to wcale kwiatki ciemiernika.
Jeśli tylko zmieni się pogoda zaczynam czyścić trawnik.
To będzie pierwsza czynność ogrodowa w tym sezonie.
Od czego Wy zamierzacie rozpocząć sezon 2013 roku?
Zapraszam do dyskusji
Przypomnijmy sobie jakie prace możemy wykonywać już w marcu w naszych ogrodach i działkach.
Dziś,mimo przejmującego zimnego wiatru, zrobiłam rekonesans i mam pierwsze kwiatki i nie s ą to wcale kwiatki ciemiernika.
Jeśli tylko zmieni się pogoda zaczynam czyścić trawnik.
To będzie pierwsza czynność ogrodowa w tym sezonie.
Od czego Wy zamierzacie rozpocząć sezon 2013 roku?
Zapraszam do dyskusji
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam . O masz dobry temat . A więc:
Przycięcie wierzby płaczącej , grabienie liści ,porządek w palmiarni , przekopanie w foli i nawożenie obornika ;)
Przycięcie wierzby płaczącej , grabienie liści ,porządek w palmiarni , przekopanie w foli i nawożenie obornika ;)
Maniak roślin egzotycznych 
To i ja się dołączę z moimi planami...
Zacznę chyba od przekopania żonie ogródka i nawiezienia go kompostem...nie zrobiłem tego jesienią, lipa.
W przyszłym tygodniu planuję się wziąć za trawnik. Mam taki pseudoaerator, polatam z nim trochę po trawniku, powygrabiam śmieci. Miałem zacząć od ogródka warzywnego, jednak chyba najpierw poprzycinam grusze i jabłonki w sadzie, zaraz potem będzie polanie ich miedzianem.
No i tak koło 15 marca pewnie będą pierwsze zakupy. Jak już tutaj jesteśmy, to może zaproponujecie mi co posadzić koło tarasu (fragment 3m), obok wiaty garażowej (fragment 6m) i obok chodnika (fragment 3-4m). Koło tarasu chcę, żeby były iglaki do 1,5-2m. Myślałem o świerku Conica albo Daisy White, ale to strasznie oklepane. Pomożecie?
Jeszcze kolejna sprawa - kiedy planujecie zdejmować osłonki z roślin przykrytych na zimę? Na przyszły tydzień zapowiadają już temperatury rzędu 10 st., tak że chyba szkoda już dusić te nasze skarby.
Zacznę chyba od przekopania żonie ogródka i nawiezienia go kompostem...nie zrobiłem tego jesienią, lipa.
W przyszłym tygodniu planuję się wziąć za trawnik. Mam taki pseudoaerator, polatam z nim trochę po trawniku, powygrabiam śmieci. Miałem zacząć od ogródka warzywnego, jednak chyba najpierw poprzycinam grusze i jabłonki w sadzie, zaraz potem będzie polanie ich miedzianem.
No i tak koło 15 marca pewnie będą pierwsze zakupy. Jak już tutaj jesteśmy, to może zaproponujecie mi co posadzić koło tarasu (fragment 3m), obok wiaty garażowej (fragment 6m) i obok chodnika (fragment 3-4m). Koło tarasu chcę, żeby były iglaki do 1,5-2m. Myślałem o świerku Conica albo Daisy White, ale to strasznie oklepane. Pomożecie?
Jeszcze kolejna sprawa - kiedy planujecie zdejmować osłonki z roślin przykrytych na zimę? Na przyszły tydzień zapowiadają już temperatury rzędu 10 st., tak że chyba szkoda już dusić te nasze skarby.
- stalewiak

- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
A mam pytanko. Kiedy mogę przesadzić jagody goji ?
Maniak roślin egzotycznych 
- Barbaara
- 50p

- Od: 14 wrz 2012, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wchodzę w temat jako początkująca zarówno na forum jak i w ogrodzie, w przeszłości miałam do dyspozycji tylko balkon. W ubiegłym roku posadziłam sporo roślin i z utęsknieniem oczekuję wiosny.
Zaplanowałam podpierając się fachową wiedzą w internecie i na tym forum oprócz prac porządkowych, głównie wyrwanie roślin jednorocznych, cięcie:
- pięciorników o 1/3 długości,
- derenia białego przy samej ziemi,
- berberysów (lekkie cięcie, aby się dobrze krzewiły,
- malin (odmiana Polka),
- hortensji,
- perowskia,
- powojników,
- wrzosów,
- lawendy,
- traw ozdobnych.
U nas (okolice zalewu koronowskiego) śnieg powoli się topi, a przed ostatnimi opadami śniegu wypuszczały krokusy i śnieżyczki. Mnie jednak zaintrygowało to, że wokół roślin, nawet tych najmniejszych śnieg topi się szybciej, co widać na załączonym zdjęciu. Czyżby rośliny miały wyższą temperaturę niż otoczenie?
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć to zjawisko?

Pozdrawiam
Zaplanowałam podpierając się fachową wiedzą w internecie i na tym forum oprócz prac porządkowych, głównie wyrwanie roślin jednorocznych, cięcie:
- pięciorników o 1/3 długości,
- derenia białego przy samej ziemi,
- berberysów (lekkie cięcie, aby się dobrze krzewiły,
- malin (odmiana Polka),
- hortensji,
- perowskia,
- powojników,
- wrzosów,
- lawendy,
- traw ozdobnych.
U nas (okolice zalewu koronowskiego) śnieg powoli się topi, a przed ostatnimi opadami śniegu wypuszczały krokusy i śnieżyczki. Mnie jednak zaintrygowało to, że wokół roślin, nawet tych najmniejszych śnieg topi się szybciej, co widać na załączonym zdjęciu. Czyżby rośliny miały wyższą temperaturę niż otoczenie?

Pozdrawiam
Nie szuka złotego środka,
ona go zawsze ma - stokrotka
ona go zawsze ma - stokrotka
- krzysiek1240
- 200p

- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Czy jeśli w dzień jest około 7 stopni a w nocy około -2 stopnie to można zdejmować z roślin agrowłókninę?
Pozdrawiam Krzysiek
Ja dziś zdjąłem z młodej katalpy, sosny himalajskiej i jodły hiszpańskiej Glauca, ale włóknina dalej jest na rododendronach, krzewuszkach i hortensjach. Od wtorku - środy ma być zdecydowanie cieplej, tak że w przyszłym tygodniu chyba śmiało można już odkrywać.krzysiek1240 pisze:Czy jeśli w dzień jest około 7 stopni a w nocy około -2 stopnie to można zdejmować z roślin agrowłókninę?
-
miki331

- Od: 21 lis 2012, o 18:13
A ja dzisiaj (po wczorajszej lekturze postów na wątku o cięciu) przyciąłem wierzbę Hakuro Nishiki
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Ja też korzystając z dnia wolnego i słonecznego przycięłam morwę pendulę.
Popatrzyłam po ogrodzie i zobaczyłam jeszcze dużo nasienników, czy teraz po zimie można jeszcze zbierać jakieś nasiona. (Mam trawy, aksamitki, hibiskusy)
Popatrzyłam po ogrodzie i zobaczyłam jeszcze dużo nasienników, czy teraz po zimie można jeszcze zbierać jakieś nasiona. (Mam trawy, aksamitki, hibiskusy)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- LukaszN
- 10p - Początkujący

- Od: 25 lut 2013, o 13:02
Wczoraj był tak ładny dzień , że i ja wyskoczyłem na działkę coś ruszyć. Trawa wygrabiona i wszystko to co było po jesieni spalone
Drzewka przycięte i zabezpieczone . Więc mimo zapowiedzi powrotu zimy sezon rozpoczęty. To mój pierwszy rok na działce więc zostało jeszcze dużo do zrobienia . Od wysiania trawy do zrobienia grządek. Działka przejęta na jesieni zeszłego roku i zdążyłem tylko pokosić więc teraz część jest jeszcze do zaorania. Jeśli się pogoda nie popsuje to sobota znowu będzie zaplanowana .
Ja również rozpoczęłam sezon od przycinania drzew i krzewów - oczywiście zgodnie ze wskazówkami. Zabezpieczyłam opryskiem brzoskwinie. Udało się też przerzucić kompost i przekopać fragment warzywnika , na co zabrakło nam czasu jesienią.Teraz czekam na kolejne ocieplenie,bo przecież zostało jeszcze sporo do zrobienia ...
-
miki331

- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Mozna spokojnie wygrabic trawnik i przygotowac sie do aeracji
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja proponuję odśnieżyć podjazdy i ścieżki i ... czekać aż ta 40cm warstwa śniegu w naszych ogródkach stopnieje!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
grazia72
- 500p

- Od: 24 maja 2010, o 14:13
ja i tak nic nie zrobię bo jestem 2000km od domu, ale jak wrócę ok. 10 kwietnia
to muszę upitwać wierzbę płaczącą bo z garażu nie wyjadę...
i wszystkie inne prace o których przeczytałam zrobię jak inni będą już mieli zrobione,
trudno
ja się cieszę, że nie ma jeszcze wiosny 
to muszę upitwać wierzbę płaczącą bo z garażu nie wyjadę...
i wszystkie inne prace o których przeczytałam zrobię jak inni będą już mieli zrobione,
trudno
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Wszystko co mam