Emilio, ale to chyba kleoma nie kamea? Poznaję po liściach. Ładne siewki. To roślina wysoka, nawet powyżej metra, kwitnąca na biało, różowo w różnych odcieniach. Wygląda bardzo pięknie na rabacie. Mi dość późno wzeszła w ub. roku no i nie doczekałem się nasion, więc w tym roku jej nie mam. Za to powróciły na moje rabaty nagietki, których nie miałem przez ostatnie lata. Pewnie też nie zebrałem nasion, a sama raczej się nie rozsiewa. Natomiast skrzętnie zbieram nasiona dimorfoteki, bo to uroczy kwiat. Trochę podobny do nagietka, ale pędy ma pokładające się, a płatki błyszczące. Pozdrawiam serdecznie!
Zawsze wydawałao mi się,że to kamea, ale jak widać człowiek uczy się przez całe zycie.Dziękuje Jacku za sprostowanie.Poszukam w sieci zdjęcia tej roślinki.Jeszcze raz dziękuje.Pozdrawiam papa
Witaj Emilko
Byłam u ciebie i powaliła mnie na kolana twoja juka,jest wspaniała,piękny ogródek,ciekawe rośliny a ostanie zdjęcia z tymi kroplami wody robią wrażenia-a u mnie susza
Słuchaj Hanka 1 ta moja juka to i mnie powaliła na kolana.Już myślałam, że w tym roku też nie zakwitnie u mojej mamy są takie małe i zaczynały kwitnąć, a moja coś zaspała.No ale musze powiedzieć,że sie obudziła i jest cudowna i po prostu urocza.
Bardzo piękna juka! Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to żeby uzyskać bardzo dorodne kwiatostany, odrywam boczne odrosty juk. Jest ich zawsze sporo, a to osłabia kwitnienie i właściwy piuropusz liści też jest skromniejszy.