Storczykowiec chiński(Bauhinia variegata)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Storczykowiec chiński(Bauhinia variegata)

Post »

Storczykowiec chiński

Czy ktoś lubi i posiada te kwiaty..ja dochowałam się z nasionek w tym roku. Tak wygląda moja roślina, jeśli ktoś ma dłużej chętnie posłucham rad.

Obrazek

-- 10 wrz 2012, o 18:54 --

Porady znalezione w internecie...ciekawa jestem waszych doświadczeń..!

Storczykowiec chiński (Bauhinia variegata) zaczyna kwitnąć stosunkowo późno - w wieku 3-4 lat, ale kwitnie naprawdę obficie. Często jeszcze przed rozwojem liści - pod koniec zimy lub na początku wiosny. Kwiaty kształtem przypominają storczyki barwy różowo-czerwonej. Również liście tego krzewu są niezwykłe - dwa połączone owale z wcięciem pomiędzy nimi. Rośnie umiarkowanie szybko, w naszych warunkach możemy prowadzić go jako krzew o wysokości do 3m.

Wysiew: Nasiona przed siewem powinny być płukane przez 24-48h w ciepłej wodzie. Umieszczamy je na głębokości 1 cm w przygotowanym wcześniej podłożu. Zapewniamy miejsce jasne i ciepłe, o temp. 25°C. Podłoże utrzymujemy w stanie lekko wilgotnym, ale nie mokrym. Kiełkują najczęściej po kilku tygodniach.

Czas wysiewu: cały rok

Pielęgnacja: Latem powinna stać w jasnym, półcienistym do słonecznego miejscu, zimą musimy zapewnić jej pomieszczenie jasne, o temp. 10-15°C. W czasie upałów ma bardzo duże zapotrzebowanie na wodę, dlatego wymaga regularnego, obfitego podlewania - należy jednak zwracać uwagę aby jej nie przelać. Stojąca woda jest niedopuszczalna. Zimą podlewamy tylko tyle, aby podłoże całkiem nie przeschło. Powinno być ono żyzne, dobrze przepuszczalne, z dodatkiem piasku lub perlitu.
Nawozimy co miesiąc dobrym nawozem wieloskładnikowym lub wiosną - zaraz po rozpoczęciu wegetacji - mieszamy podłoże z nawozem o długotrwałym działaniu (6 miesięcy).
Źródło: http://www.projektoskop.pl
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Storczykowiec chiński

Post »

Przestawiony z parapetu na komodę teraz zaczyna gwałtownie rosnąć..Całkiem sporo małych , młodych listków... widać mocne południowe światło mu nie służy.:)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój Storczykowiec się rozrasta, chyba go przytnę i spróbuję ukorzenić?
Na drugim zdjęciu widać jak składa listki wieczorem:)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Storczykowiec chiński - nasza wymiana zdań

Post »

W tym roku wysiałem bo dostałem nasionka od jednej duszyczki z forum na 2 nasionka 2 zeszły.
nasiona posiałem po uprzednim namoczeniu 24 godz. w letniej wodzie po ok 7 dni wyszły.
Czy macie może te rośliny wiem że 2 osoby jak na razie oprócz mnie ją mają.
Zapraszam do rozmowy na temat tego cudnego drzewa.

to moje roślinki (aktualne fotki dodam na dniach)
Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Re: STORCZYKOWIEC CHIŃSKI - nasza wymiana zdań

Post »

Witaj Piotruś :wit
Bardzo fajnie ,że poruszyłeś ten temat :wink:
Moje nasionka Drzewa Storczykowego podobnie jak Ty zamoczyłam w wodzie tylko ze na 12 godzin.wzeszły bardzo szybko .Gdy osiągneły ok 10 cm przesadziłam do większej doniczki i staneły .Myślę że teraz powiekszają swój system korzeniowy .
Całkiem niedawno do ziemi umiesciłam kolejne nasionko ,niestety to nasionko już na początku zachowało się zupełnie inaczej . Nie pojawił się kiełek ,oprócz tego rozpadło się na dwie części ;:224 drobne korzonki już były , jednak po tygodniu te dwie części zaczeły się marszczyć i zamarły :|
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: STORCZYKOWIEC CHIŃSKI - nasza wymiana zdań

Post »

21.01.2013

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

12.02.2013
Obrazek

Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowiec chiński - nasza wymiana zdań

Post »

To ja chyba nie miałam nasion drzewa storczykowego.Pod taką nazwą je kupiłam, ale co tam moczyć? Wzeszło mi 6 siewek z czego wczoraj stwierdziłam że trzy najmniejsze padają :( Później wstawię fotki bo chyba ktoś mnie nabrał na nasiona :(
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu internet jako tako działa. Nie wiem jak długo, ale dopóki działa wstawię zdjęcia moich siewek. Nasiona kupiłam na Alle.... i mam wątpliwości czy to jest drzewo storczykowe a po drugi liście się zwijają nie wiem dlaczego. Ziemia odkażona od chorób grzybowych, ale może to coś innego :( Może to że "grzebałam" w poszukiwaniu większej ilości siewek :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

nie wygląda na storczykowca :roll:

A to moje foto z dziś

Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu ,coś dziwnie wygląda to Twoje drzewko :shock: Może się mylę , dla porównania wyślę fotkę (słabej jakości) ale widać tam nasionka i 10gr.do porównania wielkości :)
Obrazek

Mój zielony raj.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko to na 100% to ni było to ;:145 Znowu mnie oszukali ;:145 Może uda mi się kupić jeszcze nasiona ;:224
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu ,niech zdrowo i ładnie rosną ;:196
Teraz czekamy na relacje ;:65 :wit
Mój zielony raj.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście jak tylko kiełeczki nasionek pokażą się w doniczce dam znać :D
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37

Post »

Jak twoja bauchinia przezimowała? Próbowałaś ciąć i ukorzeniać? Jeśli tak to z jakimi efektami? Moja przezimowała baz najmniejszych kłopotów mimo braku zbytniej troski :D
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja też...teraz nie co nijaka...przycięłam jej gałązki...nie daje się ukorzeniać ze szczepek..zaraz więdną, jakim sposobem by tego nie robić..chyba,że jest jeszcze za młody na takie rzeczy...czasem rośliny dopiero po min 2ch latach można próbować ukorzeniać..
za mało jest wiadomości na ten temat... jesienia długo przyrastał..teraz jeszcze nie ruszył z nowymi listkami...

Ciesze się, że coraz więcej osób będzie cieszyło się posiadaniem tej roslinki.. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”