Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-h-n

Re: Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"

Post »

Oj ale pięknotek nakupywałaś ;:oj ;:303
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ancyk33
Mam (może) rękę i oko ;:113 , i na pewno słabość ;:112

hiuan
Im niższa cena, tym większe łowy, oczywiście, jak okaz jest tego wart...i jest w naszym typie...
Tak naprawdę, to mój wybór polegał na tym, że zdecydowałam się kupić, co było, zaintrygowało mnie, to że były różne listki i jak znam siebie żałowałabym potem, że nie kupiłam... ;:306 :;230 ;:110
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

A teraz zaczął kwitnąć:
Aeschynantus Bella

Obrazek

Obrazek

Euforbia

Obrazek

Obrazek

Szykują się do kwitnienia:
niezmordowana Multtiflora

Obrazek

Obrazek

Aeschynanthus Evrardii:

Obrazek

A tak wegetatywnie od grudnia próbuję rozkrzewić Nagrabię - zaczynłam od szczepka nieukorzenionego, miał 6 listków

Obrazek

Obrazek
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach ta wiosna... Zadomowiła się już na naszych parapetach :tan :tan W końcu :tan :tan :tan
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elcia czy można prosić o pokazanie , jak poczynają sobie Twoje kohlerie z zakupu? ;:168
Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam się pięknie Elu....
Już tu kiedyś byłam :D ...pamiętam, ale nie wiedzieć czemu śladu nie zostawiłam...a powinnam ;:108 .
Jestem pod wrażeniem miłości jaką darzysz hoye, i cierpliwości w kolekcjonowaniu i rozmnażaniu ich sadzonek ;:138 .
Mam podobnie jak Ty bardzo leeeciwą staruszkę, która przez lata nie zajmowałam się należycie...
Teraz wzięłam się za nią ostro, zapewniłam więcej światła i opieki...może to doceni :heja .
Wymarzyłam sobie jeszcze jednego kwiatucha, którego u Ciebie widziałam...aeschynanthusa...
Niedługo będzie Dzień Kobiet, więc liczę po cichu , że szepty kierowane w stronę męskiej części rodziny okażą się skuteczne ;:224
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Aeschynanthus bell pięknie zakwitł ;:138 teraz czekam kiedy pochwalisz się kwiatkami Aeschynanthusa Evrardii ;:oj
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

alunia
Tak, po naszych zielonych istotkach już widać, że słonko dłużej już świeci i to jest ;:215 sprawa...

:wit oxalis, cieszę się, że zaglądłaś do mnie ;:168
Ja też zauważyłam, że roślinki trzeba poznać i bardziej świadomie opiekuję się ta moją staruszką, mam nadzieje, że ona to doceni i odwdzięczy się pięknymi listkami, a może mi też zakwitnie... a i Twoja, jak poczuje, że na nowo jest przez Ciebie pielęgnowana, to z pewnością doceni to i się odwdzięczy, kwiaty czują, że je się docenia za ich piękno i nie są dłużne... ;:1
A o Aeschynanthusie, to szeptać trzeba ;:17 , wtedy na pewno usłyszą... :;230 ;:306

Krzysia
To prawda Aeschynathusy bardzo ładnie potrafią kwitnąć, ja też czekam na ich kolejne kwiatuszki... i mam nadzieję, że się doczekam :tan

kohleria
prosiłaś o info o moich kupionych Kohleriach, wygląda, to tak;

szyszeczki od marzeny 63 zaczynają się zielenić, jedna już wypuściła sporą roślinkę, druga zaczyna, a dwie następne rozłamałam na dwoje i czekam na efekty, zobaczę czy puszczą nowe roślinki

Obrazek

Obrazek

A to te kupione, w prawym dolnym rogu pomalutku zaczyna wyrastać z szyszki Rongo

Obrazek

Obrazek

A to ta "Mamina" podjadana przez koty ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Dorzucę jeszcze moje wegetatywne rozkrzewianie kolejnych Nagrabii

Nagrabia od Pati po utworzeniu kolejnych szczepków

Obrazek

Obrazek

i ta z TP po podobnym zabiegu

Obrazek

A ze skrętnikiem zrobiłam tak
to, co pozostawiłam w starej doniczce

Obrazek

a w nowej same szczepki wsadzone 1 marca, czekam na ukorzenienie

Obrazek
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

maminą miałaś przewrócić? Pod kiecką, sporo kłączy zapewne. Skoro taka sponiewierana :cry: , to posadź osobno kłącza.
Kupione wyglądają przyzwoicie :uszy . Kiedy zamierzasz ja rozsadzić?
Powodzenia!! ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

kohleria
Ja mam teraz dwie doniczki z tą starą czerwoną, jedna w tej żółtej doniczce jest moja, a ta w zielonej "Mamina", wzięłam ją od mamy, żeby z nią zrobić porządek, niestety nie zdążyłam się nią zająć 1 marca i chcę poczekać do 13 marca, bo w "Ekoporadniku" jest zaznaczone, że wtedy są dobre dni do siania i przesadzania roślin, na pewno o nim słyszałaś i chcę według niego sobie posadzić, nie wiem, jak Ty masz metodę, ale ja eksperymentuje teraz w taki sposób. ;:32
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Przejrzałem starannie Twój wątek. Ile tu ciekawych roślin! ;:138

Widzę nawet obok roślin pokojowych sporo sukulentów - czyli te co ja lubię najbardziej. :wink:

Ale... Najważniejsze są hoje - moje ulubienice parapetowe. Mam ich dużo ale jak widzę i Ty również zahojowałaś się na maksa jak mówimy. ;:173
Śliczna choć jeszcze bardzo młoda kolekcja. Gratuluję ręki do nich - rosną i ukorzeniają się doskonale. ;:333

Będę śledził postępy w ich hodowli na bieżąco. ;:204

Słowo o tarcznikach i w ogóle o robactwie wszelkim na hojach i innych sukulentach.
Ręcznie zbierając czy zeskrobując szkodniki nie masz szans. Jedynie chemia pomoże na wszelkie tatałajstwo. Najlepiej systemik czyli coś co roślina bierze z wodą z substratu w siebie. Wtedy co ją gryzie na liściach czy też w korzeniach pada.

Jeśli masz gdzie na kilka dni wynieść rośliny z parapetu polecam Bi58. Jest bardzo skuteczny i nie drogi tyle, że okropnie śmierdzi i raczej w domu się go nie praktykuje. Ja w szklarence stosuję go od lat z powodzeniem.
Jeśli nie ten to innego trzeba poszukać - warto się trudzić bo szkodniki potrafią zniszczyć każdą kolekcję i pozbawić nas radości z posiadania cudownie pięknych roślin - naszych zielonych ulubieńców. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
AleksandraBdg

Post »

Na pierwsze zdjęcie Twojej kolekcji napatrzeć się nie mogę! Piękne, i fantastycznie rosną!
Zdjęcia z poszczególnych etapów to bardzo dobry pomysł, możemy kontrolować ich przyrost.
Będę częstym gościem i czekam na kolejne zdjęcia Twojego Hojowego królestwa!
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

:wit

hen_s
dziękuję, że odwiedziłeś mnie i moje kwiatuchy, ja mam skromną kolekcję w porównaniu z Twoją, ale przecież nie liczy się ilość, tylko serce... ;:167
Bardzo dziękuję za poradę, nie wiem czy skorzystam z tego specyfiku chyba, że wykorzystam do tego garaż, bo szklarenki nie mam, po czasie pryskania denaturatem, widzę, że wszelkie młode tarczniki padają, ale dalej znajduję takie przeźroczyste i są one niestety, ale żywe, bo są wilgotne, jest tego zdecydowanie mniej...zauważyłam, że tarcznik szaleje na przedwiośniu, wtedy wyłazi, nie wiem może dlatego, że po zimie rośliny są osłabione...

AleksandraBdg
To pierwsze zdjęcie, to robiłam stojąc na drabinie... :;230 ;:306
To prawda, dzięki fotką można śledzić, jak się rozwijają, bo czasami można coś przeoczyć, mam czarno na białym, co się z kwiatkiem dzieje...
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Skromność godna podziwu. Ale nie potrzebna. Te kilkadziesiąt hoji tu pokazanych robi wrażenie. A jeszcze są inne, też piękne rośliny... ;:173
Zgadzam się natomiast z tezą o tym jak to nie liczy się ilość a jakość. I serce. ;:167 :D

Dalej zdecydowanie doradzam zastosownie chemii. Nawet jeśli szkodników nie widać to przetrwalniki żyją i mają się dobrze. Dadzą się we znaki na pewno w najmniej oczekiwanym momencie. Dlatego warto zadać sobie troszkę trudu i ich ;:14 :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”