Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Maginetka... zaraz z tymi skiełkowanymi nasionkami do ziemi zanim wrosną w wacik ;:108 bo potem mogą się odłamać i wszystko na marne ;:145
Moja Buena Mulata już ponad tydzień na waciku i nie rusza, ale nie czuć nasion na nic... :roll: A nie gniją te twoje czasem?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedzi, bo czasem to moje posty giną w tłumie przeoczone ;:306
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaraz sieję :roll:
Myślałam, że one będą na tych wacikach z tydzień kiełkować a tu takie zaskoczenie.
Czy one gniją? Nie mam pojęcia, po prostu śmierdzą. (nasączałam waciki odstałą, przegotowaną miękką wodą) Ja mam bardzo wyczulony zmysł węchu, bardzo.
Nie ma znaczenia, czy te z wymiany czy moje własne wydłubane, śmierdzą wszystkie a stoją w oddzielnych pojemnikach, każdy gatunek na własnym waciku. No nic, idę po ziemię.
gibon93
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 cze 2012, o 12:51

Post »

Witam

czy papryka potrzebuje więcej czasu na wybicie się niż pomidor ?

posadziłem do wielodoniczki w tym samym czasie pomidory i paprykę ( różne rodzaje) i pomidorki wszystkie się wybiły a papryka ani jedna :(
sadziłem 28 marca :)

kolejne pytanie to dobrze im zrobi jak je wystawie do słońca do okna :) bo termometr pokazuje mi 27 stopni Celsjusza i obawiam się ze za ciepło będą miały :D

pozdrawiam
Andrzej
kuhara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 12:41

Post »

gibon93 pisze: czy papryka potrzebuje więcej czasu na wybicie się niż pomidor ?
Tak.
slipknot
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 maja 2011, o 10:33

Post »

gibon93 pisze:Witam

kolejne pytanie to dobrze im zrobi jak je wystawie do słońca do okna :) bo termometr pokazuje mi 27 stopni Celsjusza i obawiam się ze za ciepło będą miały :D

Andrzej
Do kiełkowania słońce nie jest niezbędne w tym przypadku,a jedynie (jak ktoś wcześniej wskazywał) właściwa wilgotność i odpowiednia temperatura.Dopiero kiedy z nasiona coś się pokaże,niezbędna będzie odpowiednia ilość słońca. Oczywiście samo słońce,jako takie nie zaszkodzi,natomiast w zbyt wysokiej temperaturze co najwyżej nasiona się uprażą :)
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

Witam
Waciki nasącza się wodą i kładzie na nie suche nasiona i ... przykrywa się czymś? np. workiem foliowym?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Tak, przykryj folią bo inaczej szybko woda odparuje.
I nie zapomnij o wietrzeniu.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Dziunia87 pisze:Ale sama ostatnio jakieś zaćmienie miałam jak chciałam na próbę wysiać pomidorki i mimo przewertowanych setek postów o pomidorach zgłupiałam i nie wiedziałam czy podkiełkowywać czy dać do ziemi i czy przysypywać ;:306

No to ja odpowiem: i tak i tak. Wszystko zalezy jak bardzo ci zalezy :twisted:
W ubieglym roku, moj pierwszy raz - ale po przeczytaniu (w necie, ksiazki z lokalnej biblioteki oraz opisu siania z opakowania - jak gleboko i czy przysypywac ziemia) jak sie to robi, sypalam ziarenka do ziemi i wszystko mi ladnie kielkowalo i roslo. Teraz wysialam pomidory i papryke na waciki. Frajda w ogladaniu "na zywo" jak wyglada kielkowanie i, czasami, przyspieszenie kielkowania. Ale sianie do ziemi to nie blad!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tomate pisze:Nie rozumiem dlaczego u was na wacie nasiona śmierdzą
Ja też tego nie rozumiem. Co prawda niektóre nasiona maja delikatny, charakterystyczny zapach pochodzący od olejków eterycznych w nich zawartych, ale jeśli są w większej ilości a nie kilka czy kilkanaście sztuk.
A może kiełkując nasiona na wacikach trzeba częściej zmieniać bieliznę ?:D

Może to brzmi trochę trywialnie ale ma sens. Otóż najczęściej powodem przykrego zapachu przy psuciu organicznych rzeczy są bakterie E.coli, które są wszędobylskie a każdy je nosi w przewodzie pokarmowym. Mleko np zakażone tymi bakteriami ma zapach i smak obory.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

winterek pisze:Mam takie przeczucie, ze już nikt się nie przyzna do pachnących nasion :lol:
Ja bym się przyznała, ale...zaintrygowana Waszą dyskusją poszłam obwąchać swoje nasionka...z czterech gatunków papryki, żaden nie wydziela jakiegokolwiek zapachu...ba, nawet bratki namaczane od 3 tygodni (nic z nich nie będzie, teraz to już tylko z ciekawości je trzymam) nie mają zapachu. Może woda, którą podlewacie te waciki coś w sobie ma? :wink:
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Mam zagadkę prawie kryminalną. Kupowałam nasionka w różnych miejscach: Lidl, Biedronka, Castorama - z tych miejsc wszystkie pięknie kiełkują i rosną. W pewnym sklepie ogrodniczym kupiłam paprykę żółtą i szpinak matador. I ciekawostka - ani jedno nasionko nie wykiełkowało. Ziemia i warunki identyczne :D , szkodnik-ogrodnik (czyli ja) ten sam. O czym to świadczy? :D
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Może w ogrodniczym nasiona były źle przechowywane, albo za ciepło i się dosuszyły i muszą dłużej kiełkować - różne papryki i odmiany inaczej kiełkują. Po drugie może w marketach dali świeże nasiona, a ogrodniczy ma nadal ważne nasiona, bo papryka może kilka lat być przechowywania, nasiona znaczy się ;) tylko z zeszłego roku, lub wcześniej. A może to firma nasiennicza, albo pech.

Ile dni papryka i szpinak już ci kiełkują? Jedna odmiana szpinaku dłużej kiełkowała od drugiej, i nie mówię tu o nowozelandzkim. Natomiast z paprykami jest różnie, niektóre po miesiącu wyłażą, ale te już spisałam na straty bo nie chce mi się trzymać ostatnich papryk w kuwecie, brakuje miejsca dla innych roślinek ;)
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Ile dni papryka i szpinak już ci kiełkują? Jedna odmiana szpinaku dłużej kiełkowała od drugiej, i nie mówię tu o nowozelandzkim. Natomiast z paprykami jest różnie, niektóre po miesiącu wyłażą, ale te już spisałam na straty bo nie chce mi się trzymać ostatnich papryk w kuwecie, brakuje miejsca dla innych roślinek ;)[/quote]

Papryka siedzi od 24.02. Posiane tego samego dnia czerwona i cayenne pięknie wykiełkowały. Szpinak od 25.02. Tego samego dnia posiałam szpinak olbrzymi i poszedł jak burza. Żółtej daję jeszcze jedną szansę - posiałam 06.03. i czekam.
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

magdalenka147 pisze:Ile dni papryka i szpinak już ci kiełkują? Jedna odmiana szpinaku dłużej kiełkowała od drugiej, i nie mówię tu o nowozelandzkim. Natomiast z paprykami jest różnie, niektóre po miesiącu wyłażą, ale te już spisałam na straty bo nie chce mi się trzymać ostatnich papryk w kuwecie, brakuje miejsca dla innych roślinek ;)
Papryka siedzi od 24.02. Posiane tego samego dnia czerwona i cayenne pięknie wykiełkowały. Szpinak od 25.02. Tego samego dnia posiałam szpinak olbrzymi i poszedł jak burza. Żółtej daję jeszcze jedną szansę - posiałam 06.03. i czekam.[/quote]
U mnie najszybciej skiełkowała na waciku Lena (po ok. 8 dniach), parę dni po niej pomarańczowa z akcji, Sweet Banana i ostra jeszcze leży bez objawów życia - wszystkie wysiewane 26-go albo 27-go lutego. W rekordowo krótkim czasie 3 dni wykiełkowała mi natomiast fioletowa ozdobna.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”