Grubosz - Crassula cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.2

Post »

Agnieszko, myślę, że to nie zaszkodzi Twojemu drzewku, które niebawem zacznie odbijać. Natomiast było dość ładnie uformowane samo w sobie i nie potrzeowało cięć. urosło by jeszcze bardziej :) Teraz powinno Ci się zagęścić Będziesz miała mniejszą koronę, jednakże jak już odbije będzie śliczne :) To fajne jest w gruboszach, że zawsze im się polepsza :D
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

agnieszka_ pisze::( Naprawdę , źle że go tak przycięłam :?:
Dzięki za radę AleksandraBdg
Nie słuchaj narzekań, ja się też odważyłam na odważne cięcie ;:14 (i to na jesieni)
Obrazek

a teraz już mam ładnego gruboszka :heja i liczę że w lecie korona zrobi się
jeszcze ładniejsza, :tan
wiosna to dobra pora na cięcie bo listki rosną bardziej zwarte i korona się zagęszcza, :D
trzymam kciuki, nic sie nie martw tylko na ;:3 go, pooglądaj sobie zdj np raflezji
i innych jak mają fajnie uformowane korony crasulek ;:63
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

lbanek ;:196 dzięki
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam prośbę, czy zechciałby ktoś wytłumaczyć mi jaka jest różnica pomiędzy:
1. Crassula 'Hobbit'
a
2. Crassula 'Hobbit special' ?
AleksandraBdg

Post »

Na przykładzie:

Hobbit ma takie liście: różnokształtne, rurki... Nie wszystkie z wgłębieniem na końcu liścia.
Obrazek

A Hobbit Special takie: zdecydowanie mniejsze, o jednakowym wyglądzie, bardziej "uszy" niż rurki. Mój przebarwia się na słońcu.
Obrazek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Oleńko, jesteś wielka ;:180
Dzięki za ekspresowe wyjaśnienie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AleksandraBdg

Post »

Nie jest to jakieś fachowe wytłumaczenie,ale mam nadzieję, zdjęcia oddają to co miałam do przekazania.
Dla przykładu Crassula Ovata f.monstruosa "Gollum" ma jeszcze inny kształt liści.. Dla mnie samej rozróżnienie staje się już chwilami za trudne.
Gollum, w odróżnieniu od Hobbita powinien mieć same rureczki ( listki z wgłębieniem na końcu), a Hobbit ( tak ja u mnie) ma listki mieszane, troszkę rurek, troszkę takich owalnych bez wgłębienia, zakończone raczej spiczasto. I Hobbit nie wybarwia się na słońcu, Gollum powinien mieć lekko zaczerwienione końce.
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

no nie wiem nie wiem ....wiele róznych hobbitów, golumów i specjali :) Jednakże w zagranicznych klasyfikacjach obydwie te nazwy są tożsame ze sobą. Nie ma nigdzie szczegółowego rozróznienia na hobbita, czy goluma....aczkolwiek spotkałam sie z jednym podziałem na uszy shreka-hobbit - czyli ma i listeczki i rureczki jak u goluma, na golum liscie rurkowate i generalnie krótsze, a szersze, oraz paluchy, tylko same słupeczki do których Oleńko podobny jest pokazany przez Ciebie hobbit.
ale to wielka niewiadoma. Ciagle szukam info róznicowych, jednakze wszystko wskazuje, że to to samo jednakże ....każdy z Nas wie, ile różnych mamy hobbitów i golum'ów e domkach :)
AleksandraBdg

Post »

Kasiu, ja przedstawiłam informację,które udało mi się uzyskać na samym początku przygody z tymi roślinami z zagranicznej literatury.
Nie ma ich wiele,ale coś tam przy długich poszukiwaniach da się znaleźć.
Dla mnie osobiście różnica między Hobbit a Gollum nie jest tak wyraźna jak chociażby między Hobbit a Hobbit Special.

Tak naprawdę czy to Hobbit, czy Gollum czy jeszcze coś innego.. Ważne,że nam się podobają i cieszą nasze oczy :tan
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nareszcie idzie wiosna ! Czas rozbudzać nasze drzewka - chociaż mój przez całą zimę był normalnie podlewany i stał w ciepełku. Oczywiście trochę listków spadło i trochę wybujał. Poobrywałem dolne gałązki by zachować formę. Jak tylko powędruje na balkon (jak zrobi się całkiem ciepełko) zaczniemy pracować nad formą korony.

Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Bardzo, bardzo ładny!
Podlewasz wodą, która za nim stoi?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oczywiście nie - nie gazowaną, he he. Chociaż ta woda - źródlana, tylko niegazowana jest dobra do roślin. Szczególnie dla storczyków.. Butelka miała na celu pokazać wysokość drzewka.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

karpek pisze:Jak tylko powędruje na balkon (jak zrobi się całkiem ciepełko) zaczniemy pracować nad formą korony.
Gruboszek już jest bardzo ładny a jak nad nim "popracujesz" to dopiero będzie ślicznota :wit
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

No właśnie, czy już przy 10 stopniach w słoneczną pogodę można wystawiać grubosze na zewnątrz na prawie cały dzień?

Trochę się przeraziłam bo na forum poświęconym bonsai ktoś twierdził, że grubosza nie podlewa się raz na dwa tygodnie a raz dziennie :O I o dziwo nikt tego nie negował. Biedne kwiatki :(
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Można, można. Tylko nie na pełne słońce, bo go przypali. Choć teraz tego słońca u nas jak na lekarstwo. Mimo jego braku tej zimy zobaczcie, jak mi się "opaliła" mała sadzonka Crassula ovata 'Hummel's Sunset', która zimę spędza na parapecie południowego okna w garażu.
Obrazek

Jej matka, stojąca pod ścianą w ciemnym kącie pokoju, jest taka:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”