Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Post »

Po powrocie z działki jestem załamana. Normalna zima :(
W nocy było minus 7 stopni :evil: ( Informacja od sąsiadki ze wsi) Wszystko zamarznięte na sztywno. Nie dało się pogrzebać w ziemi z wyjątkiem kopca. Wyrwałam pozostałości po zeszłorocznej fasoli, wyrwałam chwasty, wygrabiłam liście i dosypałam na kopiec ziemię z kretowisk. Ładnie zieleni się pietruszka naciowa. Zajrzałam pod gałązki okrywające wrzosy i różanecznik. Roślinki wyglądają zdrowo i rześko. Przycięłam śliwowiśnię. Zajrzałam nad jezioro. Nasze zamarznięte od brzegu do brzegu, Ale na lodzie widać rysy( chyba pęknięcia?) Nie odważyłabym się na nim stanąć...
Na sąsiednim - Polszkowskim - widać całe połacie wody wolnej od lodu i pływają sobie tam łabędzie, wracając widziałam pięć ptaków.
Może to dlatego, że to drugie jezioro jest dużo płytsze?

Biała Rabata jest......biała :shock: i w zasadzie czego ja się czepiam :shock:

Obrazek

Tu powinny pokazać się przebiśniegi

Obrazek

coś jednak kiełkuje...

Obrazek

Przywiozłam grabie do liści, mogę sobie śnieg pograbić :(

Obrazek

W lesie....

Obrazek

nad jeziorem....

Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i ja się pytam, czy ktoś tu widzi chociaż ślad wiosny?
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

amba19 pisze:No i ja się pytam, czy ktoś tu widzi chociaż ślad wiosny?
No jak by nie było to pokazałaś Marysiu że jeden kiełek się 'gramoli' ;:173 U mnie wszystkie cebulowe na wierzchu. Ciemierniki i pigwowce szykują się do kwitnięcia. Tylko chyba nie mam się z czego cieszyć patrząc na prognozy pogody :evil: A u ciebie Marysiu roślinki jeszcze bezpiecznie śpią ;:196 A wiosna przyjdzie ;:3 .... kiedyś ....
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krety ryją, to też znak, że wiosna blisko.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu to już u mnie jest mniej śniegu, ale jeszcze stale jest! Piękne miejsce i jeziora i las takie malownicze.
anka_
ZBANOWANY

Post »

maryla-56_56 pisze:Krety ryją, to też znak, że wiosna blisko.
Co do kretów to u mnie jakiś zapaleniec kopce ze śniegu robił :lol: Ale nie da się zaprzeczyć, że ich aktywność znacząco wzrosła. ;:222

Ale za to kilka dni temu widziałam dziką gęś :tan Wiem, że "jedna jaskółka wiosny nie czyni" ale jedna gęś to już coś :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Marylko i Marysiu - bo u mnie jest Syberia Kaszubska ;:145
Aniu - u mnie też kopców jak mrówków, ja nie widziałam dzikiej gęsi, tylko policjantkę po cywilu. Chodziła po działkach i ostrzegała o potencjalnych złoczyńcach, kradnących kable elektryczne...Optymistyczne, prawda?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oj, Marysiu, widzę, że na Kaszubach można regularne kuligi urządzać! Prawdę mówiąc nie spodziewam się innych widoków u siebie :roll: . W takim razie łączę się z Tobą w marudzeniu na tę zimę, która chyba nie ma końca :evil: . W sobotę zobaczę co słychać pod Kolbudami ale na pewno będzie tak samo.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - tak a propos kuligów - to po drodze widziałam mnóstwo narciarzy na stoku w Przywidzu. Korzystają ludzie z pięknej pogody :lol:
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Marysiu, u mnie podobnie. Powoli mam dosyć....... już dziś wiem, że w tym miesiącu z ogródkiem nie ruszę. Wraca zima, potem święta i już kwiecień.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
anka_
ZBANOWANY

Post »

amba19 pisze:Aniu ... widziałam ... tylko policjantkę po cywilu. Chodziła po działkach i ostrzegała o potencjalnych złoczyńcach, kradnących kable elektryczne...Optymistyczne, prawda?
Marysiu niestety problem kradzieży istnieje wszędzie. U nas towarem chodliwym jest wszystko począwszy od chociażby paliwa z baku poprzez inne rzeczy martwe, po np warzywa czy żywy inwentarz. Raz to nawet portki mojego M. ze sznurka gwizdnęli. ;:224
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Amba, wrzuć na luz, co się tak spieszysz, jeszcze zdążysz się narobić :!:
A na razie - herbatka z malinami, kocyk i dobra książka, że o kocie na kolanach nie wspomnę ;:304.
Czy te pypcie wyłażące spod śniegu warte są takiego stresu :?:
U mnie śniegu nie ma, słońce grzeje, ale pypci w śmieciach liściowych szukać nie będę ;:185.
Same wyjdą ;:306

Tylko spokój - Jagoda
PS. W sobotę czy w niedzielę znowu ma napadać śniegu;:219.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Witaj Marysiu, nie mogę coś spać i ponownie przeglądam Twoje śliczne zdjęcia :roll: Tyle masz prześlicznych roślinek ! A portreciki robisz im wyśmienite !
Jestem zadziwiona, ze pomimo ostrego klimatu nie wymarzają Ci np.: zawilce japońskie czy serduszka. U mnie wszystkie padły ostatniej zimy. Lewizja też. Może u Ciebie jest mimo mrozu mniej wietrznie.

Piękne masz oczywiście mieczyki - zachwycam się nimi bez końca. Taka paleta i różnorodność barw i kształty jak z bajki. Prawdziwe perełki. ;:138 Jak to dobrze, że rosną u Ciebie bez problemu i że możesz je hodować. Dzięki temu i my możemy podziwiać te piękne kwiaty :heja

Wszystkie trzy kotki podbiły moje serce. Zarówno Fidel jak i Bubel i oczywiście czarna pantera Mikolina. Też kiedyś miałam taką czarną koteczkę. Była z nami kilkanaście lat.
Piękne masz te różowe zwisające lilie azjatyckie. Kupiłam sobie w tym roku, ciekawe czy będą równie ładne.

Pozdrawiam Cię serdecznie i idę jeszcze pospacerować po Twoim królestwie ;:65
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Marysiu przypatrz się uważnie tym ośnieżonym zdjęciom tam, na śniegu ewidentnie ślady wiosny widać :wit .U mnie fioletowy krokusik ma pąka ;:138 więc i u Ciebie niedługo się pojawią.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Constancjo - My mamy trochę inny klimat niż większość naszych forumowych koleżanek i kolegów. Nic na to nie poradzimy. Nie martw się, jeszcze się zdążymy nacieszyć naszymi ogrodami. A teraz uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy ;:65
Aniu - u mnie najlepszym numerem było jak zginęły: srebrny świerk, taczki i szpadel za jednym zamachem...
Powtarzam się, bo pisałam już o tym kilka razy :oops: Ale jak sobie o ty,m przypomnę to mną rzuca o ścianę :evil:
Jagódko - tak naprawdę to ja się tej roboty doczekać nie mogę. W fotelu przez zimę dziurę prawie na wylot wysiedziałam. Poczytać na działce też można. Mam takie ulubione "letnie" lektury, które zupełnie inaczej czyta się siedząc pod gołym niebem wśród kwiecia i chrabąszczy :wink:
Luz wrzucony...nie da się inaczej.
Marysiu - tyle miłych słów... :oops: Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba. Zawilce nie wymarzają ale serduszka..to już trochę gorzej. Co dwa-trzylata sadzę kolejną roślinę bo bardzo je lubię. W tym roku mam ochotę na białą. Zobaczymy czy uda mi się kupić..
Agnieszko - jeszcze ze dwa tygodnie a i u mnie też coś tam zakwitnie...

Dzisiaj na niebiesko :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Na niebiesko ... i od razu lepiej się zrobiło. I czy nie milej powspominać takie rzeczy ( nawet moje dzwoneczki ) niż brodzić w śniegu z fioletowym nosem :?:

Przekornie - Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”