MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

A ja z kolejnym pytaniem o "robale" - oprócz zajmujących zaszczytne miejsce w lodówce kokonów od Sparksa mam troszkę murarek, które same z siebie zasiedliły przygotowane w zeszłym roku domki. Niestety, te z rurek pożarły dzięcioły (nie zabezpieczyłam rurek odpowiednio), zostały głównie zalepione dziurki w wywierconych pniach. Na pewno są tam również pasożyty - w lato widziałam w okolicy Gasteruption jaculator i te małe kolorowe muszki (zapomniałam nazwy). Pytanie brzmi - czy jest sens i czy można jakoś próbować przechwycić te wylęgające się pasożyty? Np. umieszczając je w torbie/worku, tak żeby wyłapywać to co wyjdzie z rurek?
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziękuje za szybka odpowiedz sparks te pasożyty są w każdej rurce kurcze prędzej nie łuskałem ich bo nie mam gdzie je przechować a lodówka odpada dziś tez łuskałem je jutro resztę ale tyle strat ile ja mam to aż przesada no coz na przyszłosc będę juz wiedział a kiedy sie legna te pasożyty no w jednej takiej komorze gdzie jest 1murarka na kupie jest ich ok 10 albo i więcej.

tu jest link takie dokładnie mam te pasozytyhttp://www.wildbienenschutz.de/wildbienen/nutz ... iegen.html a te zołte to ich odchody? http://www.wildbienen.info/gegenspieler/fliegen.php
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

pliszek nie koniecznie musi byc lodówka teraz mogą stac w chłodnej piwnicy albo stodole ale na ziemi zeby było chłodno i w miejscu nie nasłonecznionym. Ja swoje 10 tysiecy kokonów trzymam w tym roku w piwnicy nie ogrzewanej.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

sparks mam pytanko wszystkie swoje kokony liczyłs?? czy tak na oko co 10sztuk ?? :;230 :D :D podziwiam cię w takim razie za rok bedziesz mał ich jakies 120 000 ??? c ty masz za ogród?? wyżywisz je?
:)
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

Nie wydaje mi sie to takie smieszne kidaa21 mozliwe ze jest ich 9999 .Sobie zostawiłem tyle kokonów zeby obłożyc wszystkie domki a nadwyzki poszły do ludzi. Co to wyżywienia to nie ma z tym problemu mam je na terenie ogródków działkowych ktore zajmuja kilka hektarów i jest mnóstwo drzew owocowych , wiec wystarczyło sie dogadac z działkowcami oni maja gratisowe zapylanie ja kokony dla sadowników na sprzedaż. W tym roku chce zaczac zastepowac trzcine moim wynalazkiem który ułatwi mi wyjmowanie kokonów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 gru 2011, o 08:31

Post »

sparks25 pisze: W tym roku chce zaczac zastepowac trzcine moim wynalazkiem który ułatwi mi wyjmowanie kokonów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Witam.
A może kolega podzieli się jaki to wynalazek wymyślił ??.
Bo ja w tym roku rezygnuję z trzciny i wszystkie rurki robię z papieru. Zwykła kartka biała o rozmiarze A4, z niej wychodzi 3 rurki. Po zeszłym roku dochodzę do wniosku, że nie opłaca się robić dłuższych jak 15 cm.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

Niestety na tym etapie nie mogę się podzielic wynalazkiem.
A co do rurek to prawda że 15 do 20 cm sa wystarczajace i średnica do 8 mm również.
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

sparks25 pisze:Niestety na tym etapie nie mogę się podzielic wynalazkiem.
A co do rurek to prawda że 15 do 20 cm sa wystarczajace i średnica do 8 mm również.
Potwierdzam słowa kolegi 7 do 8 mm jest najlepsze dla naszych murarek. Mniejsze w większości są zajmowane przez szczypawice i nożycówkę. Chociaż nożycówka też jest osą która jest pożyteczna i zapyla , ale my hodujemy murarkę.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p

Post »

sparks25 pisze:pliszek nie koniecznie musi być lodówka teraz mogą stac w chłodnej piwnicy albo stodole ale na ziemi zeby było chłodno i w miejscu nie nasłonecznionym. Ja swoje 10 tysiecy kokonów trzymam w tym roku w piwnicy nie ogrzewanej.
ale przez cała zime czy tylko teraz?
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

Murarki bez problemu wytrzymuja do -5 stopni i lepiej jak maja zimniej niz cieplej.
W cieplejszych miejscach spalaja szybciej swoje zasoby pokarmowe zgromadzone na zime i giną.
Murarka ginie dopiero przy temperaturze -15 stopni gdzies to wyczytałem.
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dokładnie, wszystko jest napisane w postach wcześniej. Murarka z powodzeniem wytrzymuje -15 stopni. Moje całą zimę były w nieogrzewanym garażu i nic im nie jest i nic im nie będzie. Czytać!! Jest wszystko napisane.
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

W końcu żyje w naszym klimacie, więc siłą rzeczy musi sobie radzić.
Parę filmików dla ciekawych:
cykl życiowy w skrócie:
http://www.youtube.com/watch?v=XdXjc1Vmoo0
rozwój larwy od jaja do kokonu:
http://www.youtube.com/watch?v=KQfZnDjtBSA
złotolinka ognista czeka na okazję:
http://www.youtube.com/watch?v=lnDlW4kFhmA
wyjmowanie kokonów i być może pomysł na domek:
http://www.youtube.com/watch?v=R-axbS8f-PU
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

http://www.sadownictwo.com.pl/18823__10 ... ogrodowej-
Witam ponownie.
Wejdzcie na strone podaną wyżej, rozdają murarki .
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p

Post »

malumalu pisze:Dokładnie, wszystko jest napisane w postach wcześniej. Murarka z powodzeniem wytrzymuje -15 stopni. Moje całą zimę były w nieogrzewanym garażu i nic im nie jest i nic im nie będzie. Czytać!! Jest wszystko napisane.
no własnie czytaj dokładnie pytam sie gdzie Je TERAZ mam trzymac! a nie bez zime
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Trzymaj je tam gdzie trzymałeś do dzisiaj, lodówka'garaż'piwnica. Najważniejsze to to żeby temperatura nie podniosła się do 12-15 stopni przez kilka dni, bo zaczną sie wykluwać :-) .
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”