Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
Powiem szczerze, że dziewczyna ani nawet pani nie jestem ale ten kolorek kwiatuszka u MN 171a mi się również bardzo podoba. 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwiatuszek cudo, nic dziwnego, że ma swoje grymasy 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
to prawda ładnemu wszystko wolno 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Znaczy nie jest to roślinka aż TAK trudna w uprawie, ale w porównaniu do pigmejek czy steinmaniek to niewątpliwie trudna. Natomiast póki co moją ulubienicą jest zdecydowanie M. atrovirens v. yuquinensis WR 632 - kolor może wśród kaktusów ma popularny, ale nie u mediolobiwek. U sulek czy lobiwek to normalka, natomiast u medio taki róż (a w odpowiednim świetle nawet to pod lekki fiolecik podchodzi) to totalny rarytas.
A dziś przy codziennym rzucie okiem do wysiewu, oprócz pojedyńczych nitek pajęczynki potraktowanych previcurem, zauważyłem pierwsze pękniecia skorupek u LF 167 i WR 163, czyli akurat tych dwóch z ośmiu, które musze mieć. Je je! Problem tylko taki, że einstejniaki z Santa Rosa de Tastil (czyli LF 167, acz wcześniej siałem numer Winberga MN 214), już 3x mi kiełkowały, ale niestety nie przeżywały 2 miesięcy. Zobaczymy.
A dziś przy codziennym rzucie okiem do wysiewu, oprócz pojedyńczych nitek pajęczynki potraktowanych previcurem, zauważyłem pierwsze pękniecia skorupek u LF 167 i WR 163, czyli akurat tych dwóch z ośmiu, które musze mieć. Je je! Problem tylko taki, że einstejniaki z Santa Rosa de Tastil (czyli LF 167, acz wcześniej siałem numer Winberga MN 214), już 3x mi kiełkowały, ale niestety nie przeżywały 2 miesięcy. Zobaczymy.
- nyskadu
M.atrovirens v. yuqinensis piękna, ogromny kwiat
ja dzisiaj też zaczynam sianie
żwirek kupiony, będzie prażenie, itp
Jak to możliwe, że niby chwasty, a tak cieżko utrzymać je przy życiu
tak czy siak trzymam kciuki, za pomyślność wysiewu 

Jak to możliwe, że niby chwasty, a tak cieżko utrzymać je przy życiu

- czarny
Siej siej. Za 5 lat będziesz potentatką, jak sprzedasz wszystkie parę setek siewek za milion dolarów amerykańskich w złocie :]
A ja baraszkując po picasie znalazłem album z fotkami kwitnących medio u Sibala. Imponujące, aż sie boję co u mnie bedzie za 5 lat. Martwi mnie natomiast jedna rzecz. Jeśli on tak zapyla mediolobiwki, to kurcze materiał może być różnej klasy. A patrząc w oferty, to jego nasiona medio Dohnalik sprzedaje, bo u niego kopia oferty Sibala tylko drożej, a trochę materiału od pana Jaromira mam. Dodatkowo już zauważyłem jeden popularny błąd. A no i właśnie bezpośrednio u Sibala planuje zakupy nasienne na przyszły rok...
Link do tej galerii: https://picasaweb.google.com/1179116451 ... redirect=1
A ja baraszkując po picasie znalazłem album z fotkami kwitnących medio u Sibala. Imponujące, aż sie boję co u mnie bedzie za 5 lat. Martwi mnie natomiast jedna rzecz. Jeśli on tak zapyla mediolobiwki, to kurcze materiał może być różnej klasy. A patrząc w oferty, to jego nasiona medio Dohnalik sprzedaje, bo u niego kopia oferty Sibala tylko drożej, a trochę materiału od pana Jaromira mam. Dodatkowo już zauważyłem jeden popularny błąd. A no i właśnie bezpośrednio u Sibala planuje zakupy nasienne na przyszły rok...
Link do tej galerii: https://picasaweb.google.com/1179116451 ... redirect=1
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58

A może to nie jest nietolerancja Twojej osoby przez przypołudniki, może im coś innego nie służy - miejsce, jakiś element pielęgnacji, widać, że lubisz kwiaty i one też Ciebie, musisz popytać innych hodowców tego kwiatka i porównać z tym, jak Ty się z nimi obchodzisz i na pewno sobie poradzisz i będziesz miał piękne przypołudniki...
Pięknie Ci kwitną, a i masz super asystenta, akcja w szklarence jest

- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
M.einsteinii var. gonjianii f. MN 171a jest śliczna
W ogóle medio mają zjawiskowe kwiaty, ale ten kolor 

- czarny
Cóż, jeśli chodzi o przypołudniki, to jednak nasze charaktery do siebie nie pasują i już. Nie da się z tym nic zrobić.
I mała ciekawostka. W poletku WR 163 skiełkowała mi jakaś wyjątkowo dziwna forma. Podejrzewam, iż będzie to coś jak Mediolobivia einsteinii var. atrospinosa f. Helianthus. Ciekawe, jak tego dokonałem :]

I mała ciekawostka. W poletku WR 163 skiełkowała mi jakaś wyjątkowo dziwna forma. Podejrzewam, iż będzie to coś jak Mediolobivia einsteinii var. atrospinosa f. Helianthus. Ciekawe, jak tego dokonałem :]

- nyskadu
Ja jednak stawiam na fasolkę szparagową 

- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
czarny pisze:Cóż, jeśli chodzi o przypołudniki, to jednak nasze charaktery do siebie nie pasują i już. Nie da się z tym nic zrobić.
no jeszcze wczoraj mówisz że masz pecha a tu proszę jakiś dziwoląg Ci się jednak trafił

Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2013, o 13:21
do autora wątku : śliczne masz kaktuski i wszystkie kwitną ! przepiękne !
mmm..mój apetyt na kaktusy się powiększa
..ale co tu siać jak nasion brak 
mmm..mój apetyt na kaktusy się powiększa

- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Ale akrobata z niego niezły, tak się wygiąć i nie złamać i do tego jeszcze zapewne się wkrótce wyprostuje...

- czarny
No cóż, Helianthusa już się pozbyłem. Wszystko przez sikorki :] A co do wygięcia, to powiedziałbym, że to naturalna pozycja embrionalna nasionek.
Alosia nasiona kaktusów kosztują grosze. Jedynie, jak chce sięmieć dużą specjalistyczną kolekcję, to trzeba troszkę więcej zainwestować bo w grę wchodzi sprowadzanie nasion tylko i wyłącznie od hodowców z zagranicy. Ale jakieś mieszanki na start można w markecie za 3 złote dorwać. Albo jak się człowiek zakręci to za free od jakiegoś kaktusiarza nasionka na start się dostanie. Może nie rarytasy, ale po co one na początku.
Ja natomiast ze swojego świeżego wysiewu nie jestem zadowolony. Po dwóch tygodniach z succseed jest jak zwykle ok, od Ludwiga słabiutko niestety, a nasiona z Czech to totalna katastrofa i ta jakby kasa w błoto. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych 2 tygodni jeszcze się obudzą, bo po 4 tygodniu to już zazwyczaj mi nic nie kiełkowało. Na szczęście wszystkie einsteinii pięknie powschodziły w sporej ilości i o ilę znów czegoś nie spartolę, to za 5 lat, będę tutaj potentatem. Do pełni szczęścia brakuje kiełków MN 117 (już druga próba i dupa, tym raziem nasiona z 2 różnych źródeł, a chce mieć badyla, bo M. nigricansy mają generalnie czerwone kwiaty, a ta forma lekko wpada w pomarańcz), no i malochii obie formy dupa. Jak nic nie ruszy to w przyszłym roku chyba zamówie ich porcje po 500 nasion, o ile się będzie dało.
A wczoraj też przepikowałem zeszłoroczne siewki od de Barmona. Nie za dużo tego, dwie kuwetki medio i jedna innych chwastów (tu też trochę pozyskanych siewek, głównie sulek). Postoją z tydzień, a po weekendzie znów ma być ciepło i słonecznie, jeszcze poprawię lampą przez miesiąc, to powoli ruszę z ich wzrostem. Jak widać na fotce, parę sztuk dobrało się do jakejś żyły wodnej podczas zimowania i urosły 30x więcej niż standard, przy okazji się lekko wyciągając. Ale nic to. Trochę słońca i wrócą w normalny rozmiar, a przy dobrych wiatrach w przyszłym roku nawet zakwitną.

Alosia nasiona kaktusów kosztują grosze. Jedynie, jak chce sięmieć dużą specjalistyczną kolekcję, to trzeba troszkę więcej zainwestować bo w grę wchodzi sprowadzanie nasion tylko i wyłącznie od hodowców z zagranicy. Ale jakieś mieszanki na start można w markecie za 3 złote dorwać. Albo jak się człowiek zakręci to za free od jakiegoś kaktusiarza nasionka na start się dostanie. Może nie rarytasy, ale po co one na początku.
Ja natomiast ze swojego świeżego wysiewu nie jestem zadowolony. Po dwóch tygodniach z succseed jest jak zwykle ok, od Ludwiga słabiutko niestety, a nasiona z Czech to totalna katastrofa i ta jakby kasa w błoto. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych 2 tygodni jeszcze się obudzą, bo po 4 tygodniu to już zazwyczaj mi nic nie kiełkowało. Na szczęście wszystkie einsteinii pięknie powschodziły w sporej ilości i o ilę znów czegoś nie spartolę, to za 5 lat, będę tutaj potentatem. Do pełni szczęścia brakuje kiełków MN 117 (już druga próba i dupa, tym raziem nasiona z 2 różnych źródeł, a chce mieć badyla, bo M. nigricansy mają generalnie czerwone kwiaty, a ta forma lekko wpada w pomarańcz), no i malochii obie formy dupa. Jak nic nie ruszy to w przyszłym roku chyba zamówie ich porcje po 500 nasion, o ile się będzie dało.
A wczoraj też przepikowałem zeszłoroczne siewki od de Barmona. Nie za dużo tego, dwie kuwetki medio i jedna innych chwastów (tu też trochę pozyskanych siewek, głównie sulek). Postoją z tydzień, a po weekendzie znów ma być ciepło i słonecznie, jeszcze poprawię lampą przez miesiąc, to powoli ruszę z ich wzrostem. Jak widać na fotce, parę sztuk dobrało się do jakejś żyły wodnej podczas zimowania i urosły 30x więcej niż standard, przy okazji się lekko wyciągając. Ale nic to. Trochę słońca i wrócą w normalny rozmiar, a przy dobrych wiatrach w przyszłym roku nawet zakwitną.