Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Andrzeju!!!
Ja jestem jeszcze za bardzo zielona jeśli chodzi o uprawę i ochronę roślin . Trochę czytam , pytam osoby z doświadczeniem i stosuję w razie potrzeby . Pryskałam róże i inne rośliny przeciw mszycom pomidory miedzianem i to wszystko .
Lilie u mnie na razie są ładne , nie widać oznak jakiś chorób i zostawiam je w spokoju . Na jak długo nie wiem . Jest ciepło , dużo słońca , a wilgoci praktycznie tyle co sama podjeję / deszczów prawie zero /.
Ja jestem jeszcze za bardzo zielona jeśli chodzi o uprawę i ochronę roślin . Trochę czytam , pytam osoby z doświadczeniem i stosuję w razie potrzeby . Pryskałam róże i inne rośliny przeciw mszycom pomidory miedzianem i to wszystko .
Lilie u mnie na razie są ładne , nie widać oznak jakiś chorób i zostawiam je w spokoju . Na jak długo nie wiem . Jest ciepło , dużo słońca , a wilgoci praktycznie tyle co sama podjeję / deszczów prawie zero /.
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze jej nie ścinaj
Liście muszą zdążyć 'narobić zapasy" na zimę tzn liście są w trakcie asymilacji związków organicznych, które podziemna cebula/bulwa magazynuje. Lepiej poczekać do końca lipca lub nawet połowy sierpnia i dopiero ściąć łodygę kilka centymetrów ponad ziemią. Jeżeli nie chcesz aby roślina traciła czas i substancje na zawiązywanie nasion to obetnij tylko szczytową część.

- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozwólcie mi , że pokażę swoje lilie które kwitną teraz u mnie . Kilka z nich pomału gubią już pojedjńczo kwiaty, ale jeśli te pomarańczowe miały 15 i 13 pąków to dalej można cieszyć się ich urokiem .Niestety nie znam nazw swoich lilii .

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
witam wszystkich użytkowników:)
ja jestem poczatkujacy i mam kilka zagadnień
1jak nie chce nasion to moge juz też uciac slupki bo platki juz opadly?czy to czyms grozi?jezeli je usune(slupki)to roslina bedzie rozrastala sie w cebule?
2mam lilie puerwszy rok zasadzilem je na wiosne(nie wiedzialem ze powino sie sadzic na jesien)i czy moge sie spodziewac ze wytworzyly cebulko przybyszowe?i kiedy moge je wykopac by to sprawdxziz
oto moje lilie to sa chyba azjatyckie posiadam 4 identyczne

kiedy moge je rozmanzac prze luski i jak to zrobic?
będę bardzo wdzieczny za odpwiedzi Dzięki:)
Bożydar, sprawdzaj swoje posty PRZED wysłaniem, proszę. I używaj języka polskiego z jego znakami, wielkimi literami, przecinkami itd. To, że jesteś "początkujący" odnosi się do ogrodu, nie do pisania po polsku. I wpisz miejsce skąd piszesz w swój Profil. Dziękuję. Nalewka
ja jestem poczatkujacy i mam kilka zagadnień
1jak nie chce nasion to moge juz też uciac slupki bo platki juz opadly?czy to czyms grozi?jezeli je usune(slupki)to roslina bedzie rozrastala sie w cebule?
2mam lilie puerwszy rok zasadzilem je na wiosne(nie wiedzialem ze powino sie sadzic na jesien)i czy moge sie spodziewac ze wytworzyly cebulko przybyszowe?i kiedy moge je wykopac by to sprawdxziz
oto moje lilie to sa chyba azjatyckie posiadam 4 identyczne

kiedy moge je rozmanzac prze luski i jak to zrobic?
będę bardzo wdzieczny za odpwiedzi Dzięki:)
Bożydar, sprawdzaj swoje posty PRZED wysłaniem, proszę. I używaj języka polskiego z jego znakami, wielkimi literami, przecinkami itd. To, że jesteś "początkujący" odnosi się do ogrodu, nie do pisania po polsku. I wpisz miejsce skąd piszesz w swój Profil. Dziękuję. Nalewka
Żyjemy w kraju cudownych metafor..