Ewiczka52 pisze:EWO -GAJOWA 
Ja kupiłam kaszę gryczaną nieoprażoną w TESCO

i będe próbować czy lepiej smakuje,bo mam wrażenie że ten specyficzny smak z prażenia się bierze
KRYSIU 
Chyba masz sporo spraw do załatwiania po nieobecności sanatoryjnej w domu???
Witam miłych gości - faktycznie ostatnio brak mi czasu bo mam sporo zaległości stąd brak czasu na mój wątek przydałoby się poczytać bo sporo się dzieje dzięki Wam.
Robię zapasy chleba więc piekę prawie co drugi dzień.
Wczoraj były bułeczki z przepisu
http://grzybektybetanski.pl.tl/Bu%26%23 ... ypieku.htm
Składniki:
- 350 g mąki pszennej ( piekłam z orkiszowej z dodatkiem otrąb pszennych)
- 100 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego, ( dałam 150 ml)
- 100 ml wody, ( dałam 50 ml)
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli.
Do środka wrzuciłam nasiona słonecznika i dużą łyżkę zmielonych nasion ostropestu plamistego .
Wyśmienicie smakują i muszę zarobić teraz podwójną porcję aby więcej było.
Bułeczki piec z porcji ciasta tak ok 100 g - to wyjdą takie akurat.
Ewciu kaszę gryczaną kupuje w małych sklepach spożywczych. Oni maja właśnie takie, których szukają najbliżsi mieszkańcy bo im to się opłaca. Duże sklepy mniej to interesuje.
Kasza gryczana niepalona u mnie kosztuje 2,60 za 400g Robi ja firma KROS z Głodowa.
Warto szukać niepalonej bo _- krótki cytat ze strony
http://www.okiemdietetyka.pl/artykul/25/ranking-kasz
Kasza gryczana powstaje poprzez oczyszczenie i prażenie ziaren gryki zwyczajnej. Na rynku dostępna jest też kasza niepalona, która zawiera do 50% więcej wartości odżywczej od kaszy gryczanej palonej. Gryka zawiera od 10-16% czystego białka, które cechuje się jednym z najwyższych współczynników WAO (Wskaźnik Aminokwasu Ograniczającego - wynosi 100 dla wzorca, czyli białka jaja kurzego) wśród kasz. Poza tym kasza zawiera dużo składników mineralnych i witamin. Spośród czterech rodzajów kasz zawiera najwięcej wapnia (25mg/100g suchej kaszy), potasu (447mg/100g), magnezu (218mg/100g), cynku (3,5mg/100g) oraz nieszczęsnego fosforu (459mg/100g). Kasza gryczana zawiera też najwięcej folianów (32ug/100g).
Co prawda ma troszkę inny smak ( dla wielu gorszy) ale poddana prażeniu w domu wg różnych przepisów przewyższa smakiem i wartością kupowana jako prażona.
wielkakulka pisze:Ja zrobiłam na kefirku racuchy - mi bardzo smakowały, nestety dzieci nie chciały jeść, bo czuc kefir - są kwaskowe w smaku, ale dla mnie to dodatkowa zaleta.
Tez lubię kwaskowy smak choć nie zawsze. Wystarczy dodać troszke cukru i więcej plasterków jabłka wtedy są lepsze.
danutab -Danusiu to dobrze,że juz pijesz jogurt z grzybka. Powoli nauczysz się robić z niego różne rzeczy.
Wysłałam tak wielu osobom ziarna grzybka nawet tu na forum i zawsze mnie cieszy kazda prośba o niego - wtedy jest nas więcej.
Algi morskie - faktycznie nie wspominałam o nich więc to było gdzieś w sieci.
Jeśli juz jakieś dodatki to owszem dodaję mąkę tzw chleb świętojański ale to sporadycznie bo kosztuje sporo.
rtk10 - Renatko witaj
Monarda ? pysznogłówka w fitoterapii >>>
http://rozanski.li/?p=938
Co do oleju to u nas w domu króluje olej lniany "Grunwaldzki" . W poniedziałek musiałam iść na drugi koniec miasta bo akurat była dostawa. W zwykłym sklepie spożywczym właściciel zbiera zamówienia a potem jest telefon o dostawie - krótko i na temat.
Cena za 700 ml wynosi 34,50 a zamawiany w sieci 34,00 plus koszty przesyłki.
Analizowałam rożne oleje i na razie będzie tylko ten.
Olej rydzowy ma do 54% omega3 a lniany grunwaldzki 60,4 .
Na dzis dość bo mieszam odpowiedzi czyli zmęczenie ...