Rozsady na wiosnę - co wysiać a co lepiej kupić

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozsady na wiosnę 2013 - co wysiać a co lepiej kupić

Post »

tomate pisze:Mój tata był kolejarzem... Na takich podkładach to nie tylko chemia przeciw gniciu drewna... Ale także "nawozy" pochodzenia człowieczego... ;:306 Więc ja dziękuję za takie cuda w ogródku...
Dlatego ja ich nie mam i nie będę miała :D
Wracając do tematu: jakie u Was są ceny sadzonek kwiatowych? Bardziej opłaca się je kupować czy siać samemu?
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

NOTO pisze:Własnie to złuszczanie mnie trochę przeraziło. Bo ląduje to w gruncie docelowo. I jakaś chemia z drewna do gruntu też może się uwalnia.
Ja wiem że szklarnie za sklepu kosztują i każdy grosz się liczy (ale były przykłady np. http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin ... ,l403.html za 670 zł 18 m2 czyli m2 za 37 zł.). Ale jak we wszystkim trzeba zachwać umiar i rozsądek.

Nie jest to uwaga do Ciebie, tylko bardziej ogólna. Zastanowiło mnie dlaczego szklarze mają taki problem ze zbytem tego i wyrzuceniem. Być może traktowane jest to jako odpad niebezpieczny i słono się płaci za utylizację tego.

Idąc tokiem twojego rozumowania powinienem już dawno z głodu umrzeć gdyż nie mając działki w art.spożywcze zaopatrywałem się w sklepach zresztą podejrzewam że Ty również tam się po części zaopatrujesz, a wiesz skąd ta żywność jest i w jakich warunkach była produkowana,tyle się ostatnio pisze o różnych aferach związanych z produkcją żywności.Praktycznie do roku 2000 były produkowane farby na bazie tlenku ołowiu ,w latach 60-tych mało ludzi miało glazurę,w zastosowaniu były lamperie,elementy mieszkania malowane farbą olejną po prostu nas otaczały na każdym kroku i jakoś jeszcze żyjemy i sądzę że będziemy żyli do samej śmierci, a umrzeć zdrowym to trochę głupio, tak że nie dajmy się zwariować umiar jest potrzebny w każdym wypadku. Takie ramy nie są odpadami niebezpiecznymi, po prostu za wywóz na wysypisko trzeba zapłacić.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

santana51 pisze: Idąc tokiem twojego rozumowania powinienem już dawno z głodu umrzeć gdyż nie mając działki w art.spożywcze zaopatrywałem się w sklepach zresztą podejrzewam że Ty również tam się po części zaopatrujesz, a wiesz skąd ta żywność jest i w jakich warunkach była produkowana,tyle się ostatnio pisze o różnych aferach związanych z produkcją żywności.Praktycznie do roku 2000 były produkowane farby na bazie tlenku ołowiu ,w latach 60-tych mało ludzi miało glazurę,w zastosowaniu były lamperie,elementy mieszkania malowane farbą olejną po prostu nas otaczały na każdym kroku i jakoś jeszcze żyjemy i sądzę że będziemy żyli do samej śmierci, a umrzeć zdrowym to trochę głupio, tak że nie dajmy się zwariować umiar jest potrzebny w każdym wypadku. Takie ramy nie są odpadami niebezpiecznymi, po prostu za wywóz na wysypisko trzeba zapłacić.
Moja babcia miała przedpokój pomalowany farbą olejną i jakoś nie świecę na zielono ;-) Kiedyś dachy pokryte były azbestem :) santana51, ma rację. Wszędzie nas otaczają bakterie, chemikalia itd. Nie jesteśmy w stanie się przed tym obronić. Sama nawet słyszałam, że jakiś producent (nie pamiętam jaki) dodał papier toaletowy do "farszu" na parówki, bo wyszedł za rzadki. Tak jak i Bakoma produkowała żelatynę z kości, na których żerowały sobie wielkie, białe robale... Ale każdy ma swoje przekonania. Ja te okna i tak wpakuję na działkę ;:3
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że ta farba, te złuszczone kawałki, będą się w glebie baardzo długo rozkładały. Co innego, gdyby ktoś te okna spalił i ten popiół posypał po grządkach - wtedy by wprowadził różnych toksyn. naprzeciwko mojego domu jest stary komunalny budynek. Do niedawna mieli tam piece i palili czym popadło. Okna też widziałam na podwórku ;:202 . Okna w kuchni, które wychodzą na ten budynek mam już żółte ;:145 - może od kwasu siarkowego :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Zawsze drewniane przed budową szklarni można opalarką potraktować i zakonserwować jakimś bardziej przyjaznym środkiem :)

U mnie na wsi co 2ga szklarnia jest z okien, odkąd pamiętam wszyscy wkoło mieli szklarnie z okien i jakoś żyją :tan
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Ja mam szklarnie z okien jedna ma 12 lat a druga 6, trudo mi powiedzieć czy czy szkodzą polakierowane okna.Ubytki pomalowałem emulsią białą.
Pozdrawiam Marian
------------------
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

SandraABC pisze: U mnie na wsi co 2ga szklarnia jest z okien, odkąd pamiętam wszyscy wkoło mieli szklarnie z okien i jakoś żyją :tan
Kiedyś ludzie leczyli się radonem i też żyli. Może trochę krócej ale nikt tego nbie wiązał z radioaktywną substancją.
Ja nie straszę. Wiem też jak było. Ale obecnie mam więcej wiedzy i często możliwość wyboru.
Kupuję warzywa i owoce w sklepie. Ale np. nowalijek unikam a większość wskazuje że ona takie smaczne i kolorowe. Wybrałem kiełki zamiast nich. O coś takiego mi chodzi.

Ale wracajmy do wątku.
Kwiaty ozdobne jako sadzonki są chyba najdroższe. Bo najlepiej wyglądają, często już kwitną. I np. pelargonie,gożdziki, dalie u mnie na ryneczku są po 4-5 zł.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ja goździki kupiłam w Brico Marche za 1,50 doniczka , na ryneczku - szałwie 1zł/1,20 , pelargonie od 1,50 do 5 zależy od wielkości i koloru.
Starce po 1zł , chryzantemki w okolicach 3zł , goździki brodacze po 1,50 ostatnio były :) Aksamitki - 1-2zł za kwitnące , Lobelie po 1,50 , ciemierniki po 2zł ....

Tyle kojarzę z tych co kupowałam , niedługo czas przejść się na ryneczek i zobaczyć co mają ciekawego :)
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

ja uwazam że lepiej jest zasiać swoje bo ceny u mnie sa wygórowane, najtańszy pomido 2 zł w górę, papryka 2,50 pelargonia 5 zł p- nie ma tańszych, ziół oprócz majeranku, pory i selery nie maja w ogóle - kwitnąca dalia mała w doniczce 5 zł, żeniszek, bratek po 3 zł...
a kwitnące petunie w doniczce najtańsza 15 zł.... nie wspomne że pora i selera po 35 gr, majeranek 50 gr, kspusta 50 gr - kalafior, brukselka, pekinka - brak, w ogóle mało warzyw i ceny z kosmosu i niby NAJTANSZE ;:219

Bardzo prosimy o zwracanie większej uwagi na poprawną pisownię / Ekipa
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Wskazano mi że lepszym miejscem na pisanie o lokalizacjach i cenach gdzie kupowaliście rozsady w poprzednim roku lub gdzie zamierzacie kupić w tym roku jest inny dział i wątek.
Załaczam tam linka

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=64051
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”