Comciowe zmiany ogrodowe c.d.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Comciowe zmiany ogrodowe c.d.

Post »

Mariolko jak to żle zdjęcia wychodzą przecież te kwiaty z bliska są bardzo dobrze
zrobione ,hosta duża kępa i mnóstwo kwiatów ;:303 ,ale najlepiej to kociak pozuje ;:306
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry, przyszłam z rewizytą w odwiedziny. Piękne masz te duże hosty, ja w tym sezonie też zamierzam przesadzać swoje. Z uwagi na to, że najpierw mam za zadanie urządzić na dziko warzywniak, to pewnie będę przesadzała je z liśćmi, nawet się cieszę, bo przynajmniej będę na żywo widziała, która duża, a która mała. Pozdrawiam z zachmurzonej póki co Żabiej Łąki.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Mariolu!... krokusy urzekają swoim pięknem....
Hosta ...olbrzym ;:215 a poza kotka...rozbawiła mnie :;230 ....Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolu :)
Kociak córki przesympatyczny. Miło przekonać się o tym że jednak kobea z nasion się udaje, ja po zeszłorocznej z nimi przygodzie przestałam na chwilę w to wierzyć.
14 odmian sałat? No no ;:224
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Marioluś ale cudowne wiosenne foteczki. Szkoda tylko że jeszcze nie aktualne ale niebawem....Ty już tyle powysiewałaś a ja jeszcze ani jednego nasionka nie wetknęłam w ziemię.
grazyna ruda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2012, o 10:05

Post »

Comciu,
wiem, że wymiana nasion do 28 lutego, ale ... czy jeszcze mogę wysłać kopertę? Zamówienie zrobiłam dawno, zaadresowałam kopertę, ale trochę się niefajnie zadziało w pracy... i czas minął.
Roślinki masz piękne, zazdroszczę Wam, Południowcom, że wiosna u Was wcześniej i zima łagodna, ogrodowe zdobycze nie wymarzną tak łatwo. Północnicy (he, he, jak to śmiesznie brzmi) mają gorzej...
Pozdrawiam. Grażyna Ruda
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dzisiaj po raz pierwszy chyba od dwóch miesięcy zobaczyłam słoneczko.
Strasznie już za nim się stęskniłam, a że przy okazji jest sobota to pojechałam na działkę wyżyć się. :)
Najpierw szpadel i małe kopanko, przy okazji przesadziłam dwa iglaczki nieszczęśliwie posadzone jakieś trzy lata temu. Wysiałam rzodkiewkę, groszek i bób. Poprzycinałam trochę clematisy, hortensje i Hakuro Nashiki. Zabrałam się też za przycinanie floksów, astrów i sama już nie pamiętam czego. Co w łapki wlazło albo nawinęło się pod oko - szło do kasacji. :)
Do domu zabrałam sobie patyczki hortensji, ukorzenią się albo nie ale spróbuję.
Przyniosłam też sobie badylki forsycji, już stoją w wazonie. A jutro przyniosę sobie jeszcze derenia białego, lubię te młode listki, choć niestety nie za bardzo nadaje się do wazonu bo po rozwinięciu liści szybko pada. Ale zawsze to coś zielonego w wazonie. :)
W ogrodzie po tak łagodnej zimie właściwie wszystko żyje i ma się nieźle, nawet chwasty....
Z ziemi gramolą się cebulowe, zakwitły ranniki i przebiśniegi. Nawet jeden krokusik pokazał kwiat, ale zamknął się zanim zdążyłam zrobić zdjęcie. Ale jutro go upoluję.
Różom właściwie nie wiem co przycinać - bez zabezpieczeń ( to typowe dla Comci ) przezimowały rewelacyjnie, niektóre mają nawet ubiegłoroczne liście.

Tak sobie wtykałam w ziemię kawałki trzmieliny po przycinaniu. I one tak sobie rosną. :)

Obrazek

Rabarbar już się czerwieni i pcha się na świat.

Obrazek

Przebiśniegi kwitną, nawet w doniczce. :) Zadoniczkowałam w zeszłym roku trochę przebiśniegów i oczywiście nie pamiętam dla kogo. :;230

Obrazek

Ranniki też nie powinny nikogo dziwić...

Obrazek

Obrazek

Cebulowe pchają się na świat, niedługo zakwitną. :D

Obrazek

Obrazek

Ruszyły też astry.

Obrazek

Zdziwiłam się natomiast widokiem kłów hosty. Zdjęcie nieciekawe ale kły widać.

Obrazek

Liliowce również budzą się do życia. W ogóle to wszystko się pcha na świat. )

Obrazek

A`oto dowód jak pięknie przezimowały mi róże.

Obrazek

Obrazek

Na koniec niekoniecznie wiosenne zdjęcie, ale ten cyprysik po prostu uwielbiam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Mariolko :D ale cudna wiosna ;:oj
U mnie jeszcze sporo śniegu i na takie prace jeszcze nie mogę sobie pozwolić. ;:185
Zazdroszczę takiego dnia na działce. ;:108
:wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie było, nie??? ;:3 Ja jak dzeciak biegałam po ogrodzie z haczką w ręce! :;230
Te zielone kły, to miód na serce!
Róże pięknie przezimowały. Nawet te najbardziej kapryśne mają całe zielone łodygi :tan
Przebisniegi przekopałam jesienią :evil: Ta doniczka może być np dla mnie ;:224
Rabarbaru Ci zazdraszczam. Musze poważnie o tym pomyśleć ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Mariolu!
...witam serdecznie w niedzielne przedpołudnie.
U mnie dzisiaj zdecydowanie pogoda pogorszyła się....jest pochmurnie, wietrznie...a temp. tylko 4st.
Życzę miłej niedzieli. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Witaj w niedzielne popołudnie :wit Przepiękna wiosenka ;:138 Tyle kwitnących cudności. U mnie krokuski jeszcze nie kwitną ale niebawem pewnie wychylą piękne kwiatuszki. Ciekawe czy jeszcze mocnej przymrozi czy będzie wiosna na całego.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mariolu takie ukwiecone, słoneczne fotk,i to dla mnie jak z innej planety :shock: u mnie jeszcze gruba warstwa śniegu leży w ogródku :roll: Przebiśniegi cudne..... ja niestety ich nie mam..... każdej wiosny obiecuję sobie, ze posadzę, a później jesienią zapominam :roll: Może w tym roku się uda :roll:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Mariolu - ja tradycyjnie zajrzałam do Ciebie w poszukiwaniu wiosny - i nie zawiodłam się...cudne przebiśniegi i ranniki ;:138
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Krysiu - teraz to i u Ciebie wkrótce wiosna zawita, idą ciepłe dni.
W Twoje rejony przeprowadziła się właśnie moja młodsza córa z wnuczką, specjalnie wiosnę Ci zawiozła. :)

Miłka - nie ma problemu. :)
W miejsc gdzie rosło kiedyś dużo przebiśniegów mam teraz warzywaniak. W zeszłym roku myślałam że wykopałam i przesadziłam wszystkie przebiśniegi ale bardzo się myliłam. Żeby wysiać trochę rzodkiewki znów wykopałam i przesadziłam sporo cebulek. Reszta na razie rośnie sobie w warzywniaku. ;:224

Bogusiu - niedziela u mnie też z gorszą pogodą ale zapowiadają w tym tygodniu spore ocieplenie.
Dzień coraz dłuższy, może uda mi się po pracy podjechać na działkę...

Iwonko - na razie ma nie mrozić. Ja wolę wiosnę spokojną, uwielbiam krokusy, ale pamiętam wiosnę kiedy od razu było bardzo ciepło i krokusy zakwitły i natychmiast przekwitały.

Agnieszko - przebiśniegi wystarczy zaprosić do ogrodu a one już sobie dadzą radę. Najbardziej podobają mi się w większych kępkach. Na rozmnożenie podeślę a później sama będziesz mogła cieszyć nimi oko. Po kwitnieniu pozwól im zawiązać nasienniki, wysiewają się same, albo zakop je zaraz obok kępki.

Betinko
- ja również mam słabość do Wrocławia, lubię swoje miasto.
Owszem, mamy zazwyczaj cieplej niż w innych rejonach kraju, ale zapewniam że to nie moja zasługa. ;:224

Marysiu - mam nadzieję że uda mi się zrobić jeszcze bardziej wiosenne fotki. ;)

Po sobotniej pracy na działce mam zakwasy i stertę gałązek i łętów a jeszcze trochę przycinania przede mną.
Po takiej łagodnej zimie nie spodziewam się żadnych strat w ogrodzie.
Oczywiście na planach zabezpieczania przed zimą wrażliwych roślin się u mnie skończyło, ale zauważyłam że nawet hortensja ogrodowa ma już pąki i spieszy się do wiosny.
Łagodna zima rodzi też pewne niedogodności. Mam lespedezę, która w zeszłym roku cięta niziutko osiągnęła ponad dwa metry wysokości. W tym roku mogę przyciąć ją na wysokości np. metra ale jak mi wyrośnie na 3-4 metry to będzie dziwaczny widok. Ale bardzo mnie korci by zobaczyć jak to będzie wyglądało....
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę,że z Ciebie też ranny ptaszek! Mnie dzisiaj obudził natarczywie świecący w oczy księżyc i już nie udało mi się zasnąć ... :roll: Twój weekendowy wypad na działkę owocny... :) i prace ruszyły i fotki świeżutkie ..ja w tym tygodniu robię otwarcie . :) Miłego dnia!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”