Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Najlepiej wpisz nazwy odmian w wyszukiwarkę, to przeczytasz co o danej dyni pisali forumowicze.

Ja zrezygnowałam z dyni Chirimen, kiepski smak, trudno się obiera, chociaż ma ciekawy kształt i dobrze się przechowuje u mnie odpada.
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Od tego zaczełam ale nie do końca mnie wyniki tch poszukiwań zadowoliły. Np. o potimarron praktycznie nic nie znalazłam. Ciekawi mnie, czy znacząco różni sie od hokkaido bo z wygladu bardzo podobny.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Potimarron to jest właśnie hokkaido ;:3

-- N 03 mar 2013 19:16 --

Jak masz nasiona Polan, to przeczytaj przy niemieckiej fladze :)
Kasia
amitka
50p
50p
Od: 30 cze 2011, o 14:19

Post »

Jeśli macie jeszcze dynie to polecam to, co najbardziej mi smakuje z dyni:

placki (jak ziemniaczane) z serem feta
tarta pikantna na kruchym cieście przyprawiana gałką muszkatałową
rawioli z dynią i różnymi dodatkami (serem, szpinakiem)
pierogi smażone w głębokim tłuszczu z nadzieniem z dyni i pieczarek
placek drożdżowy z gotowaną przetartą dynią
muffinki (słodkie) z przetartą dynią

Wszystko pyszne, na pewno przepisy są do znalezienia, sama nie wymyśliłam. Smacznego
Awatar użytkownika
MarcinekSz
50p
50p
Od: 25 sty 2013, o 20:18

Post »

Aniaw nasionka których poszukujesz( Sweet Dumpling, Early Butternut ) znajdziesz na stronie http://www.ogrodniczy.eu . Pottimarron to zdaje się taka francuska wersja Hokkaido, która u mnie rosła w zeszłym roku przypadkowo na siatce i to w dodatku takiej plastikowej ( siatka ta wkopana w ziemię ma zabezpieczać trawnik przed kretami, ja jej użyłem do zabezpieczenia dyniek przed moimi psami a dynie jak gdyby nic wspięły się po niej i zawiązały na niej wiszące owoce ( ok 2 kg ).Pozdrawiam Marcin.
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Dzięki za podpowiedź. Niestety umknał mi black futsu. Za długo się zastanawiałam. Trudno, w przyszłym roku się pospieszę. Teraz czekam na moment siania.
LightAtDawn
100p
100p
Od: 30 wrz 2012, o 14:23

Post »

Drugi sezon dyniowego szaleństwa czas zacząć!!

Właśnie zrobiłam spis nasionek...

z wydłubanych ze swoich dyniek mak całe góry nasion:

1. Spagetti ? nasionka z dyni kupionej na festiwalu dyni - uważam że jest smaczniesza niż Makaronowa pyza - smaczniejsza w sensie - bardziej makaronowata, czyli jej smak nie dominuje potrawy, a makaronowa pyza jest jednak dyniowata (co może dla niektórych być zaletą)

2. Jumbo pink banana (?) ? niewiadomo czy na pewno taka nazwa bo nie była podpisana (kupiona na festiwalu dyni). Super wypaśnie grube pestki i megasmaczne (zarówno prażone na patelni, jak i suszone na powietrzu)

3. Hokkaido ? z dyńki kupnej

4. niewiadomojaka 2 ? też z festiwalu dyni ? fajne grube nasiona - idealne do skubania

5. sweet dumpling ? wytargane z moich dyniek - dosłownie przed chwilą wytargałam z jednej dyńki co to się jeszcze do tej pory ostała :D - będzie u mnie na bank co roku - świetne do faszerowania

no i jeszcze cała litania zakupionych u AniD (dzięęęękiii)

1. Bleu de Hongrie
2. Blue Hokkaido
3. Burgess Buttercup
4. Galeux d'Eysines
5. Golden Delicious
6. Queensland Blue
7. Red Warty Thing
8. Triamble
9. Chirimen
10. Long Island Cheese
11. Musquee du Maroc
12. PA Dutch Crookneck
13. MARINA DI CHIOGGIA
14. KAKAI
15. BLACK FUTSU
16. HOKKAIDO
17. CHIRIMEN
18. SIBLEY
19. WALTHAM BUTTERNUT
20. AUSTRALIAN BUTTER

:tan

bozhe...... już doczekać się nie mogę!

Przypominam Wam i sobie ..... co by jeszcze większej motywacji nabrać ;:303

Faszerowana sweet dumpling

Obrazek

Pieczone kostki australian butter, z chilli i sosem czosnkowym

Obrazek

Bułeczki dyniowe

Obrazek

Prażone peski z przyprawami

Obrazek

Zapiekana makaronowa pyza

Obrazek

;:215
regulamin
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

A po co ja tu weszłam przed śniadaniem ;:oj , jakie wspaniałości ;:oj
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Witajcie!
A czy można dostać przepis na bułeczki dyniowe? Sensacjonalne... jeszcze nigdy nie widzialam... ;:333

I jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję że piszę we właściwym wątku...)
Czy Cukinia Courcourzelle to ta ta sama co Cocozelle von Tripolis? Z nazwy i wyglądu w googlu podobne, ale czy to to samo? Mam nasiona Courcourzelle i zastanawiam się ile zasiać na rozsadę, bo jak to ta sama co Cocozelle von Tripolis to starczą mi dwie, ta jest strasznie plenna. Moja mama rozdawała każdemu, czy chciał czy nie ;:306
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
malika
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 14:24

Post »

aniaw pisze:Troszkę zaspałam z kupowaniem nasion i nie mogę znaleźć sweet Dumpling i Early butternut.
Sieć Real ma nasiona Early butternut. Parę dni temu przyuważyłam, jak również ogórki ozdobne i tykwy, chyba z trzy rodzaje, w tym jeden mix. To tak, gdyby ktoś jeszcze szukał :)

Teraz spóźnione: witajcie!
Jak widać po ilości postów - jestem tu caaałkiem nowa, ale nie będę pytać o to, co już było, bo wątki dyniowe przetrzebiłam z góry na dół, robiąc notatki (za namową zadomowionej już forumowiczki) z co bardziej przydatnych informacji. Tegoroczny sezon dyniowy jest w sumie moim pierwszym i mam małego stresa, przyznam szczerze. Dyniowo zachorowałam parę sezonów wstecz, kiedy z ciekawości (i głodu) wzięłam na wynos zupę dyniową w miejscowej knajpce Masala. To było to. Niebo w gębie i w ogóle ochy i achy. Wcześniej czegoś tam z dyniami próbowałam, ale z reguły kończyło się dokarmianiem kur nieudanymi eksperymentami kulinarnymi (bo jak ta głupia nie pomyślałam nawet, by zapytać wujka Gogle o porady...).
Wstyd się przyznać, ale dopiero dwa lata temu dowiedziałam się, że dynie są nie tylko pomarańczowe i mdłe w smaku, jeśli ich nie przyprawić odpowiednio... :oops: A zeszłego lata, po nieudanej próbie z makaronową pyzą rzuconą na ogródek i pomarzniętymi dyniowymi malcami, trafiłam tutaj i dostałam oczopląsu z powodu mnogości i różnorodności dyniek.

A teraz potrzebuję Waszej pomocy :)

Rolnik ze mnie równie dobry, jak z koziej dupy trąba, a że obkupiłam się w nasiona, potrzebuję szybko się podszkolić.

Sprawa wygląda następująco: dostałam pozwolenie na zadynienie pola, które leżało ugorem przez dwie dekady. Zarastało trawą, ostami, brzózkami i takimi tam kolczastymi chaszczami. Moje pierwsze pytanie:
- czy przed sadzeniem całe pole musi zostać zaorane, oczyszczone, wygolone ze starego zielska, czy mogę oczyścić tylko te fragmenty, gdzie będę wysadzała sadzonki, a roślinom pozwolić pełzać, gdzie popadnie?
(o odpowiednim nawożeniu dyń wiem, będzie kurzak pod sadzonki, a potem gnojówka z kurzaka mocno rozcieńczona w trakcie kwitnienia)
- działka jest niestety dość blisko lasu - sarny przeganiam stamtąd za każdym razem, kiedy spacerujemy z psem, obawiam się zatem, że całe moje dyniobranie może zostać zniweczone przez zające i inne leśne zwierzęta. Czy ktoś ma doświadczenie z takim położeniem pola? Ma sens w ogóle zaczynać uprawę w takim miejscu? Czy parawan z - dajmy na to - słoneczników byłby jakąś przeszkodą dla zwierzyny?
- i już trochę odchodząc od pola - czy po dwie sadzonki z 18 zakupionych odmian, to wystarczająca ilość? Wiadomo - chciałabym spróbować każdej z nich, ale nie chcę, żeby coś się zmarnowało z powodu braku miejsca, a jeśli wysieję tylko jedno nasiono i zdarzy mu się nie wykiełkować, to będę niepocieszona...

Pozdrawiam wszystkich dyniomaniaków i gratuluję przepięknych zbiorów z lat poprzednich :)

Mam nadzieję, że moje przywitanie, to nie offtop :)
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Maliko, ja właśnie tak zrobiłam, w trawnik wstawiłam kwadraty zbite z desek, oczyściłam je, podsypałam kompostem i posadziłam dynie, pędy wędrowały sobie po trawie, zbiory miałam zadowalające, jeszcze mam spory zapasik dyń, z takiego małego zagonka Obrazek
LightAtDawn
100p
100p

Post »

aniaw napisał(a):
Troszkę zaspałam z kupowaniem nasion i nie mogę znaleźć sweet Dumpling i Early butternut.
Dziewczyny,

jak komuś brakuje Sweet Dumpling to ja mogę odstąpić,
właśnie dałam do suszenia nasionka z całej jednej dynieczki,
jest ich pewnie z kilkadziesiąt,
a jeszcze dwie dynie mam na oknie!

ps dziś dostałam nasiona od AniD...
jeeeej jak ja się cieszę,
doszły jeszcze 3 gratisy do mojej listy :D
to się będzie działo!

;:303
regulamin
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłem jeszcze jedną odmianę dyni olbrzymiej Gele Reuzen jestem ciekaw czy jest smaczna, czy plenna. Pewnie jako że to dynia olbrzymia to ma długie pędy i pewnie dużo też miejsca zajmuje.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
LightAtDawn
100p
100p

Post »

;:138

właśnie się okazało, że będę miała więcej miejsca dla moich dyniek niż myślałam!!

dlatego chciałabym posadzić też jakieś ozdobne
- i tutaj moje pytanie - czy te kupne MIXy rzeczywiście są takie jak na obrazku - korony cierniowe, brodawkowe itd.
czy raczej może się okazać że tylko jakieś małe kuli mi z tego powychodzą,
w najlepszym razie kolorowe?
regulamin
Awatar użytkownika
malika
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 14:24

Post »

Też się nad tym zastanawiałam w sklepie. Nie kupiłam wtedy, ale parę dni później wygrałam w loterii fantowej. Otworzyłam, żeby sprawdzić, czy chociaż nasionka się od siebie różnią - i tak, są inne rozmiary, faktury, więc przypuszczam, że nie będzie to jednakowy wysyp, ale na ile różnorodny... przekonam się na jesieni :)

Ciekawam, czy ktoś ma doświadczenia z miksami ozdobnymi i czy to nie tak, że miksy będą po prostu nasionami z wolnego zapylenia, a tym samym - nie-wiadomo-cosiami :)
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”