Ogródek pstrokaty - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pstrokaty - część II

Post »

Janku mój główkowy ma takie byle jakie listki,może to byc grzyb,?pierwszy raz tak wygląda :? ;:223
Pozdrawiam-Iwona
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Janku same optymistyczne wieści ...jak oczar dopiero kwitnie to na miłka trzeba poczekać . Ale te skalnice to Ci porosły ...poduszeczki albo raczej poduchy . Moje przylaszczki zwłaszcza japońskie niestety się wysypały ...chyba nie potrafiłam o nie odpowiednio zadbać :( ale za te "zwyklejsze maja się bardzo dobrze .
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Justyś-Skalnice nie są roślinami łatwymi a przynajmniej niektóre.Bardzo wolno rozrastają się a do dzielenia to trzeba
mieć anielską cierpliwość.W ubiegłym roku próbowałem podzielić jedną kępkę to z 10 sadzonek przyjęły się 2 szt.W miarę
dobrze dzieli się ferdinandi-coburgi / to ta żółta/ ale w następnym roku mi nie kwitnie.Poluanglica Your Succes /to
czerwona/ to jak wyżej opisałem.Podaję na pocztę gdzie kupowałem ale po te bardzo wypasione to trzeba jechać do Czech
lub do Berlina.

Ewa- Przylaszczki zimę spędziły pod styropianem.Zobaczymy co się uchowało.Nowych nie zamierzam sprowadzać.Kilka
skalnic przepadło.Zrobiły się brązowe ale jak będzie oferta to uzupełnię.

Iwonko- U mnie wawrzynki padały latem.Kwitły,wypuściły liście i w czerwcu był pogrom.Liście dostawały plam i wszystkie
opadały.Natomiast wawrzynek główkowy,w ubiegłą zimę,troszeczkę podmarzł i liście zrobiły się czarne.Może to tylko to ?.Ja
swoje teraz okrywam.

tak teraz wygląda.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od razu powiem, że ucząc się na Twoich pomyłkach nie spojrzałam nawet w stronę przylaszczek japońskich :( Zamówiłam za to dwie transylwańskie i czekam, kiedy przyjdą. Bo przecież przyjdą :roll: Razem z wawrzynkiem główkowym Variegata :D Przyjdzie też miłek (wreszcie :tan), powiedz, co musi mieć, żeby chciał rosnąć. Niby wiem, ale na pewno masz jakieś wnioski.
Mam wiosnę, cały dzień biegałam po ogrodzie i cięłam, co mi się pod sekator nawinęło :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłem właśnie w ewamajowym ogrodzie i czytam,że nic nie zrobiłaś a wszystko cie boli.Chyba chcesz wszystko w jeden
dzień zrobić.Ja dzisiaj też nic nie robiłem a wszystko mnie bolało.Proszki łykałem bo na 14.00 miałem wizytę u pani doktor
zębisty.O 13.00 pani zadzwoniła,że odwołuje dzisiejsze spotkanie i nagle wszystko przestało mnie boleć.Wziąłem się za grabie i
tylko furgotało za mną, tak mi dobrze pracowało się. A miłek wiosenny ? /chyba ten/ potrzebuje słońca,wapna i nie podmokłego
stanowiska.Tak mówi E.RADZIUL. A z mojego doświadczenia wynika,że nie często dzielić i przesadzać.Moje niepowodzenie
z nim to to,że nie mogę uzyskać siewek z nasion.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku u mnie miłek wiosenny chyba przetrwał , za to miłek amurski chyba się już nie pojawi .
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jeszcze cierpliwie czekam.Wprawdzie dzisiaj chciałem już grzebać " gdzież on tam jest " ale w końcu opanowałem tę chęć.
U mnie, w porównaniu do innych ogrodów,niewiele kwitnie a sporo roslin wiosennych jeszcze czeka na cieplejsze dni.Dzisiaj
znalazłem dwa przebiśniegi i tyle tej wiosny.Poczekajmy i też nie grzeb w tym miejscu gdzie był.Może wyjdzie. Coś mi zjadło
wszystkie znaczniki. !!!

Najładniejsze na mojej działce teraz to co zostało z jesieni bo wiosna u mnie to te dwa przebiśniegi.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku u mnie też nie wiele kwitnie , kilka przebiśniegów , które poprzedniej zimy nie wygniły , troszkę więcej ranników i jedna przylaszczka , no i ciemierniki które lada moment zakwitną jak im nie zaszkodzi mróz który zapowiadają w połowie marca .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cięcie powojników teoretycznie nie powinno wyczerpywać fizycznie :D Jednak mam dość duży ogród i po prostu nabiegałam się z jednego końca w drugi. Grabienia nie zdążyłam uskutecznić :( Twoje cudowne ozdrowienie mnie rozbawiło, mnie też się czasem tak zdarzało. Na zdjęciu golteria? Moja ma całkiem czerwone liście :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p

Post »

Mam nadzieję Janku,że to tylko to, u wawrzynka a jeśli chodzi o miłka amurskiego-przesadziłam swojego jesienią ubiegłego roku,miał wiosną 3 kwiaty,liczyłam się z tym,że może nie zakwitnąc w tym roku a tu niespodzianka-ma 5 pąków blisko siebie i jednego w oddaleniu znacznym od reszty,tak,że może wasze się jeszcze objawią,czego Wam szczerze życzę
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono ja swojego miłka amurskiego miałam 7 albo nawet więcej lat , nigdy nie było z nim kłopotu a w tym roku zastrajkował :cry:
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p

Post »

Szkoda takich roślin,zwłaszcza,ze nie tak łatwo je kupic :(
Pozdrawiam-Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi się wydaje,że mój miłek amurski postanowił,że jednak będzie.No i dobrze bo ekscesów zimowych było nadto w ubiegłym
roku.Wyrasta pół metra dalej od miejsca gdzie go wypatrywałem ale on chyba stanowiska nie zmienił tylko mnie coś się w głowie
przestawiło.Tak więc Genia cierpliwości.Jeszcze jest czas zwłaszcza,że zima wraca.Ja nie oczyściłem z liści całej działki i
bardzo sobie teraz to chwalę.Poza oczarem nic u mnie kwitnie więc mam błogi spokój.Iwonko kupić to teraz można
wszystko i wszędzie tylko trzeba mieć trochę pln-ów i jewro jak mówi moja znajoma.Ewa,mamy to samo.Jedna też
ma czerwone liście ale bez owocków.

Fotek,brak bo jak Omena powiedziała,że mróz to wszystko pochowało się.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też cieszy to, że u mnie nic prawie jeszcze nie pokazało się spod ziemi-ciemierniki się nie liczą, bo się nie boją mrozu, podobnie sasanki czy krokusy.
Wieje. Mrozem wieje :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

ewamaj66 pisze:Mnie też cieszy to, że u mnie nic prawie jeszcze nie pokazało się spod ziemi-ciemierniki się nie liczą, bo się nie boją mrozu, podobnie sasanki czy krokusy.
Wieje. Mrozem wieje :evil:
Ewa ,ja z centrum kraju a też wieje,zimno i pada deszcz ze sniegiem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”