Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ...

Post »

Ja poczekam z obrywaniem liści do cięcia. Chcę skrócić niektóre róże, bo nie chcę, żebny mi wielkie krzaczory porosły.
Nie wiem kiedy odgarniać kopce. Czekać aż pogoda całkiem się ustabilizuje, czy nie.
Może wiesz, czy floksa szydlastego to trzeba przycinać? Mój wyglada nieciekawie
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja po trochu zacznę zdejmować słomę z róż, bo jak będzie ciepło, to nie chcę, żeby zbyt szybko zaczęły krążyć soki pod ciepłą osłoną. Teraz najtrudniejszy czas - nagle duży skok temperatur w dzień, a w nocy jeszcze spory mrozik - to możę skutkować pękaniem pędów :?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

czytam i czytam u was juz takie zaawansowane prace ogrodowe ;:224 ;:224 A ja dopiero około czwartku pojade ,na działeczkę,ma być ciepełko :tan To pozdejmuję osłony,poprzycinam trochę,podelektuję się kawką na łonie natury,,,,,ummmm
Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żebyś widziała, jakie zadowolone koty leżą na parapetach ;:306 Zastawiłam już wszystko doniczkami, a bestie i tak się wcisnęły między nie i okna, zrobiły się chude i długie. Obłędny widok ;:306
Słoneczko mam śliczne, a wiatr jakby coraz silniejszy. Dlatego zwierzęta wolą siedzieć w domu. Strat jeszcze nie ma, ale trochę odpędzania ciekawych pyszczków i łapek już było.
Gdzie ja zmieszczę popikowane siewki heliotropu? Zakładam przecież, że wzejdzie...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

edulkot pisze:Kasiek jeszcze nic z różami nie robiłam. Stare zeszłoroczne listki pewnie same spadną a jak są zdrowe to nie ma problemu z ich likwidacją, gorzej jak są z plamami to trzeba wyzbierać i poobcinać co mnie czeka w tym tygodniu. No i jak zaczną pękać pączki to trzeba opryskać ogród miedzianem profilaktycznie.
Majeczko, a pryskasz miedzianem tylko róże czy inne rośliny też?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam niedzielnie :wit
W nocy przymroziło, do południa straszyło śniegiem ale zdecydował się przestać straszyć, później to nawet słonko przebłysnęło ale jest taki zimny wiatr że lepiej nie wychodzić niepotrzebnie do ogrodu. ;:303
Gosiu,Moni,Aniu
To obrywanie, pryskanie cięcie róż to jest w tej chwili priorytet. Muszę poobcinać, bo ja nie obrywam listków tylko obcinam nożyczkami ogrodowymi, na różach pnących bo jesienią nie latałam z drabiną ale teraz muszę bo sporo listków ma plamki więc dla bezpieczeństwa muszę je usunąć. Nawet jak później będę skracać pędy to wolę te plamkowe listki spalić. Podobno niedługo ma być mocno ciepło czyli trzeba będzie rozgarnąć kopczyki a jak ktoś ma słomę to najpierw usunąć okrycia. A termin tych prac związane jest warunkami panującymi w ogrodzie i w regionie oraz oczywiście czasem jakim kto dysponuje. Znowu straszą silnym słońcem w dzień i sporym spadkiem temperatury w nocy gdzieś na połowę marca, oj jak ja nie lubię takiej pogody i oby im się ta przepowiednia nie sprawdziła. ;:173

Gosiu moje floksy też podobnie wyglądają ale one tak wyglądają każdego roku a potem są ładnie zielone.
Teraz wyglądają szaro ale widać już oznaki rośnięcia

Obrazek

A na początku maja są śliczne
Obrazek

Ewuś ja mam taką wygodę że Edul nie ma dostępu do moich siewek i doniczkowców. Mnie wzeszły 4 heliotropy - chyba to są one bo mam pierwszy raz i nie wiem jak wyglądają siewki. ;:173
A kociaste potrafią się wcisnąć jak bardzo chcą. ;:306

Asiu miedzianem pryskam wszystko co może chorować na grzybki czyli prawie cały ogród bo oprócz róż pryskam ściany jeszcze nie zielone, powojniki, wiciokrzewy, jałowce, drzewka owocowe. Niewiele nieopryskanej przestrzeni zostaje, no ale profilaktyka polega właśnie na tym żeby nie dopuścić do zaczęcia się grzybów byle gdzie bo potem to rozłazi się po całym ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Majko,miedzianem pryskasz po cieciu :?: Zupelnie nie wiem ,w tym roku mam debiut. ;:108 Duzo ;:3
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexia przed ruszeniem wegetacji czyli jak pączki zaczynają pękać to jest najodpowiedniejszy moment, choć pryskać miedzianem można i w innym terminie. Chodzi o to żeby zabić grzyby nim wnikną do młodych listeczków, to daje najlepsze rezultaty. A z cięciem to zawsze czekam dość długo aż same róże pokażą gdzie ich ciachnąć, przykazane jest ciąć jak w okolicy kwitną forsycje. ;:173
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki,o forsycjach(one juz puchna) wiem,u mnie juz paczki pekaja,wiec zafunduje im miedziam.Mam coraz wiecej kloporu z pekajacymi pedami-w nocy mroz w dzien cieplo.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro pączki pękają to czas na miedzian. ;:108
Te różnice temperatur między ciepłym dniem a zimną nocą są najgorsze dlatego nie lubię słonecznego przedwiośnia ;:185 wolę jak jest pochmurno i wilgotno to wtedy ładnie rośliny budzą się do wiosennego życia. ;:108
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mamy niestery wplywu na pogode ;:185
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no nie mamy ;:185 dlatego musimy latać z kapturami i okryciami na zimne noce. :(
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Majka, już nie mogę się doczekać tych wiosennych kwiatów!!!
Ale jak dzisiaj zobaczyłam, ze pies mi przekopał grządkę z tulipanami to już nie wiem czy mam na co czekać :(
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ten poczatek maj to pięknie wygląda ;:108
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Majutku witaj :wit
Chcę pryskać pierwszy raz w tym roku miedzianem. Róże mają wiele zeszlorocznych liści. Może to głupie pytanie, ale co zrobić w takim przypadku?
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”