Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu aparat zwykły cyfrowy, już trzyletni fuji fine fix s5500. właśnie szukałam aparatu z myślą o roślinach i meczach siatkówki, właśnie taki doradzili mi koledzy na forum sportowym :D
Jolu dzięki za identyfikację rośliny :P Ty chociaż trafiłaś, z tych biedronkowych, to nic mi nie zostało tylko ta commelina, reszta poginęła :( a floksa białego jak nie było, tak nie ma... :wink: właśnie goździki, też muszę je wysiać, posiałam wczoraj wspaniałego i pierzastego.
Izo, bardzo cieszę się, że mnie odwiedziłaś :P pierwsza róża kupiona niedawno, niestety w sklepie sprzedawana tylko jako "Róża angielska" :wink: , o drugiej też niewiele mogę powiedzieć, za to umieszczam ostatnie zdjecie, które jej zrobiłam
Obrazek
Właśnie w pąkach ma piękny intensywny pomarańczowo-żółty kolor, potem jest coraz jaśniejsza. Pierwiosnek zakwitł wreszcie w trzecim sezonie od kupna :D dopiero się rozkręca...

Trochę kolejnych zdjeć:
- tegoroczny agrest fioletowy
Obrazek

- pomidory karłowe (własna hodowla ;))
Obrazek

- ogródek ziołowy,
na początek szałwia
Obrazek

koper włoski
Obrazek

tu estragon i rukola, oraz udające, że wzeszły i rosną bazylia, oregano, anyż
Obrazek

- cynie i nędzna ilość astrów (od dwóch lat juz tak kiepsko wschodzą, jakiś niedobre nasiona sprzedają?)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecywane na wczoraj róże:

- fresia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- teraz zasypię Was zdjęciami Mainzer Fastnacht, bo tym roku ładniej kwitnie i zdrowiej przede wszystkim, dopiero teraz pokazała nam swoją urodę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- rosarium uetersen
Obrazek
Obrazek
Obrazek

- kolejna piękna nieznajoma
Obrazek

- jeszcze Golden showers
Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu przepiękne te Twoje róże ;:215
powiedz, ile lat ma Twoja rosarium uetersen? baaardzo mi się podoba :D

u mnie biedronkowe zakupy w większości się sprawdziły tzn rosną i przypominają to czym miały być ;) tylko właśnie floks biały dał ciała...
co do astrów to kupione w biedronce nasionka karłowego wzeszły praktycznie w 100%, natomiast z innej firmy jest już dużo gorzej :( więc widzisz, nie tylko Ty masz problem z astrami...

a co do siatkówki - w piątek dotarły do mnie wreszcie dłuuugo wyczekiwane bilety na LŚ w Bydgoszczy!!!! ;:138 ;:33
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu, przepiękny pokaz różyczek. Masz same wspaniałości.
Wydaje mi się, że mam tą żółtą różyczkę, którą pokazałaś jako pierwszą. Niestety też nie znam jej nazwy. Jeśli to ta sama to potwierdzam, zapach ma wspaniały!

Chciała Cię jeszcze zapytać o Golden showers. Kupiłam ją sobie nie dawno i chciała bym wiedzieć czy jest wrażliwa na choroby i jak długo kwitnie.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

alana pisze: Właśnie w pąkach ma piękny intensywny pomarańczowo-żółty kolor, potem jest coraz jaśniejsza.
Ciekawa róża, ale wolałabym, zeby miała smae pąki ;)
Wszystkie róże masz cudowne. Rosarium wspaniale kwitnie, no i Maisner ... Jeszcze jej nie mam, ale będę mieć na pewno :D
Masz taki fajny fenkuł, a mnie nie wzeszedł :(
A agrest jaki fioletowy? Toż on zielony! ;:113
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, gratuluje zakupu biletów :D Od dwóch sezonów odpuszczam sobie LŚ - szkoda kasy, coraz gorzej robi się na trybunach, coraz więcej przychodzi ludzi nie znających się na siatkówce, a lubiących tylko się zabawić... niestety :( Rosarium mamy chyba trzeci sezon, tylko słabo powtarza kwitnienie. Biedronkowe zakupy - ach lepiej nic nie mówić :wink: a co do astrów, to podobno ostatnio "coś" robią z nasionami, bo większość narzeka na kiepskie kiełkowanie.

Wiolu moja Golden showers rośnie spokojnie nad rowem, tzn. wodą i nie miała dotychczas żadnej choroby, tylko w tym roku coś się do niej dorwało :twisted: ale dotychczas nie narzekałam, a kwitnie długo. Mam nadzieję, że uda nam sie dojść do nazwy "naszej" róży :D

Izo właśnie agrest ma być fioletowy :wink: ale ku mojej rozpaczy jest zielony... a Maizner musisz sobie koniecznie sprawić, tylko u mnie trochę kłopotliwa w uprawie.

Nie wiem jak u Was, ale na naszych Mazurach tradycyjnie non stop wieje silny wiatr, nic nie dawało się robić na działce, wszystkie rośliny się pokładają (czyt. ostróżki) :? Noce są chłodne i jednoroczne kwiaty stoją w miejscu, zresztą warzywa też.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze biegiem wrzucę kilka zdjęć:

- liliputowata lilia azjatycka sadzona wiosną
Obrazek

- storczyk w pełniejszym rozkwicie (Izo proszę bardzo, to dla Ciebie :wink: )
Obrazek

- budleja wytwarza po woli pąki
Obrazek

- żurawka (nie pamiętam nazwy)
Obrazek
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ta lilia jest przecudnej urody :shock:
a z tymi kloplami wody wygląda jeszcze piękniej
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiula tylko żeby jeszcze ta lilia była wyższa, to już bym się nie czepiała :wink: Jak u Ciebie z pogodą? Rośliny radzą sobie?

U nas porządnego deszczu nadal brak, po żółtej porzeczce, teraz więdnie nam, nie wiadomo z jakiego powodu, smaczna wiśnia :(
Na dodatek jakieś dziadostwo urządziło sobie wędrówkę po działkach, ścinając u każdego najpiękniejsze okazy roślin, po czym wyrzucając tak ścięte rośliny po całych alejkach :twisted: Mi ścięli pierwiosnka storczykowego ;:161 ;:120 i kilka goździków. U innych najpiękniejsze róże ;:214 Wakacje się zaczęły, to większość dzieciaków się nudzi i zaczynają się kradzieże, podpalenia na działkach...

Golden showers nadal pięknie kwitnie
Obrazek

Maizner Fastnacht załamuje się pod ciężarem kwiatów
Obrazek

Handel
Obrazek

Rosarium uetersen po woli już opadają płatki
Obrazek

Troszkę zagłuszona tojeścią i przyrwotnikiem Fresia nareszcie zakwitła
Obrazek

"Stare" biedronkowe lilia
Obrazek

Lilia Vivaldi
Obrazek

Piwonie niektóre jeszcze kwitną :D
Obrazek

Rozwar
Obrazek
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj alu to się napracowałaś ja mam działkę trzy lata i teraz stawiają altane,masz śliczną działeczkę ten rów to chyba wykorzystasz na ozdobe pozdrawiam zosia aha co to za niebieskie kwiatki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Zofio :D
Oj, to teraz najtrudniejsze przed Tobą - stawianie altanki, takie prace techniczne są z natury najgorsze :wink: My (wspólnie z rodzicami i siostrą) tworzymy nasze działki od ok 10 lat, ale ciągle jest coś do zrobienia. A co do rowu, to są to ciągi kanałów na terenie całego naszego ROD w ramach melioracji, więc zbytnie zasadzanie go niestety musiałam sobie wybić z głowy, gdyż musimy mieć do niego dosyć szeroki dostęp w celu przede wszystkim oczyszczania.
Czy chodzi Ci o te kwiaty na ostatnim zdjęciu? jeśli tak, to rozwar.
Zofio zapraszam do nas częściej :P
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

padało ale już nie pamiętam kiedy :(
kilka czereśni nie wytrzymało suszy... a owoce wiśni się zasuszyły... a reszta jakoś się trzyma
nie ważne jakiej wysokości jest lilia bo i tak śliczna :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu ta lilia Vivaldi jest przecudna :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Alano, patrząc na to co było kiedyś i teraz - to niesamowite, jakby się ogladało zupełnie inny ogród :)
Masa pracy jaką wykonaliście przyniosła ( i przynosi) wspaniałe rezultaty. Bardzo miło oglada się to wszystko, a kwiaty masz zachwycające. Zazdoszczę Ci tego pieca 3w1 - może mój Połówej da się w końcu namówić i coś w podobie też mi wykona, bo na działce nie mam pieca do pieczenia, tylko czy mu sie uda ?, do stawiania pieca potrzebny jest chyba zdun ? :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aluś, jesteś pewna, że to rozwar? Bo ja bym sobie dała rękę uciąć, że to dzwonek karpacki ...
Liliami się nie martw. Ja dostałam jesienia kilka cebul, z których wyrosły niewysokie lilie, ale wszystkie zakwitły. Jedna z nich prawie przy samej ziemi. Lila powiedziała (a ona zna sie na liliach ;:333 ), że z czasem się rozrosną i wtedy osiągną właściwe rozmiary :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”