Robsiki,olki,hojki,benki,eszki,kobylki,strelki... itd.
Re: Robsiki,olki,hojki,benki,eszki,kobylki .. itd...
W pełni popieram apel
Ale grudnik czy fiołek afrykański powinny zostać, są już na tyle popularne, że nikogo chyba nie wprowadzają w błąd.

- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem tu nowa ale również popieram poprawne nazewnictwo. Choć przyznam zdarzyło mi się napisać _aeschynantus_ czy hojka ale było to w wątkach gdzie były to nazwy tam powszechnie używane i wszyscy wiedzieli o czym piszą. Wiem nie tłumaczy mnie to i zrozumiałam, że nie tędy droga gdy starałam się odnaleźć roślinkę używając takich czułości
Jednak nazwa fiołek afrykański jest bardzo popularna i chyba wiele osób wie o jaką roślinę chodzi, po angielsku to AFRICAN VIOLET więc może niech zostanie. A Hipek to ten koleś na zdjęciu 

- irlandia 3
- 200p
- Od: 10 mar 2012, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brawo dla kohlerii...za prawidłową nazwę aeschynanthusa marmurowego...jedyna tu na forum napisałas poprawnie...żaden eschynantus czy aeschynantus...ma być poprawnie...Aeschynanthus.... 

Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Re: Robsiki,olki,hojki,benki,eszki,kobylki,strelki... itd.
Bardzo istotna uwaga, osobiście staram się używać właściwej nazwy, ale czasami, kiedy w danym poście użyłam już fachowej nazwy, to ulegam pokusie skracania... 

- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Popieram ten apel Karo i podpisuję się pod tym co napisała Natalia._Natalia_ pisze:Popieram KaRo w całej rozciągłości....to jest forum publiczne, którego celem jest.... rozpowszechnianie wiedzy, a nie dezinformacja i infantylizacja.
Przyznam się jednocześnie, że sama stosowałam podobne zdrobnienia i chyba czas z tym skończyć a przynajmniej mocno ograniczyć. Nie jest to nasze prywatne forum. KaRo w tym wątku dokładnie określa założenia FO. Dzielmy się wiedzą, doświadczeniem, fotografiami, sukcesami i porażkami ale tak aby inni miłośnicy roślin ( spoza FO ) mieli szanse do nas trafić, bo inaczej przeistoczymy się w ... ?zamknięte towarzystwo wzajemnej adoracji ? - chyba nie oto chodzi....

Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak się zabawnie składa, że aeschynanthus to nazwa czystko łacińska, ale np w jednej z moich książek obok tej lacińskiej jest i "polska": eschynantus ( Małgorzata Augustyn: Rośliny pokojowe)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lis 2013, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A Anginka może być? 

- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Dzisiaj w czasopiśmie pod zdjęciem było napisane eszynantus. Ładne zdjęcie, napisane warunki uprawy. Wszystko się zgadzało ale widać ,że
ludzie przyzwyczaili się do zdrobnień albo jeszcze tworzą coś nowego łatwiejszego w pisaniu i wymowie.
ludzie przyzwyczaili się do zdrobnień albo jeszcze tworzą coś nowego łatwiejszego w pisaniu i wymowie.
To akurat nie tyle zdrobnienie co spolszczenie (takie jest też stosowane w Wikipedii). Akurat jeśli o tę konkretnie nazwę chodzi to nie upierałbym się, że musi być nazwa łacińska, w końcu przy większości roślin używamy polskich odpowiedników, czemu więc tu musimy wszystkich katować łacińską?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
W tym przypadku - spolszczeń absolutnie nie bazowałabym na Wikipedii,bo któż ją tworzy na dobrą sprawę?
Jeśli uwzględniono nawet tę ".." nazwę to nie mam wątpliwości jakie inne 'kwiatki' można tam spotkać.
Jeśli uwzględniono nawet tę ".." nazwę to nie mam wątpliwości jakie inne 'kwiatki' można tam spotkać.
Spolszczenie jest poprawne wtedy, kiedy jest zgodne z wymową łacińską, napiszemy je zwykłą czcionką, z małej litery i wszystkie znaki w nazwie będą przekształcone w polskie litery.A więc nie widzę nic błędnego w zapisie eszynantus czy falenopsis. (Dotyczy to tylko nazw rodzajowych, z gatunkowymi ponoć nie robi się tego). Tym bardziej, że zasady języka polskiego zalecają używanie spolszczeń, łacińska pisownia dopuszczalna jest tylko w tekstach naukowych, no chyba, że dyskutujemy na jakiś bardzo konkretny temat i użycie łaciny jest niezbędne. Łacińską nazwę powinniśmy wtedy zapisywać kursywą. Znalazłam ciekawy artykuł na temat pisowni nazw roślin, ale nie wiem, czy mogę tu wkleić, bo to inne forum kwiatowe. ;)
Z tego, co wyczytałam, to poprawnie spolszczone i zapisane Kalanchoe powinno się zapisywać kalanche.
I tylko tak! Dobrze wiedzieć. 
Z tego, co wyczytałam, to poprawnie spolszczone i zapisane Kalanchoe powinno się zapisywać kalanche.

- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Nie miałem nigdy łaciny na zajęciach - ale miałem wiele zajęć, gdzie nazwy łacińskie roślin czy innych organizmów były podstawą i dlatego trochę dziwi mnie spolszczenie 'eszynantus' - nikt nam nigdy nie mówił, że 'sch' czytamy 'sz' (tak jest w języku niemieckim), wymowa 'aesch' brzmi chyba 'esch' (choć słyszałem też 'esk'), ale nie 'esz' więc Aeschnanthus po spolszczeniu chyba powinno brzmieć eschynantus. Tak jak pisałem - nigdy nie miałem zajęć z języka łacińskiego, mogę się mylić;)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bardzo ciekawa uwaga! aczkolwiek może to jest tak, że w botanice obowiazuja nieco inne reguły (bo np. w klasycznej łacinie końcówkę -tio czyta się rzeczywiście, jako t+i+o, natomiast to samo w tekstach kościelnych i medycynie już jako -cjo)
Co do samego apelu to rzeczywiście jest to i problematyczne i czasem wkurzajace, chociaż przyznam, że zdarza mi się używać "skrótów nazwowych" przy pisaniu o kaktusach, ale najczęściej w tym samym poście zamieszczam zdjęcia opatrzone poprawną i pełną nazwą łacińską jako podpisem do zdjęcia.
Poza tym co innego nazwy spolszczone, co innego zwyczajowe ogólnie przyjęte, a co innego logiczne, choć infantylne zdrobnienia.
W sumie chyba najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby zachować zdrową równowagę
Co do samego apelu to rzeczywiście jest to i problematyczne i czasem wkurzajace, chociaż przyznam, że zdarza mi się używać "skrótów nazwowych" przy pisaniu o kaktusach, ale najczęściej w tym samym poście zamieszczam zdjęcia opatrzone poprawną i pełną nazwą łacińską jako podpisem do zdjęcia.
Poza tym co innego nazwy spolszczone, co innego zwyczajowe ogólnie przyjęte, a co innego logiczne, choć infantylne zdrobnienia.
W sumie chyba najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby zachować zdrową równowagę

Dobry temat. To może przedstawię chyba najgorszy z możliwych przykładów. Yucca. Dawno temu czytałem artykuł gdzie zapytano prof. Miodka, jak poprawnie pisać spolszczoną nazwę tej rośliny. JUKA- taka była jego odpowiedź. A co na forach? jucca, yukka, yuca, yucci, jucci, jukki, yuccą itd........ Nawet nie wiem jak wypowiedzieć niektóre z tych wyrazów.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Jeżeli posługujemy się nazwą łacińską i oryginalnym zapisem, to czegoś takiego nie powinno się odmieniać. Jeżeli używamy formy spolszczonej, albo polskiego odpowiednika to już tak.
Dużo ciekawych informacji jest tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=59152
Wątek wprawdzie z działu o kaktusach, ale nadaje się do poczytania dla wszystkich.
Dużo ciekawych informacji jest tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=59152
Wątek wprawdzie z działu o kaktusach, ale nadaje się do poczytania dla wszystkich.