Witam, moja mama ma kilkanaście wielkich donic - średnica 60 cm, wysokość 60 cm. I nie ma pomysłu co w nie wsadzić. Donice te chce postawić na południowo-zachodnim balkonie i na wschodnim tarasie.
Nie za bardzo chce iglaki.
W poprzednich latach sadziła pelargonie, lobelie, werbeny, uczepy i inne dodatkowe zwisające roślinki, ale zawsze był z nimi jakiś problem.
Taka donica potrzebuje bardzo dużo ziemi, i dużo podlewania. A nie wszystkie rośliny wytwarzają taki system korzeniowy, żeby aż taką przestrzeń potrzebowały. Mam wrażenie, że właśnie szły w korzeń, a nie w kwiaty.
Stąd moje pytanie - co w nich sadzić?
Jakie są Wasze doświadczenia?
Co posadzić w dużych, wysokich i głębokich donicach?
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co posadzić w dużych, wysokich i głębokich donicach?
Pozdrawiam, Anna
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co posadzić w dużych, wysokich i głębokich donicach?
Moja mama w tej sytuacji wypełniała czyms spód (najczęściej wiaderko 'do góry nogami', czasem jakaś skrzynka, albo cokolwiek 'objętościowego', co sie zmieściło) a na samą górę zwykła płaska miska, taka, żeby wypełniła średnicę, ale się schowała. No i tak jak mówisz - sezonowe letnie wisielce.
Dzięki temu nie trzeba było worów ziemi, żeby to wypełnić.
Możesz sobie posadzić agawę, też ładnie się prezentuje w dużych donicach, tylko, że to akurat na zime trzeba gdzieś schować i może być problem
Fajnie w takich dużych wyglądają zwisające truskawki
Dzięki temu nie trzeba było worów ziemi, żeby to wypełnić.
Możesz sobie posadzić agawę, też ładnie się prezentuje w dużych donicach, tylko, że to akurat na zime trzeba gdzieś schować i może być problem
Fajnie w takich dużych wyglądają zwisające truskawki

Re: Co posadzić w dużych, wysokich i głębokich donicach?
tak truskawki sa super,popieram albo ozdobne trawki jak miskanty, piórkówki, zależy kto co lubi, pomysł z wypełnianiem donicy jest najbardziej udany bo ja tez tak robie