Moje tegoroczne zakupy mają w porywach po jednym maleńkim listeczku
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Chyba w ogóle nie ma pospolitych roślin,każda na swój sposób jest wyjątkowa i ładna. Tak samo irysy SDB,tylko w porównaniu do TB (irysów wysokich) wypadają mniej korzystnie,no nie spotyka się ich aż w takiej gamie kolorów i zestawień. Niemniej w każdym można dostrzec ładne kolory,czasami to kwestia zrobionego tak a nie inaczej zdjęcia.
Kwitnie SDB 'Webmaster'
Pozdrawiam,Piotr
a ja się zastanawiałem co to za irys ,wyszukiwarka pokazuje niemiecki ,no Niemiec ale mały
Ładne ,ale potrafią wymarznąć i wolno rosną.Czasem nie ma z czego dzielić karpy.
Przyszłam po radę. Kupiłam dziś swojego pierwszego pumilka -pisze odmiana YO YO. Ma już kiełki i tu pojawia się pytanie: posadzić w doniczce, czy dać w chłodne miejsce i zaczekać na wiosnę?
Jeżeli ziemia rozmarzła i widać małe zielone kiełki to tak, na zasadzie "teraz albo w lipcu", jak zaczną rosnąć to przesadzanie odbije się negatywnie na kwitnieniu.
Ale jeżeli nie jesteś w stanie ich rozsadzić troskliwie i bez uszkadzania, to lepiej zaczekać do terminu "2 - 3 tygodnie po kwitnieniu".
Oj, to przykre. Szkoda, że nie zobaczysz ich kwiatków tej wiosny. Jednak zanim nowe posadzisz, to chyba musisz wcześniej rozpocząć walkę z tymi szkodnikami.
Nie wiem, co jest w tych irysach, że tak mi sie podobaja i duże i małe...
Muszę sie pochwalić, że u mnie żółte przetrwały, te z innej rabaty, ale nie widzę jeszcze pąków.
Iryski zaczęły kwitnąć na dobre Tylko im susza w moim rejonie nie przeszkadza ,pozostałe roślinki już od kilku dni muszę dopajać latam z wiadrami i wężem po ogrodzie