Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

;:306[/quote]
Mi się ostatnio śniło, że nie miała już gdzie trzymać rozsad pomidorów a one rosły i rosły :D A jak poszłam na działkę to nie było nic innego tylko dżungla krzaków pomidorów ;:306 Co za urodzaj :D U mnie też już widać kiełki papryczki. Cieszę się jak dziecko! ;)[/quote]

Hej ogonku, ja bym chciała żeby takie sny się sprawdzały :)

Lucad,pochwal się, co tam masz ciekawego ? :) Trzymam kciuki za Twoją uprawę :)
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gleba pisze:Hej ogonku, ja bym chciała żeby takie sny się sprawdzały :)
Kochana Glebo! Coś w tym jest tyle, że ja byłam przerażona, bo nie potrafię zajmować się pomidorami :D W sumie to mój pierwszy rok będzie z nimi, bo w tamtym to miałam 4 krzaczki (kupione na targu) i nawet nie wiedziałam, że obrywa im się wilki :( Dlatego sen nie był na miejscu ;:145
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p

Post »

Hej, ogonku! :D Nosek do góry, zobacz ilu dobrych forumków wokół Ciebie, wspólnie wyhodujemy te pomidory ;:167
Nie damy im się sprowokować! ;:306 To też będzie mój pierwszy, poważny sezon z pomidorami ... uda się :wink:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O ja to taki koszmar pomidorowo-paprykowy ostatnio mialam, że w życiu się tak przez sen nie spociłam.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Aaa ja przeżyłam koszmar na jawie dzisiaj ....
10 sekund trwało jak dla mnie dobre 10 minut ...wszystko widziałam w zwolnionym tempie .... a tętno miałam takie ,że chyba pomiarów by nie starczyło...

Moja papryczkowa skrzynka stoi ok 30cm nad podłogą , pies ma obok miski ,ale ogólnie nawet się nimi nie interesuje tylko śpi na kanapie.
Jedyny problem jest taki,że Amon ma chorą łapę i nie zawsze z tej kanapy może zejść w czym mu trochę pomagam.
Dzisiaj siedzę sobie przy komputerze - jakieś pół metra od kanapy i Amoniaka ... po czym mój pies zrywa się na równe nogi i wali przed siebie te kilkadziesiąt centymetrów łapami prosto na skrzynkę ...

Widocznie biedakowi coś się przyśniło ... ale byłam szybsza i chwyciłam go w locie :;230 Póki co za bardzo nie mogę się zginać bo mój kręgosłup słabo to przeżył,ale nie jest źle :tan
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Lucad w kubeczkach widać pleśń, zbyt obficie podlewasz, szkoda, że nie dodałeś piasku lub perlitu do podłoża. Jeśli dobrze widzę, to kiełek wystaje do góry a przecież z niego wyrośnie korzonek.

Jaki kształt ma papryczka Piri piri? Grafika różnie pokazuje a ja mam nasionka ostrej, takiej bardziej okrągłej i nie znam nazwy.
Sandra no to jesteś 100 procentową mamusią papryczkowych dzieciątek :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p

Post »

Kochana Graniu, piri piri ma podłużny kształt, krzaczek wygląda jak cayenne, papryczki rosną do dołu nie ku górze. Sam owoc jest czerwony, ma tak na moje oko 3-4 cm długości. :) O właśnie tak: Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Dzisiaj na wacikach wylądowały kolejne 2 odmiany , dzisiaj przyleciały z wymianki na innym forum :D
Wild Tepin i White Habanero :) Zobaczymy jak im będzie szło :)
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Do mnie doleciało kilka ostrych-dziś lądują na płatku :heja
Ogólnie sporo różnych emocji z papryczkami jest-pomidorki to będzie odpoczynek jeśli chodzi o kiełkowanie :lol:
Mam Poblano,Anheim,Hungarian Hot Wax,Serrano i jeszcze małe okrągłe żółte i czerwone. Będą w ogrodzie i na balkonie. Wybierałam takie nie najbardziej ostre,ale ostre.
Uwielbiam ;:137
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
kachum
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2013, o 23:13

Post »

Witam Was wszystkich.
Czytam ten wątek od jakiegoś czasu (również inne warzywnicze) i strasznie Wam zazdroszczę. Niestety nie posiadam ogródka i nie mogę hodować warzywek, ale w zeszłym roku coś tam mi w doniczkach na balkonie wyrosło. Miałam pomidorki koktajlowe i papryczki chilli właśnie. W tym roku również planuje coś zasiać. Z pomidorkami jeszcze chwilę poczekam ale posiałam już papryczki. Niestety nasionka chyba mi zgniły (zeszłoroczne) i jak na razie mam tylko 2 malutkie siewki chilli z nasion wydłubanych ze sklepowej papryczki, nie liczę na nią specjalnie, bo nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie... Dlatego czytając ten wątek, pomyślałam, ze moze ktoś z Was mógłby mi odsprzedać kilka nasionek-widzę, że macie takie ciekawe odmiany, których na pewno nie znajdę w sklepach...
Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Kasia ;:136
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

kachum pisze:Dlatego czytając ten wątek, pomyślałam, ze moze ktoś z Was mógłby mi odsprzedać kilka nasionek-widzę, że macie takie ciekawe odmiany, których na pewno nie znajdę w sklepach...
Sprzedać to może nie, ale jeśli wyślesz kopertę ze znaczkiem zaadresowaną wewnątrz koperty do mnie to chętnie oddam nasionka kilku odmian. Jeśli jesteś zainteresowana --->PW
Awatar użytkownika
kachum
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2013, o 23:13

Post »

dziękuję za odpowiedź :D

Oczywiście, że jestem zainteresowana!! ;:138
Niestety nie mogę na razie pisać PW....
Mogę przesłać kopertę ze znaczkiem w środku, nie ma problemu, tylko musiałabym znać Twoj adres... Nie wiem czy mogę odbierać pw, jeśli tak to możesz mi przesłać adres.
Awatar użytkownika
Lucad
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2013, o 21:57

Post »

GRANIA
Dzięki za info.Pleśń spowodowana jest chyba tym, że psikałem je spryskiwaczem.
Jeśli chodzi o kiełki to wydaje mi się że jest ok, one po prostu są tak śmiesznie zakrzywione, choć rosną pestką do góry :?:
Wszystko będzie dobrze napisałem im kartkę ZIELONYM DO GÓRY :D

Jak możesz napisz mi proszę o co chodzi z tym piaskiem, nasypać na dno czy wymieszać z ziemią i w jakich proporcjach :?:
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p

Post »

Lucad - teraz powinny zrozumieć :;230

Aimee małe okrągłe ale żółte? A to ciekawe ... chciałabym takie :) Dawaj znać, jak się mają w hodowli ;)
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Gleba-nazywają się Nagykuti i też je kupiłam w Praktikerze. Może znajdziesz :-)
Dam znać co z nimi o ile wykiełkują :wink:
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”