Już nie czekałam na nic, tylko posiałam, co miałam Malutko w tym roku, czuję niedosyt, bo w zasadzie tyko heliotrop i begonia, za dwa tygodnie żeniszek. I koniec Smagliczki i nasturcji nie liczę, bo pójdą do gruntu.
Ilonko, cieszę się bo na razie wszystko ładnie wschodzi co posiałam, a jak słoneczko dłużej poświeci to roślinki będą ładnie rosły. Begonie mam dwie w doniczkach i już u jednej widzę kiełki, a drugiej trochę odsunęłam ziemię to też rusza. To moje pierwsze od paru lat! Ja śnieg się stopi to zacznę siać to co ma w marcu do ziemi iść, pewnie koło 15. Jutro już marzec
Marysiu no to super
Ja w zeszłym roku miałam pierwszy raz begonie ale wylądowały na kompostowniku
Mam nadzieję, że w tym roku mi się uda, bo nie mam zamiaru kapitulować
Nie, no skądże Za mało zamówiłam Warzywa się nie liczą, do gruntu się nie liczą-na teraz mam tylko heliotrop i begonię. Dokupię coś Specjalnie na zakupy się wybiorę.
Ewuś Ty na pewno pisałaś ale ja już dostaję "mózgopląsu" bo co wątek to inne zakupy, wysiewy, nasadzenia .........
Ach ta pamięć
Przynajmniej będziesz miała pretekst przy dodatkowej wizycie w ogrodniczym dziale
Marzec - informacje dotyczące możliwości wysiewu, najlepszych dla niego dni, i innych prac
Informacje na podstawie Ekologicznego poradnika księżycowego 2013 Z. Przybylaka i M. Przybylak-Zdanowicz
tzw. Kwadra korzenia ? to najlepszy czas do siewu, przesadzania roślin, których plony znajdują się pod ziemią, korzeni, cebul i kłączy
01. 03 ? bardzo dobry dzień do siewów, sadzenia
02. 03 ? dobry dzień do siewów, sadzenia
tzw. Kwadra uprawy ? w tym okresie najkorzystniej, jeśli jest to dla nas możliwe, uprawić glebę, nawozić, niszczyć chwasty
Jedynie dla roślin korzeniowych jest to korzystny czas ? czyli dla siewców kwiatuszków ?laba?, odpoczywamy od tej czynności
04 ? 11. 03
tzw. Kwadra liścia ? to okres miedzy pełnią a nowiem ? to najkorzystniejszy okres dla siania roślin liściowych (czyli plonujących nad ziemią), a także przesadzania drzew owocowych, ścinania zrazów, szczepienia itp.
12.03 - dobry dzień do siewów, sadzenia
13 - 15. 03 ? bardzo dobre dni do siewów, sadzenia
16.03 - dobry dzień do siewów, sadzenia
17. 03 ? bardzo dobry dzień do siewów, sadzenia
18.03 - dobry dzień do siewów, sadzenia
tzw. Kwadra owocu ? to okres przybywania Księżyca i pełnią ? to najkorzystniejszy okres do siewów, sadzenia roślin owocowych, zbóż, ziół, drzew owocowych
21 - 25. 03 ? bardzo dobre dni do siewów, sadzenia
26.03 - dobry dzień do siewów, sadzenia
tzw. Kwadra korzenia ? to najlepszy czas do siewu, przesadzania roślin, których plony znajdują się pod ziemią, korzeni, cebul i kłączy
28. 03 ? dobry dzień do siewów, sadzenia
29. 03 ? bardzo dobry dzień do siewów, sadzenia
30 - 31. 03 ? dobre dni do siewów, sadzenia
Chcących skorzystać z dobroci doświadczenia autorów zapraszam