Nasadzenia po zimie.Co ja mam teraz zrobić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
azalia67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2013, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nasadzenia po zimie.Co ja mam teraz zrobić?

Post »

Nie jestem pewna i szczerze mówiąc nie znam się. Mam niewielki ogródek przed mieszkaniem. Taki ok 150m2. Bo kupiłam mieszanie w Krakowie na osiedlu Fajny Dom, takie z przedogródkiem, całkiem fajnym. Sąsiedzi mają też takie przedogródki a ja nie lubię jak mi ktoś do zupki zagląda w letnie południe na werandzie więc posadziłam sobie trochę krzaczków, drzewek, kwiatów, wazony itp.
Po zimie okazuje się, że część krzaczków zbrązowiała- nie wiem czy to zaraza, czy obmarzły,co mam robić. Szkoda mi tego. Poza tym w zeszłym roku pod brzozą, która mam w "ogródku" posadziłam wrzosy i wszystkie zbrązowiały, nie wiem co się dzieje, czy one nie mogą być razem posadzone?
Pomóżcie please, co mam robić tyle pracy na marne?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Re: Co ja mam teraz zrobić?

Post »

W tej chwili to raczej nic. Poczekaj na przyjście wiosny. Zobaczysz, gdzie pojawią się pączki liściowe, a gdzie nic się nie będzie działo i wtedy podejmiesz decyzję. Pewnie coś trzeba będzie przyciąć mocniej, coś mniej. Inne może już się nie dadzą uratować, ale nie ma pośpiechu. Wrzosy także muszą poczekać- niektóre odmiany zmieniają barwę na zimę. Możesz ostatecznie je sprawdzić, próbujace w palcach skruszyć gałązkę- jeśli da sie to zrobić i posypią się igiełki- to może oznaczać, że wyschły. Wrzosy, tak samo jak i inne rośliny zimo zielone, trzeba czasem podlewać. Możliwe, że do zimy nie zdążyły się ukorzenić i po prostu zmarzły.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wrzosy przycina sie lekko w marcu.Możesz sprawdzić czy się ukorzeniły lekko pociagając, jak łatwo wyjdą z ziemi znaczy się nie ukorzenione i zmarzły.Wrzosy najlepiej sadzić już w sierpniu i w miare możliwości nie 'marketowe'. Często podsuszone mają tam bryły korzeniowe.Najlepiej takie ze świeżej dostawy.Trzeba całą jesień je umiarkowanie podlewać gdy sucho.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Kontakt:

Post »

Być może część krzaczków wymagało okrycia na zimę. Bez podania gatunków czy chociażby zdjęcia ciężko coś doradzić. Te które wymarzły możliwe ze przemarzły tylko do linii gruntu.
W przygotowaniu...
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasadzenia po zimie.Co ja mam teraz zrobić?

Post »

Czy ziemia pod wrzosy była odpowiednio przygotowana ? To warunek podstawowy.
Pozdrawiam ! Bolek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”