Nasadzenia po zimie.Co ja mam teraz zrobić?
Nasadzenia po zimie.Co ja mam teraz zrobić?
Nie jestem pewna i szczerze mówiąc nie znam się. Mam niewielki ogródek przed mieszkaniem. Taki ok 150m2. Bo kupiłam mieszanie w Krakowie na osiedlu Fajny Dom, takie z przedogródkiem, całkiem fajnym. Sąsiedzi mają też takie przedogródki a ja nie lubię jak mi ktoś do zupki zagląda w letnie południe na werandzie więc posadziłam sobie trochę krzaczków, drzewek, kwiatów, wazony itp.
Po zimie okazuje się, że część krzaczków zbrązowiała- nie wiem czy to zaraza, czy obmarzły,co mam robić. Szkoda mi tego. Poza tym w zeszłym roku pod brzozą, która mam w "ogródku" posadziłam wrzosy i wszystkie zbrązowiały, nie wiem co się dzieje, czy one nie mogą być razem posadzone?
Pomóżcie please, co mam robić tyle pracy na marne?
Po zimie okazuje się, że część krzaczków zbrązowiała- nie wiem czy to zaraza, czy obmarzły,co mam robić. Szkoda mi tego. Poza tym w zeszłym roku pod brzozą, która mam w "ogródku" posadziłam wrzosy i wszystkie zbrązowiały, nie wiem co się dzieje, czy one nie mogą być razem posadzone?
Pomóżcie please, co mam robić tyle pracy na marne?
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co ja mam teraz zrobić?
W tej chwili to raczej nic. Poczekaj na przyjście wiosny. Zobaczysz, gdzie pojawią się pączki liściowe, a gdzie nic się nie będzie działo i wtedy podejmiesz decyzję. Pewnie coś trzeba będzie przyciąć mocniej, coś mniej. Inne może już się nie dadzą uratować, ale nie ma pośpiechu. Wrzosy także muszą poczekać- niektóre odmiany zmieniają barwę na zimę. Możesz ostatecznie je sprawdzić, próbujace w palcach skruszyć gałązkę- jeśli da sie to zrobić i posypią się igiełki- to może oznaczać, że wyschły. Wrzosy, tak samo jak i inne rośliny zimo zielone, trzeba czasem podlewać. Możliwe, że do zimy nie zdążyły się ukorzenić i po prostu zmarzły.
Wrzosy przycina sie lekko w marcu.Możesz sprawdzić czy się ukorzeniły lekko pociagając, jak łatwo wyjdą z ziemi znaczy się nie ukorzenione i zmarzły.Wrzosy najlepiej sadzić już w sierpniu i w miare możliwości nie 'marketowe'. Często podsuszone mają tam bryły korzeniowe.Najlepiej takie ze świeżej dostawy.Trzeba całą jesień je umiarkowanie podlewać gdy sucho.
- twojogrodnik
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Być może część krzaczków wymagało okrycia na zimę. Bez podania gatunków czy chociażby zdjęcia ciężko coś doradzić. Te które wymarzły możliwe ze przemarzły tylko do linii gruntu.
W przygotowaniu...
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasadzenia po zimie.Co ja mam teraz zrobić?
Czy ziemia pod wrzosy była odpowiednio przygotowana ? To warunek podstawowy.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek