Czyli teraz tak: przed przycięciem adenium warto poczekać na to, aż pąków zaczną wyrastać gałązki, czy przycinać w ciemno i czekać, co zrobi roślina?
- jeżeli nie powstają nowe "wysięki" płynu w przestrzenie międzykomórkowe to możliwe, że roślinka już wchłania powstały płyn podczas pobytu w innym miejscu co może oznaczać, że minął najgorszy czas dla rośliny, czego bardzo życzę, bo naprawdę szkoda tak ładnie rozkrzewionej rośliny. Na fotce nie widać, żeby na gałązkach postępowało gnicie, może będzie wszystko dobrze z rośliną.Fakt faktem wysycha przerwa między skórą a łodygami ? ... /
Biegły w tym nie jestem ale gdzieś kiedyś wyczytałem, że wszystkim "Variegata" tak się dzieje, że jeśli dostają zbyt dużo azotu to listki mogą zzielinieć... Podobno nawóz dla nich najlepszy to (nie bierz tego dosłownie, to tylko przykład) np. NPK 2-10-10, czyli bardzo mało azotu a pozostałe po równo...onectica pisze:Mojej 'variegatce' wyrosły jednolite zielone listki. I co teraz? Juz nie będzie 'variegatką'?
to w mojej kranówce musi być sporo azotu w takim raziejang pisze:Biegły w tym nie jestem ale gdzieś kiedyś wyczytałem, że wszystkim "Variegata" tak się dzieje, że jeśli dostają zbyt dużo azotu to listki mogą zzielinieć...
Dotychczas używałem tylko ziemi do kaktusów z SUBSTRALa:onectica pisze: - może ta ziemia była czymś podrasowana...
- żeby były to produkty odsolone, do uprawy roślin.przyjdzie mi się teraz zaopatrzyć w kokos (włókno, czy chipsy?) Na co powinnam zwrócić tu uwagę?
Na to, że producent czy importer prawdy Ci nie powieonectica pisze:Tak sobie myślę poza tym, że w związku z adenium przyjdzie mi się teraz zaopatrzyć w kokos (włókno, czy chipsy?) Na co powinnam zwrócić tu uwagę?
Znalazłem opis dla KRONEN ziemia do kaktusów:onectica pisze:ostatnio miałam Kronen (chyba)