Przez pewien czas swoje nasiona podlewam obwicie wodą.
Te nasiona pochodzą z różowego,podstawowy gatunek.Odmiany nie dały tyle nasion,a nasionaultraviolet pisze:Można wiedzieć jakie to martagony.
Mi wreszcie wzeszła lilia pumilum. Cały miesiąc na to czekałam.
Moje martagony z odmian też kiepsko schodzą. Podstawowego różowego jeszcze nie miałam ,więc nie mam porównania między nimi.mirzan pisze:Te nasiona pochodzą z różowego,podstawowy gatunek.Odmiany nie dały tyle nasion,a nasiona
kiełkują słabiej.Pumilum powinna wzejść bardzo szybko,około tygodnia.
Kiełkowanie w woreczkach nie wymaga pilnej opieki i zajmuje mniej miejsca.Pardalinum uparły się
i od jesieni nie kiełkują.
Moja dpowiedź:ultraviolet pisze:Martagony kiełkują różnie od ok. dwóch tygodni, czasem trzeba czekać dłużej.
Zanim wykiełkują nasiona trzyma się je w temperaturze pokojowej. Cebulki schładzamy w lodówce ok. trzech tygodni.
Mam pytanie do Mirka . Jak nazywa się osoba zajmująca się zapylaniem i hodowlą lilii od nasionka?
u moich maluchów pojawiają się liście właściwe, zamierzam je zacząć zasilać. Czy biohumus w mocno rozcieńczonej wersji wystarczy czy szukać jakiegoś dedykowanego do lilii ( jeżeli takowy jest )
Truteń?ultraviolet pisze: Mam pytanie do Mirka . Jak nazywa się osoba zajmująca się zapylaniem i hodowlą lilii od nasionka?
Nie mam zielonego pojęciamirzan pisze:
Truteń?