Kosmos - Onętek
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kosmos onętek
_dorota_, na opakowaniu Naparstnicy też jest narysowane pełne słoneczko, a mimo tego roślina ta jest cieniolubna
Ważny jest opis z tyłu opakowania. Jeśli pisze, że stanowisko słoneczne lub półcień to oczywistym jest w takim stanowisku siać. Kosmos jest zwolennikiem pełnego słońca. Ale w pełnym cieniu też mi niekiedy rósł. Był o wiele wyższy, mniej kwiatów też, ale kwitł.

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za bardzo to się nie cieszrenzal pisze:Kupiłam wlaśnie nasionka i będę pierwszy raz siała. Ciesze się, że sama się potem rozsiewa.![]()

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie dobijaj mnie
Czytałam, że tak... i naprawdę miałam nadzieję 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Takie nasionka mozna spotkac w ogrodniczych...
Takie udało mi sie jak na razie wyszperać w ogrodniczych.

Takie udało mi sie jak na razie wyszperać w ogrodniczych.

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
To niesprawiedliwe
w sklepach, gdzie ja kupuję nie ma takiego wyboru kosmosu; jest najwyżej siarkowy i zwykły(nie znam nazwy odmiany) 

A mi się najbardziej ten zwykły podoba:-)
Ale ponieważ w tej zwykłej trójkolorowej mieszance najmocniej za serce łapie mnie najciemniejszy różowy, zaszalałam w tym roku i z "zagramanicy" zanabyłam odmianę Aniquity (ceglaste bordo). I dla równowagi Picotee (jasny róż z ciemniejszą obwódką).
Za to mam uzbierane trochę nasion Sea Shells z zeszłego roku. Są urocze, ale jednak wolę klasyczny krój kwiatów, więc jeśli by ktoś chciał, to mogę trochę nasion odstąpić.
Ale ponieważ w tej zwykłej trójkolorowej mieszance najmocniej za serce łapie mnie najciemniejszy różowy, zaszalałam w tym roku i z "zagramanicy" zanabyłam odmianę Aniquity (ceglaste bordo). I dla równowagi Picotee (jasny róż z ciemniejszą obwódką).
Za to mam uzbierane trochę nasion Sea Shells z zeszłego roku. Są urocze, ale jednak wolę klasyczny krój kwiatów, więc jeśli by ktoś chciał, to mogę trochę nasion odstąpić.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Witam kupiłem nasiona Kosmos Diablo firmy Eden, z tyłu pisze kosmos siarkowy(pomaranczowy) posiałem na próbe kilka nasion 9 marca i juz mam małe siewki 

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Uwielbiam zapach Onętków! Kojarzy mi się z ciepłym letnim wieczorem lub z upalnym letnim popołudniem, pełnym bzyczących owadów i ze świeżym kompotem owocowym, popijanym dla ochłody ... W tym sezonie zaopatrzyłam się w pełne odmiany tych kwiatów z czystej ciekawości ...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
rico62, niepotrzebnie siałeś na próbę
Kwiaty pojawią Ci się za miesiąc jeszcze jak rośliny będą w doniczkach
Ten onętek bardzo szybko kwitnie
Wysiałem na początku maja, a miesiąc później podziwiałem pierwsze kwiaty.

- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Witam ,Dziekuje Ziomek
-szałwie juz siałem 3 razy i cos nasiona do kitu!!(czerwona i fiolet) dopiero jak kupiłem szałwie 3 color to wykiełkowały
trzeba wiedziec z jakiej firmy kupic 

Mój syn jak był mały to mówił na kosmosy że to motylki.Rozsiewa się bardzo.
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Juni, pięknie.
kupiłam sobie ten krwistoczerwony, przyszedł jako kłącze (tak myślę, bo to moje pierwsze w życiu, no korzenie takie przyszły) wsadziłam w doniczkę i czekam
kupiłam sobie ten krwistoczerwony, przyszedł jako kłącze (tak myślę, bo to moje pierwsze w życiu, no korzenie takie przyszły) wsadziłam w doniczkę i czekam

Juni, na 6 zdjęciu śliczności!!! Wszystkie zresztą urocze
. Ja mam nasionka double click, nigdy wcześniej nie miałam tych kwiatuszków, mam je zamiar posiać bezpośrednio do gruntu. Chyba dobrze zrobię? 

Dorota
-
- 200p
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
Z całej paczki nasion Sea Shell Vilmorinu wypełzł i po tygodniu jeden. Dziś minęły już dwa tygodnie i nic... Wylezie toto jeszcze, czy specjalnie nie liczyć? Potrzebne i miejsce w kuwetkach i na parapecie ;) trzymać puste doniczeczki to marnotrawstwo.