Truskawkki cz.2
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.2
juda
Rumba Zumba to dokładnie to samo, w zależności od kraju.
Rumba Zumba to dokładnie to samo, w zależności od kraju.
brak polskich znaków
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki i poziomki drugi sezon
Z póżnych mam truskawkę alfa centaurii(nie wiem czy bogota jest póżniejsza).W tym roku mam zamiar dokupić evie2 oraz filona.Poczytam o bogocie.Na wiosnę zetnę selvę,co ponoć ma przyspieszyć drugie owocowanie i polepszyć plon.Zdam relację.
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
Analub, w jaki sposób pobrałaś nasiona z truskawek? Opisz proszę Twój sposób na wychodowanie sadzonek z nasion .
-
Z truskawek pęsetką wydłubałam nasionka(truskawki po tej operacji zjadłam),wcisnęłam je w ziemię(były bardziej na wierzchu niż zagłębione),przykryłam folią i postawiłam na kaloryferze.Trochę to trwała,ale praktycznie 100% wschodów.Podrośnięte siewki przepikowałam,a wiosną poszły do gruntu.Teraz zastanawiam się czy w ten sposób nie rozmnożyć borówki.
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
Ja kupiłam 4 szt. w obi,tez mi nie owocowały.Jesienią już mialam kilkanaście sztuk,też mi się ładnie rozrastałyjode22 pisze:W zeszłym roku wiosną kupiłam truskawkę białą "ananasową" - tylko jeden krzaczek bo była droga. Na jesieni miałam 7 krzaczków. Mocno rozrasta się rozłogami. Jeszcze mi nie owocowała, a bardzo jestem jej ciekawa. Może w tym roku jej popróbuję. Oczywiście kupiłam jako ciekawostkę i nie liczę na jakieś obfite zbiory

Bardzo ciekawa jestem co w tym roku z nich będzie

Pozdrawiam Sylwia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 lut 2013, o 19:37
Pewnie odbiegam od tematu , ale widzę , że jesteście świetnie zorientowani w truskawkach . Proszę powiedzcie, czy mogę posadzić truskawki tak: warstwa oborniku końskiego ,ziemia z warzywniaka, brązowa włóknina ,wycięty krzyżyk i truskawka .
izma
-
- 100p
Anulab, dziękuję za informacje odnośnie dziobania w truskawkach , toż to iście chirurgiczna operacja. Znając siebie to wypróbuję ten sposób na pewno. Truskawek w marketach nie kupowałam ale dla eksperymentu się skuszę .Tylko zastanawia mnie jedno w jaki sposób określić stopień dojrzałości nasion? Owoce muszą być mocno dojrzałe?
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, słyszał ktoś może o truskawce odmiany Viktoriana? mam zamiar zamówić kilka krzaczków tej odmiany, z opisów wynika że może być dobra do uprawy w gruncie ale czy można im wierzyć...
Pozdrawiam, Anita:)
-
No właśnie nie zastanawiałam się nad dojrzałością nasion,wybrałam najładniejszą truskawkę i oskubałam ją.Nasion nawet nie przepłukałam z resztek miąższu truskawki.Teraz za każdym razem sprawdzam czy mają jakieś ciekawe odmiany,szukam czegoś bardziej odpowiedniego do naszego klimatu.Camarosę na jesieni przykryłam włókniną.
-
Tak się zastanawiam czy ten obornik bezpośrednio pod truskawki to nie za dużo dobrego?Pewnie jak bym miała obornik koński to też bym dała.Z tego co pamiętam to truskawki sadzi się w drugim roku po oborniku.Porosną ci duże krzaczory.Truskawka nie ma dużych wymagań pokarmowych,ważny jest potas by dobrze owocowały.Ten obornik to daj z umiarem,by roślin nie popalić.
-
- 100p
Anulab, fajnie że jesteś. To jeszcze powiedz czy truskawki z nasion powtarzają cechy rośliny matecznej? Ja siałam Temptation ale to taka dziwna truskawka.
-
Siałam temptation i trescę ,obie mnie zawiodły.Miałam mieć truskawki przez całe lato,a były takie marnoty,że nawet nie chciało mi się ich zbierać,wolałam zebrać poziomki.Czasami zbierałam do ciasta,gdzie jakość owoców nie jest aż tak istotna.Po dwóch latach powiedziałam dość.Teraz mam selvę a zamierzam dosadzić evie2,z wiosennych mam honeoye,kenta,dukata,camarosę i póżną alfa centaurii.Przez pewien czas uprawiałam truskawki na czarnej włókninie,ale ta była strasznie nietrwała,rwała się jak po niej chodziłam.Póżniej sadziłam na agrotkaninie,teraz mam na redlinach,trzeba pielić.Truskawki na agrotkaninie wcześniej dojrzewały,ale owocowały krócej.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ju nie mogę doczekać się wiosny
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
witam majs juda ja też nie mogę sie doczekać sezonu truskawkowego:)
a w szczególności jaka cena w tym roku będzie za truskawki.
Pozdrawiam Rianoks
-- 3 mar 2013, o 15:09 --
juda będziesz kupować rumbe zumbe?? majs pozyskałeś u siebie rumbe zumbe??

Pozdrawiam Rianoks
-- 3 mar 2013, o 15:09 --
juda będziesz kupować rumbe zumbe?? majs pozyskałeś u siebie rumbe zumbe??
ehh ta ortografia
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Mam taki zamiar i jeszcze Sonatę Bogotę i Malwinę o ile mi się uda
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.