Marysiu, Darmokot, kosztela była jednym z pierwszych drzewek w moim sadzie, niestety jeszcze poczekam na swoja kosztelę, ale jak wtedy będzie smakowała
Wszystkie jabłonki wybierałam z odmian starych, koksę, kronselkę, renety, malinówkę, kosztelę oczywiście, tylko antonówkę unicestwiliśmy z M przy budowie kurnika, ale dosadzę wiosną.
Iwonko a jak się uda szczepienie to będziesz miała moją szarą renetę i antonówkę (starą) Michale przyjedziemy ! i jak się czegoś bardzo chce.... to będzie!
Nie miałabym nic przeciwko temu . Antonówka której zrobiliśmy kuku, sadzona jesienią, następnego lata próbowała zawiązać owoce i przez jakiś czas wisiały na niej, trzy maleńkie antonóweczki, ale niestety lub stety zrzuciła je, za młoda i za wiotka była. Jedyne owoce z mojego sadku w powijakach to było kilka świdośliwek i jedna gruszka azjatycka Chojuro. To na razie cały dotychczasowy urobek z mojego sadu
Niestety Małgosiu, Iwonko jabłka kupowane na placu pod tyt. Kosztela nie mają nic wspólnego ze smakiem tamtej koszteli to chyba wina podkładek ! Iwonko mam wśród swoich nasion dynię piżmową a wszystkich rodzajów mam 15 + 2 ozdobne
Kosztele, które obecnie sprzedają owocują w 4 roku po wsadzeniu, ale jabłka nie takie jak na starych drzewach, przede wszystkim są czerwone z jednej strony i w sierpniu można je jeść. Ale w smaku dobre. Mam 3 takie drzewka i jedną z 1946 roku lecz nie wiem kiedy ta ostatnia zaczęła owocować.
Marysiu jakie masz dynie ozdobne? Mogłabyś wstawić zdjęcie?
Michale takie te drugie to jakbyś nie dojrzał to Tykwa Cobra, jeszcze Ela proponuje swoją tykwę (Ellebelle) to mogę ją poprosić i się podzielę. te Plantico więcej tej z akcji dwa większe chętnie bo jedno jest małe ale 4 całkiem spore
Marysiu, a z tykwy robisz rozsadę w domu? Ja w zeszłym roku miałam gratisową do zakupu nasion, wysiałam w tym terminie co dynie, a dopiero pod koniec września zaczęła kwitnąć i oczywiście szlag ją po przymrozkach trafił
Marysiu ja też mam Cobrę, uchowały mi się z zeszłego roku 2 owoce i wyjąłem nasiona, mam ich całkiem sporo to mogę podesłać. Jeśli to nie byłby problem to poproszę tykwę od Ellebelle. Natomiast w ostatnim zdaniu za pierona nie wiem o co chodzi Aczkolwiek te drugie dynie też bardzo mi się podobają. Tykwy chyba trzeba do doniczek wysiać bo z gruntu dość długo wschodzą.
Michale tych z Plantico mam całą torebkę to mogę posłać więcej niż dwa nasionka
Druga część zdania dot. tykwy więc nie tłumaczę się. Do Eluni napiszę i poproszę. Za Cobrę dziękuję bo te co mam to mi wystarczy Pat zamierzałam wysiać jak inne dyniowe w kwietniu w tunelu ale popytam u Eli! Iwonko a Ty kiedy wysiałaś?