Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
No to chociaż co do czytania ze zrozumieniem jesteśmy zgodne
Poza tym ja mam dobre zdanie o ludziach tak w ogóle?i myślę, że inni też rozum mają.
Ale.. może osoby, które tych dyń (Hokkaido/Uchiki Kuri i podobna smakowo dynia ?Justynka?) nie uprawiali i nie wiedzą jak te odmiany smakują, skuszą te orzechy w opisie.
Reklamowana jest jako ?..Odmiana wczesna, jadalna, o orzechowym smaku..? http://www.sklep.vilmorin.pl/dynia-olbr ... -kuri.html .
Otóż moje osobiste zdanie jest takie, że ktoś coś kiedyś źle przetłumaczył, bo ta dynia ze smakiem orzechów nic nie ma wspólnego, z zapachem też. Dopiero po upieczeniu przypomina smak ale kasztanów pieczonych.
Poza tym warto dodać, że obiera się tragicznie, bo skórka jest straszliwie twarda, więc może stąd zaleca się pieczenie ze skórką. Ale tak naprawdę każdą dynię można upiec ze skórką i nawet zajadać ze skórką jak ktoś lubi.
Przy okazji ? uwielbiam dynie, od zawsze była w mojej rodzinnej kuchni, ale zostanę przy zupach, zwłaszcza z tych ww wymienionych, ale jak wcześniej napisałam, o smakach i tym co sie komu podoba nie dyskutuje się
Poza tym ja mam dobre zdanie o ludziach tak w ogóle?i myślę, że inni też rozum mają.
Ale.. może osoby, które tych dyń (Hokkaido/Uchiki Kuri i podobna smakowo dynia ?Justynka?) nie uprawiali i nie wiedzą jak te odmiany smakują, skuszą te orzechy w opisie.
Reklamowana jest jako ?..Odmiana wczesna, jadalna, o orzechowym smaku..? http://www.sklep.vilmorin.pl/dynia-olbr ... -kuri.html .
Otóż moje osobiste zdanie jest takie, że ktoś coś kiedyś źle przetłumaczył, bo ta dynia ze smakiem orzechów nic nie ma wspólnego, z zapachem też. Dopiero po upieczeniu przypomina smak ale kasztanów pieczonych.
Poza tym warto dodać, że obiera się tragicznie, bo skórka jest straszliwie twarda, więc może stąd zaleca się pieczenie ze skórką. Ale tak naprawdę każdą dynię można upiec ze skórką i nawet zajadać ze skórką jak ktoś lubi.
Przy okazji ? uwielbiam dynie, od zawsze była w mojej rodzinnej kuchni, ale zostanę przy zupach, zwłaszcza z tych ww wymienionych, ale jak wcześniej napisałam, o smakach i tym co sie komu podoba nie dyskutuje się
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2520
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Mam pytanie do osób ,które uprawiały "Anna Swartz Hubbard" .Dzisiaj rozkroiłam a właściwie MójŚlubny rozrąbał tę dynie . Niestety pod skórą jest warstwa ok 1,5- 2 cm dosłownie zdrewniałego miąższu koloru bladopomarańczowego potem 3-4 cm miąższu już dającego się wykroić . Co do smaku to jeszcze nie wiem - na surowo nic szczególnego ale taka ilość "odpadu" dyskwalifikuje u mnie tę odmianę - no chyba ,że trzeba ją spożywać na początku sezonu a nie trzymać 

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Co prawda nie uprawiałam tej odmiany, ale czy wszystkie dyńki były takie, a wyglądały jak opis odmiany, może były pokrzyżowane nasiona? Podobno przechowywanie do 6 mies. więc jeszcze powinny być dobre.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Monika co do orzechowego smaku zgadzam się, ze to przesada. Kuri bardzo lubimy i zawsze pieczemy i zjadamy ze skórką. Nawet do zupy nie obierałam. Jest miękka i smaczna.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2520
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
aria czy to jest odpowiedź do mojego pytania o "Anna Swartz Hubbard" jeśli tak to była to odmiana wyhodowana z nasion kupionych z pewnego źródła - wygląd odpowiada opisowi odmiany tylko ta ilość miąższu "odpadowego" jest jak dla mnie zbyt duża . Liczę ,że Ania D. się wypowie bo chyba miała tę odmianęaria pisze:Co prawda nie uprawiałam tej odmiany, ale czy wszystkie dyńki były takie, a wyglądały jak opis odmiany, może były pokrzyżowane nasiona? Podobno przechowywanie do 6 mies. więc jeszcze powinny być dobre.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Tak Chudziak, ja też czekam na wypowiedź AniD.
Miałam w ubiegłym sezonie MIX Hokkaido, nasiona kupione w renomowanej firmie, zamiast szarych, wyrosły prawie białe b. dobrze przechowujące się owoce, niestety z identycznymi objawami jak przedstawiłaś. Pomarańczowe owoce były normalne. Dlatego mnie to zaciekawiło, choć dotyczy innej odmiany.
Miałam w ubiegłym sezonie MIX Hokkaido, nasiona kupione w renomowanej firmie, zamiast szarych, wyrosły prawie białe b. dobrze przechowujące się owoce, niestety z identycznymi objawami jak przedstawiłaś. Pomarańczowe owoce były normalne. Dlatego mnie to zaciekawiło, choć dotyczy innej odmiany.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Ten osławiony orzechowy wszędzie w anglojęzycznych wersjach figuruje jako "chestnut" - kasztan. Także to kwestia tłumacza.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7130
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Kiedyś pytałam o te cudo (melon woskowy) >Pelasia pisze:Jestem w posiadaniu paru nasion Wax Gourd (melon woskowy?) Czy koś uprawiał to warzywo? Jak to sie je... czy to na surowo tak jak melona ,arbuza,czy raczej jak dynie?
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... A&dur=1670
W gazecie Mój Ogród jest artykuł o tym warzywie. Nazywa się BENINKAZA. Między innymi napisane jest tam ,że powinno sie go uprawiać pod osłoną, bo nasz klimat jest raczej za chłodny. Więc u mnie odpada ,bo nie mam tunelu.
Owoce wykorzystuje się w stanie niedojrzałym.
Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2520
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Rozłupana następna dynia z odmiany "Anna Swartz Hubbard" waga prawie 4,5 kg.

tak samo jak poprzednia ma warstwę "zdrewniałego" miąższu


Po odkrojeniu niejadalnej części miąższu zostało prawie 1,7 kg czyli ok 38%

Nadal czekam na informacje od osób ,które uprawiały tę odmianę jak u nich się udała.

tak samo jak poprzednia ma warstwę "zdrewniałego" miąższu


Po odkrojeniu niejadalnej części miąższu zostało prawie 1,7 kg czyli ok 38%

Nadal czekam na informacje od osób ,które uprawiały tę odmianę jak u nich się udała.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Chudziak, tak patrzyłam na Twoją dynię. Wygląda tak, jak powinna wyglądać Anna Swartz Hubbard, i z zewnątrz (kształt, kolor, faktura) i jeśli chodzi o miąższ (jego grubość, kolor, nasiona). Może mieć skórkę gładszą lub lekko pofałdowaną. Miałam w tym roku jedną roślinę tej odmiany, ona faktycznie ma tendencję do drewnienia skórki. My co prawda zjedliśmy swoje owoce w listopadzie, więc nie mam doświadczenia jak się ona przechowuje i jak proces drewnienia w niej postępuje wraz z upływem czasu. Jesienią skórka nie była gruba. Tak jednak patrząc na te Hubbardy, które do tej pory miałam, to cechą tej grupy jest właśnie takie denerwujące drewnienie skórki. Anna nam bardzo smakowała jesienią, zapisałam, że jest orzeszkowa, że warto ją uprawiać (o ile będzie miejsce) wtedy jeszcze nie miała aż tak grubej skóry. Jednak w pieczonej dyni wyczuwałam takie jakby drewniejące włókieneczka, które mi przeszkadzały (mąż ich nie zauważał), zastanawiałam się, czy przypisać je afrykańskiej suszy, które była u mnie w lecie. Szkoda, że już nie został nam żaden owoc by się jej przyjrzeć teraz. Ogólnie jeśli chodzi o smak Hubbardów, to są u mnie wysoko, tylko jest zawsze problem ze skórą i rozłupaniem owocu.
Aria, miałam kilka odmian dyni z taką zdrewniałą skórką. To ich ich cecha odmianowa. Ciekawe, co było w tym mixie, jakie odmiany.
-- So 23 lut 2013 23:09 --
Pelasia, pokazywałaś opakowanie dyni Naguri. To inaczej Kabocha.
Aria, miałam kilka odmian dyni z taką zdrewniałą skórką. To ich ich cecha odmianowa. Ciekawe, co było w tym mixie, jakie odmiany.
-- So 23 lut 2013 23:09 --
Pelasia, pokazywałaś opakowanie dyni Naguri. To inaczej Kabocha.
- danger325
- 200p
- Posty: 265
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Leżajsk
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Przeleciałem dużo sklepów i nigdzie nie mogę znaleźć butternutów
Na all szkoda mi zamawiać bo wyjdzie to z 7zł za 4 nasionka :/ nie ma ktoś z was na sprzedaż tak z 10? Tylko z wolnego zapylenia to nie wiadomo co wyrośnie..

- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2347
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bytków k. Katowic
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
danger325, ciesz się, że to Butternut, bo odmiany mnie interesujące kosztują 30 zł za 10 nasion, ale i tak kupuję 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7130
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Asia
-- 24 lut 2013, o 10:24 --
Dynie Butternut znajdziesz w Franchi-sementi. Ja mam trochę nasion ,ale one są z wolnego zapylenia. Siałam te nasiona w tamtym roku i miałam normalne dynie buternuta.danger325 pisze:Przeleciałem dużo sklepów i nigdzie nie mogę znaleźć butternutówNa all szkoda mi zamawiać bo wyjdzie to z 7zł za 4 nasionka :/ nie ma ktoś z was na sprzedaż tak z 10? Tylko z wolnego zapylenia to nie wiadomo co wyrośnie..
Asia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 33
- Od: 9 mar 2010, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: warszawa
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Zjadamy właśnie ostatnie Mirandy 24 II!
Leżały w pokoju na oknie ( w bloku w W-wie) i miały zdecydowanie za ciepło!
jak widać
przeżyły ale nasiona zaczęły rosnąc w środku. Trzeba było je już zagospodarować.
Skórka cienka b. łatwo kroi się i obiera się zwykłym nożem. Tylko ten smak - nie zachwyca.
Poproszę o pomysły w zagospodarowaniu tego 'bogactwa', robiłam curry i sti fry z mocnymi przyprawami (imbir, chili itp.)
co jeszcze

Leżały w pokoju na oknie ( w bloku w W-wie) i miały zdecydowanie za ciepło!
jak widać
przeżyły ale nasiona zaczęły rosnąc w środku. Trzeba było je już zagospodarować.
Skórka cienka b. łatwo kroi się i obiera się zwykłym nożem. Tylko ten smak - nie zachwyca.
Poproszę o pomysły w zagospodarowaniu tego 'bogactwa', robiłam curry i sti fry z mocnymi przyprawami (imbir, chili itp.)
co jeszcze

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2983
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Kupiłam parę dni temu po prostu w sklepie - nasiona Early Butternut z firmy LobeliaII cena 1 zł w torebeczce jest 10 nasionek.Pelasia pisze:...Przeleciałem dużo sklepów i nigdzie nie mogę znaleźć butternutów ...
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."