Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Moje sabotki też chyba czują sie dobrze bo nowych rozetek przybywa :) ale rano miałam niemiłą niespodzainkę :cry: w nocy był przymrozek i ucierpiał na tym między innymi mój biały sabotuś :(
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Monisiu, ale z tego co wiem to paphiopedilum nie lubi wystawiania na zewnątrz ;:185 moje stoją w domu, maja widno, ale nie słonecznie i w sumie w storczykowej sypialni ;:19 mam teraz cały czas uchylone okno i chyba to im służy, bo dwa phalaenopsis wypuściły nowe pędy kwiatowe, jeden z nich przedłużył kwitnienie z uśpionego oczka, a jeszcze trzy inne również postanowiły zakwitnąć z uśpionych oczek, więc jeszcze chwilka cierpliwości i bedę miała 5 kwitnących storczyków :heja
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Ale nikt tu nie mówił o wystawianiu na zewnatrz, na noc zostawiłam uchylone okno, zresztą tak jest przez całe wakacje a przymrozek zrobił swoje :?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu to Ci się rozszalały storczyki,widać dobrze im u Ciebie, jak będą kwitły to daj fotki.A tak na marginesie to na dzień dzisiejszy ile liczy Twoja kolekcja???, bo bardzo szybko się powiększa :D

Pozdrawiam :P
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisiu, aż nie chce się wierzyć w przymrozki o tej porze roku, miałaś jakiegoś wyjątkowego pecha :cry:
Soniu to pochwal się nam tutaj wszystkim, ile już tego jest ? Moje maleństwa też zabieraja się za kwitnienie, właśnie zauważyłam kolejne pędy na mojej krzyżówce Phalaenopsisa Zuma Pixie (to ten z udziałem Phal. equestris), zakupione w lutym przekwitnięte Epidendrum już ma dwa pędy kwiatowe, tylko patrzeć jak to wszystko rozkwitnie :D
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

no niestety, ten pech powtórzył sie 3 raz, na początku myslałam że to jakaś choroba ale dużo osób sie zdziwiło kiedy rano zobaczyło swoje ogródki :(
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Monisiu ja w dni kiedy wieczory są chłodne zamykam okna, bo raz u nas o północy było tylko 7 stopni ;:154 więc w przymrozek to wierzę jak najbardziej, tylko myślałam, że trzymasz je na zewnątrz ;:225
Renatko jak zakwitną to z chęcią się pochwalę ;:183 a czy im u mnie dobrze to trudno powiedzieć, bo często coś z nimi nawywijam i teraz siedzą na OIOM-ie storczykowym ;:147
Lucynko, wszystkich razem mam 38, w tym 8 z którymi coś nawywijałam ;:171 tzn. dwa kupione zalane, cztery przemroziłam, a teraz jeden ten duży biały falenopsis chyba po długotrwałym kwitnieniu jakoś zmarniał, bo nowy liść nie rozwinął się do końca, wychodzi juź drugi nowy i korzenie są też nowe, ale ten liść szpeci całą roślinę ;:155 i ten, który wydał keiki jest jakiś zwariowany, bo był piękny i nagle to keiki się pojawiło i cały storczyk zaczął marnieć, keiki nagle przestało rosnąć a w zamian stary wypuszcza nowy liść i korzenie ;:173 troszkę straciłam cierpliwość i oddzieliłam keiki i posadziłam oddzielnie, co ma być to się stanie ;:225
Czekam niecierpliwie na Twoje kwitnienia storczykowe ;:226
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Soniu także, ale chyba to jeszcze troszeczkę potrwa, a twoje kwiatuszki niech szybko wracają do zdrowia ! Swoją drogą fiu, fiu... ależ posiadasz już gromadkę :shock: ! Jest czym się opiekować ;:32 , toż to już prawie mała plantacja.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Soniu, a co u twojej tacca? Nie sprawia większych problemów?
Moja jedna, ta która 3 tygodnie podróżowała i przyszła w tragicznym stanie wypuściła listek i ma już chyba z 10cm długości. Druga, ta w lepszym stanie i z listkiem, listek straciła, ale już wychodzi nowy. Mam nadzieję, że się obie zaklimatyzowały i będzie ok.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lucynko nauczyłam się nie przesadzać z nadopiekuńczością w stosunku do storczyków i to chyba im najbardziej pasuje ;:198 chociaż wciąż zastanawiam się czy te paki sie rozwiną w piękne kwiaty ;:225 a jeszcze dwa białe falenopsisy zaczynają przekwitać ;:199
Wando moja tacca przechodzi u mnie szkołę przetrwania ;:175 potrzebuje częstszego podlewania niż ja jej zapewniam, ale powolutku uczę się jak się nią opiekować ;:225 nie zauważyłam jakichś specjalnych zmian, chyba z nowej rozetki rozwinął się liść ;:228 Ciekawe czy te dwa pąki rozwiną się u mnie :?:

Wczoraj dla taty kupiłam storczyka, jeszcze go nie dostarczyłam, bo nadmiar pracy, ale przynajmniej ja mam okazję się nim nacieszyć ;:183

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kupiłam też dla koleżanki, ale aż serce boli oddać takie cudo, a kosztowało tylko 25 zł ;:154

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tu dwa razem ;:183

Obrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

piękna parka :)
platynka :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Oba są cudne. Bardzo podobny do tego różowego kupiłam mamuśce na urodziny. U mnie w Sulejówku one są w cenie 45-55 zł. W Warszawie 70-80. Szczęściara z ciebie.;-)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu pączkami się nie mart, z pewnością będą z nich piękne kwiaty. Prezenty piękne, trudno Soniu musisz być trwarda. Dlaczego tylko my mamy chorować ma storczykomanię, a niech innym też się dostanie :twisted: .
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Soniu piękne te phalaenopsisy. Mi by było szkoda ich oddawac :)

Bardzo mi się podobaja też Twoje zdjęcia :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu faktycznie są cudne,szkoda będzie podarować :P

Pozdrawiam :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”