Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Kruszenie nie występuje.Szynka drobiowa z fileta z mieszanką 12 ziół.v
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
moniko do tej wędliny nie trzeba " tej maszyny" tzn szynkowarumonika pisze:Ech nie mam jeszcze tej maszyny do wędliny

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
ooo, to ja sobie popatrzę o czym mówisz Chudziaczku, bo te tematy są mi kompletnie obce 
Właśnie piekę pumpernikla wg Twojego przepisu...ale chałupa pachnie bosko

Właśnie piekę pumpernikla wg Twojego przepisu...ale chałupa pachnie bosko

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Monika - pobierasz zaczątek z ciasta z solą czy bez?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Sorki, nie wiem, czy jeszcze aktualna sprawa - zaczątek z solą, z cukrem/miodem - tylko bez nasion.
I zostawiam w słoiku w cieple do ruszenia właściwie tak długo jak rośnie chleb, potem do lodówki
I zostawiam w słoiku w cieple do ruszenia właściwie tak długo jak rośnie chleb, potem do lodówki
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Zaraziłam się szynkowarowaniem
, mój pierwszy wyrób się parzy. Jutro degustacja 


Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chlebki nowej mąki pełnoziarnistej 2000 pięknie wyrosły.Rzeczywiście to co pisze nas opakowaniu,że wspomaga w wypieku chleba jest prawdą.Ciasto było dość kleiste nawet przy wkładaniu do foremek.Pierwszy raz tak miałem i nauczyłem się wyrabiać 10minut i nic więcej 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
TeBe już 2 razy mnie namawiał na jego chleby więc trochę poczytałem i zrodziło sie kilka pytań:
1.Wg przepisu wynika ,że mąki pszennej i zytniej jest tyle samo więc trudno nazw3ać go żytnim domowym,a raczej mieszanym.Tak,masz rację - czepiam się
2.Jeśli zakwaszasz więcej niż 50% mąki zytniej to po co ci jeszcze drożdże?
3.Piszesz o 2 łyzkach oleju.Jaką rolę w wypieku on spełnia?
4.Czy zmieniłeś w międzyczasie swoją recepturę?
5.Czy nie lepiej zastosować mąkę pszenną co najmniej 650,jak już nie chlebowej? Ta 550-450 ma jakieś znaczenie?
6.Pytam,bo zawsze chce wiedzieć dlaczego to ,a nie co innego? Cóż,taki mam charakter,ale podobno idzie ze mną wytrzymać
7.Pozdrawiam
1.Wg przepisu wynika ,że mąki pszennej i zytniej jest tyle samo więc trudno nazw3ać go żytnim domowym,a raczej mieszanym.Tak,masz rację - czepiam się

2.Jeśli zakwaszasz więcej niż 50% mąki zytniej to po co ci jeszcze drożdże?
3.Piszesz o 2 łyzkach oleju.Jaką rolę w wypieku on spełnia?
4.Czy zmieniłeś w międzyczasie swoją recepturę?
5.Czy nie lepiej zastosować mąkę pszenną co najmniej 650,jak już nie chlebowej? Ta 550-450 ma jakieś znaczenie?
6.Pytam,bo zawsze chce wiedzieć dlaczego to ,a nie co innego? Cóż,taki mam charakter,ale podobno idzie ze mną wytrzymać

7.Pozdrawiam

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
aria pisze:Zaraziłam się szynkowarowaniem, mój pierwszy wyrób się parzy. Jutro degustacja
No i co tam wyszło?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Wyszło nieźle ale trzeba jeszcze poćwiczyć 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No i krajalnica zakupiona.Taka http://www.agito.pl/krajalnica-zelmer-a ... 28756.html
Dla mnie kroi rewelacyjnie.
Aria ,a co tam szynkowarzysz? Zdradź trochę tajemnicy?
Dla mnie kroi rewelacyjnie.
Aria ,a co tam szynkowarzysz? Zdradź trochę tajemnicy?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Zrobiłam szyneczkę drobiową, ale wyszła mi troszkę za sucha. Pytałam Asmę czym to może być spowodowane i doradziła mi parzenie z termometrem, bo pewnie była trochę za wysoka temp. Nie poddaję się i jak tylko kupię termometr to biorę się ostro za dalszą produkcję.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Gotowanie bez termometru to porażka.Ja parzę w temp.75st - 80 st.Długość parzenia też ma duże znaczenie. Wczoraj też nastawiłem drobiówkę.Jakoś wszystkim odpowiada,a dużo mniej roboty niż z wieprzowym,więc jest mi to na rękę.
Monika - dzisiaj robię całe żytko.Jak pieczesz? Obiecałaś
p.s. Pita niestety zjedzona bez zdjęć.
Monika - dzisiaj robię całe żytko.Jak pieczesz? Obiecałaś

p.s. Pita niestety zjedzona bez zdjęć.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A Ty jesteś cierpliwy człowiek? i formę z pokrywką masz? 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Parzyć orientacyjnie trzeba ok 10 min na 1cm średnicy osłonki a temperatura to bliżej 75 st C niż 80stC 
