Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Kruszenie nie występuje.Szynka drobiowa z fileta z mieszanką 12 ziół.v
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moniko do tej wędliny nie trzeba " tej maszyny" tzn szynkowarumonika pisze:Ech nie mam jeszcze tej maszyny do wędliny

ooo, to ja sobie popatrzę o czym mówisz Chudziaczku, bo te tematy są mi kompletnie obce 
Właśnie piekę pumpernikla wg Twojego przepisu...ale chałupa pachnie bosko

Właśnie piekę pumpernikla wg Twojego przepisu...ale chałupa pachnie bosko

Monika - pobierasz zaczątek z ciasta z solą czy bez?
Sorki, nie wiem, czy jeszcze aktualna sprawa - zaczątek z solą, z cukrem/miodem - tylko bez nasion.
I zostawiam w słoiku w cieple do ruszenia właściwie tak długo jak rośnie chleb, potem do lodówki
I zostawiam w słoiku w cieple do ruszenia właściwie tak długo jak rośnie chleb, potem do lodówki
Zaraziłam się szynkowarowaniem
, mój pierwszy wyrób się parzy. Jutro degustacja 

Chlebki nowej mąki pełnoziarnistej 2000 pięknie wyrosły.Rzeczywiście to co pisze nas opakowaniu,że wspomaga w wypieku chleba jest prawdą.Ciasto było dość kleiste nawet przy wkładaniu do foremek.Pierwszy raz tak miałem i nauczyłem się wyrabiać 10minut i nic więcej 

TeBe już 2 razy mnie namawiał na jego chleby więc trochę poczytałem i zrodziło sie kilka pytań:
1.Wg przepisu wynika ,że mąki pszennej i zytniej jest tyle samo więc trudno nazw3ać go żytnim domowym,a raczej mieszanym.Tak,masz rację - czepiam się
2.Jeśli zakwaszasz więcej niż 50% mąki zytniej to po co ci jeszcze drożdże?
3.Piszesz o 2 łyzkach oleju.Jaką rolę w wypieku on spełnia?
4.Czy zmieniłeś w międzyczasie swoją recepturę?
5.Czy nie lepiej zastosować mąkę pszenną co najmniej 650,jak już nie chlebowej? Ta 550-450 ma jakieś znaczenie?
6.Pytam,bo zawsze chce wiedzieć dlaczego to ,a nie co innego? Cóż,taki mam charakter,ale podobno idzie ze mną wytrzymać
7.Pozdrawiam
1.Wg przepisu wynika ,że mąki pszennej i zytniej jest tyle samo więc trudno nazw3ać go żytnim domowym,a raczej mieszanym.Tak,masz rację - czepiam się

2.Jeśli zakwaszasz więcej niż 50% mąki zytniej to po co ci jeszcze drożdże?
3.Piszesz o 2 łyzkach oleju.Jaką rolę w wypieku on spełnia?
4.Czy zmieniłeś w międzyczasie swoją recepturę?
5.Czy nie lepiej zastosować mąkę pszenną co najmniej 650,jak już nie chlebowej? Ta 550-450 ma jakieś znaczenie?
6.Pytam,bo zawsze chce wiedzieć dlaczego to ,a nie co innego? Cóż,taki mam charakter,ale podobno idzie ze mną wytrzymać

7.Pozdrawiam

aria pisze:Zaraziłam się szynkowarowaniem, mój pierwszy wyrób się parzy. Jutro degustacja
No i co tam wyszło?
Wyszło nieźle ale trzeba jeszcze poćwiczyć 

No i krajalnica zakupiona.Taka http://www.agito.pl/krajalnica-zelmer-a ... 28756.html
Dla mnie kroi rewelacyjnie.
Aria ,a co tam szynkowarzysz? Zdradź trochę tajemnicy?
Dla mnie kroi rewelacyjnie.
Aria ,a co tam szynkowarzysz? Zdradź trochę tajemnicy?
Zrobiłam szyneczkę drobiową, ale wyszła mi troszkę za sucha. Pytałam Asmę czym to może być spowodowane i doradziła mi parzenie z termometrem, bo pewnie była trochę za wysoka temp. Nie poddaję się i jak tylko kupię termometr to biorę się ostro za dalszą produkcję.
Gotowanie bez termometru to porażka.Ja parzę w temp.75st - 80 st.Długość parzenia też ma duże znaczenie. Wczoraj też nastawiłem drobiówkę.Jakoś wszystkim odpowiada,a dużo mniej roboty niż z wieprzowym,więc jest mi to na rękę.
Monika - dzisiaj robię całe żytko.Jak pieczesz? Obiecałaś
p.s. Pita niestety zjedzona bez zdjęć.
Monika - dzisiaj robię całe żytko.Jak pieczesz? Obiecałaś

p.s. Pita niestety zjedzona bez zdjęć.
A Ty jesteś cierpliwy człowiek? i formę z pokrywką masz? 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Parzyć orientacyjnie trzeba ok 10 min na 1cm średnicy osłonki a temperatura to bliżej 75 st C niż 80stC