Zasoby ziemi, składniki odżywcze roślin-azot,magnez, fosfor

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zasoby ziemi, czyli składniki odżywcze roślin

Post »

Bardzo mi przykro ale czegoś takiego nie ma. Jeśli to Cię ciekawi to proponuje się zagłębić w gleboznawstwo. Bez znajomości zagadnień z tej dziedziny i z dziedziny nawożenia nasza rozmowa jest bezprzedmiotowa.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki forumowicz, dobrze wiedzieć.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

dawid214 pisze:Jakie są prawidłowe ilości składników takich jak Azot, magnez, fosfor, potas w glebie?
Dawidzie czy chodziło Ci o coś takiego ?
http://strefa.biz/skladniki-odzywcze-pokarmowe-gleby/
Każda roślina ma inne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe tak jak Ci podawał forumowicz .
Dlatego nie należy kierować się tym ile powinno być składników w glebie tylko zapotrzebowaniami danej rośliny a do tego najlepiej zrobić dokładną analizę gleby.
Jeśli będziesz stosował obornik , kompost i nawozy zielone na pewno twoja gleba będzie zadbana i utrzymana w wysokiej kulturze. :lol:
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aby zrozumieć intencje dawida214 trzeba się cofnąć do śmietnika http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=26&t=63601

Otóż w pierwotnej wersji postu otwierającego tamten wątek posłużył się On jednostką " mg/100 g " i to nie jest moim zdaniem przypadek. A dlaczego nie mg/l? Te wymienione dwie jednostki służą do określenia zawartości składników pokarmowych roślin w glebie a dlatego się różnią, że są dwie metody oznaczania tych zawartości. W jednej z tych metod, zwanej metodą polową wyniki właśnie wyraża się w mg/100g gleby. Tą metodą są wykonywane analizy dla rolników i co charakterystyczne w tej metodzie nie oznacza się azotu/ chyba, że na specjalne życzenie/ ponieważ zawartość azotu zmienia się w czasie z powodu aktywności drobnoustrojów/ jedne powstają inne obumierają. I otóż użycie przez Dawida tej jednostki świadczy o tym, że zetknął On się z wynikami takiej właśnie analizy polowej gleby i nie bardzo wiedział czym się to je. Postanowił więc otworzyć wątek na FO z nadzieją, że tu mu ktoś podpowie. Ale żeby to zagadnienie zrozumieć trzeba mieć niestety minimum wiedzy w tym temacie. Bez tego ani rusz.

Przypomina mi się w tym miejscu anegdota. Fakt autentyczny. Kraków , marzec 1968 roku. Czas tzw. rozruchów studenckich. Studenci akademika jednej z krakowskich wyższych uczelni wymyślili sobie genialne hasło, przy pomocy którego sprawdzali czy osoba wchodząca do akademika jest studentem czy agentem Służby Bezpieczeństwa. Tym hasłem było pytanie o wynik całki z dx Otóż wynik tego całkowania musiał znać nawet najgłupszy student I roku , bo jest to po prostu x :lol: . I trzeba przyznać, że hasło było skuteczne jako, że przyłapano kilku agentów SB posiadających podrobione legitymacje studenckie.

Posłużyłem się tą zabawną anegdotą by uzmysłowić Wam ,jak istotna bywa czasem nawet najprostsza, podstawowa wiedza.

Identycznie jak w zagadnieniu postawionym przez dawida214
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50

Post »

Otóż to, mam wyniki gleby ale nie wiem jaka jest norma poszczególnych składników w samej glebie. Ale mimo wszystko dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No właśnie. Ale zrozum, że mając wyniki analizy gleby musisz teraz uzupełnić nawożenie do wymagań danej rośliny, która ma być uprawiana na tej zanalizowanej glebie. Jeśli chcesz aby Ci pomóc, musisz podać wyniki tej analizy i jaką roślinę chcesz uprawiać. Mogę Ci wyliczyć ile i jakich nawozów musisz dać.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawid, też robiłam badanie gleby i po otrzymaniu wyników (w mg/l) szukałam, szukałam, w końcu gdzieś to wyszperałam-a teraz tam nie mogę za nic trafić.
Mam to jednak zapisane na marginesie pisemka ze Stacji Chemiczno- Rolniczej, chodziło mi o ogólną normę składników pod uprawę warzyw .
pH--- 5,5- 7,5
azot -- 70 - 140
fosfor - 40 - 80
potas - 125 - 250
wapń --1000 - 2000
magnez --60 - 120
zasolenie -- do -1,0
w mg/litr.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY

Re: Zasoby ziemi, składniki odżywcze roślin-azot,magnez, fosfor

Post »

To Gieniu znów zabiłaś klina naszemu Dawidowi bo mu podałaś w innych jednostkach tj. mg/l :D

To fajnie, że podałaś normę da warzyw. Ale przy każdym składniku są widełki. I tak:
- jeśli nasza gleba będzie mieć azotu 70, fosforu, 40 a potasu 125 to co prawda mieścić się będzie w średniej ale jak posadzimy na tym pomidory, dajmy na to, to będą one marnie rosły jako niedożywione.

No tak to już z tą średnią bywa. Jak się włoży jedną rękę do pieca a drugą do zamrażalnika to średnio się da wytrzymać ;:306
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Z ogrodnictwem mam tyle wspólnego, że lubię kwiatki, mam je w domu i na balkonie a w ubiegłym roku jeszcze w ogrodzie.

Więc nie złośćcie się, że pytam o banalne rzeczy. Załóżmy, że rolnik zbada zawartość składników w swojej glebie. Potem poszuka norm dla rośliny, którą chce uprawiać. Przeliczy ile jakiego nawozu musi podsypać, by zaspokoić zapotrzebowanie swojej uprawy. Potem zbierze wszystko z pola i zostawi ziemię nic przy niej nie robiąc. Nie zasieje nawozów zielonych, nie rozrzuci obornika, nie zostaną też żadne szczątki roślinne. Czy w takim razie wiosną następnego roku poziom składników odżywczych w jego glebie będzie bliski 0? Bo tak by wychodziło z prostego rachunku matematycznego.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to są liczby graniczne. Jeśli się uprawia po jednym rządku marchewki, buraka, fasolki czy z 10 krzaczków pomidora,rządek ogórków i 4 krzaczki papryki trzeba to jakoś wypośrodkować :) . Nie rozumiem - to każda Stacja robi badania jak jej pasuje , czyli albo mg/100g, albo mg/l a może tak sobie zażyczył klient? Ja zawiozłam pojemnik 1-litrowy gleby do badania, miła pani spytała z jakimi warzywami mam kłopoty i zanotowała, ot taki krótki wywiad.
Ale Dawid może sobie zważyć 1 litr ziemi i przeliczyć?
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

O widzisz Gieniu

Z treści Twego postu wynika, że o jednej rzeczy nie wiesz. To w jakich jednostkach stacja poda wyniki to zależy jaka metodą robi analizę. A metody są dwie i w każdej są inne jednostki. Ta w której są mg/litr nazywa się metoda uniwersalną . Żeby nie zanudzać powiem, że materiały są dostępne w sieci.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aha, rozumiem. Dzięki
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

gienia1230 pisze:Dawid, też robiłam badanie gleby i po otrzymaniu wyników (w mg/l) szukałam, szukałam, w końcu gdzieś to wyszperałam-a teraz tam nie mogę za nic trafić.
Mam to jednak zapisane na marginesie pisemka ze Stacji Chemiczno- Rolniczej, chodziło mi o ogólną normę składników pod uprawę warzyw .
pH--- 5,5- 7,5
azot -- 70 - 140
fosfor - 40 - 80
potas - 125 - 250
wapń --1000 - 2000
magnez --60 - 120
zasolenie -- do -1,0
w mg/litr.
Super ;:138 Tyle, że to i tak są wyniki dla jakiejś grupy roślin, a mi chodziło o taką normę, która jest niezależna i przedstawia składniki gleby. No ale dobre i takie informacje :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tylko się za wcześnie nie ciesz. Jeszcze musisz to przeliczyć na mg/ 100g
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

To są wyniki pewnych próbek ziemi, po przeredagowaniu ich ze skalą gieni1230 stwierdziłem, że te wyniki wystarczy podzielić przez 10 oprócz pH oczywiście. Ale nie wiem czy dobrze myślę?
1 próbka torf (głębokość 0-50cm):
pH ? 6,9
Fosfor ? 246/100 g
Potas ? 26/100 g
Magnez ? 28,8/100 g

2 próbka żółta ziemia (głębokość 50-80cm):
pH ? 7,1
Fosfor ? 8/100 g
Potas ? 3/100 g
Magnez ? 2/100 g
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”