Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
no i co? większość wyśmiała mnie o to pytanie, bo przecież wiadomo że głębsze, bo korzeń rośnie w dół a tu jednak inna opinia.dorotyl pisze:Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozostaje Ci rozważyć we własnym sumieniu, którą odpowiedź uznasz za poprawną. Czytając to forum od ponad roku wierzę forumowicz, gdyż wielokrotnie dowiódł, ze wie o czym pisze, ale oczywiście Ty nie musisz. Fora internetowe, jak i wszystkie inne treści w internecie zamieszczane mogą przekazywać prawdę objawioną, ale i straszne głupoty, jak również wszystkie inne treści pomiędzy tymi dwoma skrajnościami, więc wybór tego, czemu wierzyć pozostaje w gestii pytającego (ta wiadomość celowo nie zawiera żadnych emotikonów, żebym nie została posądzona o użycie ironii)DamianC pisze:no i co? większość wyśmiała mnie o to pytanie, bo przecież wiadomo że głębsze, bo korzeń rośnie w dół a tu jednak inna opinia.dorotyl pisze:Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Oczywiście masz jak najbardziej rację.Jednak nie znaczy to że nie można wysłuchać/wyczytać opinii innych a wnioski wyciągnąć samemu lub za pomocą pytań na forum.Ironie lubię ale delikatną...survivor26 pisze:Pozostaje Ci rozważyć we własnym sumieniu, którą odpowiedź uznasz za poprawną. Czytając to forum od ponad roku wierzę forumowicz, gdyż wielokrotnie dowiódł, ze wie o czym pisze, ale oczywiście Ty nie musisz. Fora internetowe, jak i wszystkie inne treści w internecie zamieszczane mogą przekazywać prawdę objawioną, ale i straszne głupoty, jak również wszystkie inne treści pomiędzy tymi dwoma skrajnościami, więc wybór tego, czemu wierzyć pozostaje w gestii pytającego (ta wiadomość celowo nie zawiera żadnych emotikonów, żebym nie została posądzona o użycie ironii)DamianC pisze:no i co? większość wyśmiała mnie o to pytanie, bo przecież wiadomo że głębsze, bo korzeń rośnie w dół a tu jednak inna opinia.dorotyl pisze:Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Matko polko no kup doniczki 9x9x10 i na 500% będą dobre. W sklepie kupowałem po 0,25 pln. Chyba że w grudniu siałeś i teraz włosy chcesz pikować. No w tym wypadku to wiadra trzeba kupić aby na długości starczyło. Powodzenia.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dobry artykuł. Polecam jego przeczytanie
http://www.kpodr.pl/index.php/ogrodnict ... gruntowych
Dzięki forumowicz, ciekawy artykuł.
- dorotkkka
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lut 2013, o 19:12
A czy takie wielodoniczki, np. po sadzonkach kwiatów nadadzą się na wysiew nasion pomidorów? Czy będą za głebokie? Im więcej czytam, tym głupsza jestem
One są wielkości mniej więcej takiej jak kubeczki po małym jogurcie. Czy jeśli wysieję pomidorki do takich wielodoniczek to muszę je jeszcze dodatkowo później pikować (czy jakoś tak) do większych pojemniczków?
Pomidorki chciałabym hodować w szklarni, nie za wiele na początek ;) Problem w tym, że moja szklarnia ma betonowe podłoże i są w niej stoły rozkładane, jak w takiej szklarni wyhodować pomidory? Do specjalnych dużych skrzynek? Jak głębokich i szerokich?

Pomidorki chciałabym hodować w szklarni, nie za wiele na początek ;) Problem w tym, że moja szklarnia ma betonowe podłoże i są w niej stoły rozkładane, jak w takiej szklarni wyhodować pomidory? Do specjalnych dużych skrzynek? Jak głębokich i szerokich?
Pozdrawiam serdecznie
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wielodoniczki z komórkami jak kubeczek po jogurcie nadadzą się do wstępnego pikowania podkiełkowanych nasionek. Jak wykiełkuje i będzie miało pierwszy liść właściwy, musisz przepikować do większych, o pojemności ok. 0,5l. zasypując aż do liścieni (najlepiej postawić na dnie pojemnika i sypać ziemię) - tamte są za małe. Można też siać podkiełkowane nasionka do większego pojemnika, dość rzadko i potem delikatnie wyjmować sieweczki i wtedy od razu do większego pojemnika 0,5 l.
.

- dorotkkka
- 10p - Początkujący
To chyba najlepszym rozwiązaniem będzie sianie do pudełek po lodach, tak jak wcześniej wyczytałam ;) A później już takie ładne podrośnięte przełożę do opakowań po śmietaniejode22 pisze:Wielodoniczki z komórkami jak kubeczek po jogurcie nadadzą się do wstępnego pikowania podkiełkowanych nasionek. Jak wykiełkuje i będzie miało pierwszy liść właściwy, musisz przepikować do większych, o pojemności ok. 0,5l. zasypując aż do liścieni (najlepiej postawić na dnie pojemnika i sypać ziemię) - tamte są za małe. Można też siać podkiełkowane nasionka do większego pojemnika, dość rzadko i potem delikatnie wyjmować sieweczki i wtedy od razu do większego pojemnika 0,5 l..

A czy pomidorki o nazwie na opakowaniu 'gardener's delight' to koktajlówki? Na zdjęciu wydają się dość malutkie

No i nie wiem co z tą szklarnią bez ziemi, a betonem? Kto to w ogóle taki inteligentny

Pozdrawiam serdecznie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
dorotttka Możesz posadzić pomidory, ale w dużych doniczkach, takich chociaż 10l. Można kupić w ogrodniczym, albo w pierścieniach
. Poczytaj wątek uprawa pomidorów w cylindrach, tam jest opisane
jak to robić. 

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
mam pytanie odnosnie brokula czy juz mozna wysiewac nasionka na zbior wiosenny
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
Ja wysiałam już 20.02, odmiana Wiarus. Nasionka wzeszły po 4 dniach. Że tak powiem, to mój pierwszy raz i sama jestem ciekawa, jak mi uprawa pójdzie...
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
dziekuje za szybka odowiedz ijeszcze jedno pytanie kiedy wysadzac do gruntu ja tez pierwszy raz zamierzam wysiac w ubieglym roku kupilam 5 rozsad i takie byly ladne brokuly ze teraz chce sprobowac sama
- dorotkkka
- 10p - Początkujący
Dziękuję. Dostałam dzisiaj fajny link do 'pomidorów po angielsku' i jestem pewna, że wszystko tam będzie pięknie wyjaśnionefox1961 pisze:dorotttka Możesz posadzić pomidory, ale w dużych doniczkach, takich chociaż 10l. Można kupić w ogrodniczym, albo w pierścieniach. Poczytaj wątek uprawa pomidorów w cylindrach, tam jest opisane
jak to robić.

Co do tych pierścieni, czytałam o nich, ale u mnie to niemożliwe, bo podłoże w szklarni jest z betonu. To była kupna szklarnia- tak się domyślam i postawili ją na kawałku betonu zamiast na ziemi

Pozdrawiam serdecznie