Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dorotyl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2012, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

dorotyl pisze:Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
no i co? większość wyśmiała mnie o to pytanie, bo przecież wiadomo że głębsze, bo korzeń rośnie w dół a tu jednak inna opinia.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DamianC pisze:
dorotyl pisze:Lepsze doniczki szersze aby dobrze ukorzeniły się pikówki.Dobrze jest też przepikować i zapanować nad wzrostem wegetatywnym.
no i co? większość wyśmiała mnie o to pytanie, bo przecież wiadomo że głębsze, bo korzeń rośnie w dół a tu jednak inna opinia.
Pozostaje Ci rozważyć we własnym sumieniu, którą odpowiedź uznasz za poprawną. Czytając to forum od ponad roku wierzę forumowicz, gdyż wielokrotnie dowiódł, ze wie o czym pisze, ale oczywiście Ty nie musisz. Fora internetowe, jak i wszystkie inne treści w internecie zamieszczane mogą przekazywać prawdę objawioną, ale i straszne głupoty, jak również wszystkie inne treści pomiędzy tymi dwoma skrajnościami, więc wybór tego, czemu wierzyć pozostaje w gestii pytającego (ta wiadomość celowo nie zawiera żadnych emotikonów, żebym nie została posądzona o użycie ironii)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

;:333
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

survivor26 pisze:
DamianC pisze:
Pozostaje Ci rozważyć we własnym sumieniu, którą odpowiedź uznasz za poprawną. Czytając to forum od ponad roku wierzę forumowicz, gdyż wielokrotnie dowiódł, ze wie o czym pisze, ale oczywiście Ty nie musisz. Fora internetowe, jak i wszystkie inne treści w internecie zamieszczane mogą przekazywać prawdę objawioną, ale i straszne głupoty, jak również wszystkie inne treści pomiędzy tymi dwoma skrajnościami, więc wybór tego, czemu wierzyć pozostaje w gestii pytającego (ta wiadomość celowo nie zawiera żadnych emotikonów, żebym nie została posądzona o użycie ironii)
Oczywiście masz jak najbardziej rację.Jednak nie znaczy to że nie można wysłuchać/wyczytać opinii innych a wnioski wyciągnąć samemu lub za pomocą pytań na forum.Ironie lubię ale delikatną...
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Matko polko no kup doniczki 9x9x10 i na 500% będą dobre. W sklepie kupowałem po 0,25 pln. Chyba że w grudniu siałeś i teraz włosy chcesz pikować. No w tym wypadku to wiadra trzeba kupić aby na długości starczyło. Powodzenia.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Bardzo dobry artykuł. Polecam jego przeczytanie
http://www.kpodr.pl/index.php/ogrodnict ... gruntowych

Dzięki forumowicz, ciekawy artykuł.
Awatar użytkownika
dorotkkka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2013, o 19:12

Post »

A czy takie wielodoniczki, np. po sadzonkach kwiatów nadadzą się na wysiew nasion pomidorów? Czy będą za głebokie? Im więcej czytam, tym głupsza jestem :oops: One są wielkości mniej więcej takiej jak kubeczki po małym jogurcie. Czy jeśli wysieję pomidorki do takich wielodoniczek to muszę je jeszcze dodatkowo później pikować (czy jakoś tak) do większych pojemniczków?
Pomidorki chciałabym hodować w szklarni, nie za wiele na początek ;) Problem w tym, że moja szklarnia ma betonowe podłoże i są w niej stoły rozkładane, jak w takiej szklarni wyhodować pomidory? Do specjalnych dużych skrzynek? Jak głębokich i szerokich?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wielodoniczki z komórkami jak kubeczek po jogurcie nadadzą się do wstępnego pikowania podkiełkowanych nasionek. Jak wykiełkuje i będzie miało pierwszy liść właściwy, musisz przepikować do większych, o pojemności ok. 0,5l. zasypując aż do liścieni (najlepiej postawić na dnie pojemnika i sypać ziemię) - tamte są za małe. Można też siać podkiełkowane nasionka do większego pojemnika, dość rzadko i potem delikatnie wyjmować sieweczki i wtedy od razu do większego pojemnika 0,5 l.;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
dorotkkka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

jode22 pisze:Wielodoniczki z komórkami jak kubeczek po jogurcie nadadzą się do wstępnego pikowania podkiełkowanych nasionek. Jak wykiełkuje i będzie miało pierwszy liść właściwy, musisz przepikować do większych, o pojemności ok. 0,5l. zasypując aż do liścieni (najlepiej postawić na dnie pojemnika i sypać ziemię) - tamte są za małe. Można też siać podkiełkowane nasionka do większego pojemnika, dość rzadko i potem delikatnie wyjmować sieweczki i wtedy od razu do większego pojemnika 0,5 l.;:333 .
To chyba najlepszym rozwiązaniem będzie sianie do pudełek po lodach, tak jak wcześniej wyczytałam ;) A później już takie ładne podrośnięte przełożę do opakowań po śmietanie :?: Mam nadzieję, że się nadadzą :D

A czy pomidorki o nazwie na opakowaniu 'gardener's delight' to koktajlówki? Na zdjęciu wydają się dość malutkie :wink:

No i nie wiem co z tą szklarnią bez ziemi, a betonem? Kto to w ogóle taki inteligentny ;:224
Pozdrawiam serdecznie
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

dorotttka Możesz posadzić pomidory, ale w dużych doniczkach, takich chociaż 10l. Można kupić w ogrodniczym, albo w pierścieniach :wink: . Poczytaj wątek uprawa pomidorów w cylindrach, tam jest opisane ;:113 jak to robić. ;:32
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

mam pytanie odnosnie brokula czy juz mozna wysiewac nasionka na zbior wiosenny

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ja wysiałam już 20.02, odmiana Wiarus. Nasionka wzeszły po 4 dniach. Że tak powiem, to mój pierwszy raz i sama jestem ciekawa, jak mi uprawa pójdzie...
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

dziekuje za szybka odowiedz ijeszcze jedno pytanie kiedy wysadzac do gruntu ja tez pierwszy raz zamierzam wysiac w ubieglym roku kupilam 5 rozsad i takie byly ladne brokuly ze teraz chce sprobowac sama
Awatar użytkownika
dorotkkka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

fox1961 pisze:dorotttka Możesz posadzić pomidory, ale w dużych doniczkach, takich chociaż 10l. Można kupić w ogrodniczym, albo w pierścieniach :wink: . Poczytaj wątek uprawa pomidorów w cylindrach, tam jest opisane ;:113 jak to robić. ;:32
Dziękuję. Dostałam dzisiaj fajny link do 'pomidorów po angielsku' i jestem pewna, że wszystko tam będzie pięknie wyjaśnione :D
Co do tych pierścieni, czytałam o nich, ale u mnie to niemożliwe, bo podłoże w szklarni jest z betonu. To była kupna szklarnia- tak się domyślam i postawili ją na kawałku betonu zamiast na ziemi ;:222
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”