Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Itula, - 39 dębów 15 metrowych musi być cudnie u Ciebie :) pokażesz fotki ?
Pozdrawiam :) Barbara
Awatar użytkownika
Itula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:36

Post »

moje dęby

Obrazek
Pozdrawiam Itula
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam jednego dęba(jeden dąb :roll: ?) i nazwę go Feliks na cześć mojego teścia właśnie,bo dobry i pomocny był człowiek!Nie pamiętam, czy już o to nie pytałam,zastanawiałam się,czy można ciąć dęby,bo moja samosiewka rośnie krzaczasto a chciałabym,żeby wyprostowała się.Czytam,że nawet to lubią,więc wiosną powycinam wszystkie boczne gałęzie.
Tadziu,ja palę liście orzecha ,ale robię to dopiero wiosną,bo wtedy przychodzi zapał.Ale zgrabione mam już jesienią,na kupach leżą i zwykle zamokną :roll: Bąbli na wszelki wypadek poszukam ;:108 Mam nadzieję,że nie znajdę ;:224
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Mirciu , lepiej póżno niż wcale, choć lepiej było by na jesieni, od razu o zgrabieniu . Z liści wchodzą do ziemi i tam siedzą do wiosny.
Dęba możesz ciąć bez obaw, nic mu nie będzie . Robiłem to w lesie , cieliśmy takie 2-3 metrowe. Rosną do dziś. ;:333
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Itula niezłe te dęby - prawdziwki zaprzychoduj :uszy
Dobrze mówię ? w dąbrowach prawdziwki ? ..... czy jakoś tak ?
O dębach wiem tyle, że są zdrowe i mocne. Chłop jak dąb - mówi się o takich ;:173 , takich strongach.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może chcecie zobaczyć miny moich znajomych , na których syczę, gdy chcą wywalić popiół z kominka do śmietniora ? :lol:
Sprzątam kominki u wszystkich i popiół wożę na kompost :lol:
Skorupki jajek suszę na grzejniku.
Oczywiście, współczuję Basi odległości do chałupinki - jeszcze trochę Basiu ;:215
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naczytałam się tu o tym popiele,więc zabroniłam mężowi dokładać węgla do pieca i produkuje popiół z samego drewna:heja Niech no tylko powojniki tego nie zauważą ;:7
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Popiół z kominka rozrzucam bezpośrednio na trawę. Trochę to nieestetycznie wygląda ... ale po opadach deszczu zazwyczaj jest już OK.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja pokruszonymi skorupkami podsypałam powojniki,bo podobno to lubią.Po dwóch dniach sprzątnęłam,bo nie mogłam na to patrzeć :evil: Gdybym tak miała starą maszynkę do mięsa... :wink:
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mirusiu można też w nowej (ręcznej) maszynce pomelać skorupki, albo bardzo drobno potłuc ;:124
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Miriam czemu musi być stara :shock:
Ja na całkiem niestarej elepstryczej zelmerce katuję i skorupki i suchą bułkę a jak nożyk stępieje - ostrzę ( sitko też )
Mam wrażenie, że ( oprócz estetyki ) zmemlane skorupki szybciej się rozkładają ( rozpuszczają ) niż kawałki - a o to chodzi :uszy
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Jak kiedyś mieliłem skorupki blenderem. Szybko, łatwo i przyjemnie. ;:306
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie napisałam"stara",bo myślałam,że Basia na starej miele,ale doczytałam,że "wielka" ;:306
Aż tyle jaj używacie,żeby maszynkę brudzić? ;:131 A po co jest to suszenie?Nie można świeżych?Muszę opracować metodę drobnego kruszenia bez maszynki :uszy
Pracujecie już w ogrodach?Ja już,ale boję się,żebym się nie przeziębiła.Pielę już gdzie śniegu nie ma i ziemia rozpuściła.Ale to wciąga...Takie głupie pielenie a ile radości :wink:
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mirusia ta maszynka po teściowej jest i stara i wielka ;:306 I radzę spróbuj zmielić maszynka się pięknie czyści po tych skorupach a nie brudzi ;:108 , chyba że jaja są upaćkane...wiadomo czym ;:oj ale to wtedy mamy podwójny nawóz ;:215
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Oj, ciemnota ogrodowa ze mnie do potęgi "n"-tej :roll: ;:223
Widziałam to mulczowanie ( w tytule :wink: ) i szerokim łukiem omijałam, bo mi się z jakimś ciężkim sprzętem kojarzyło ;:124
Dziś, jakoś tak przypadkiem wlazłam i mnie zatkało ;:202 trawa, popiół, jajka, trzonki od siekiery ;:oj
toż to skarbnica wiedzy ;:215
a nie sprzęt wagi ciężkiej ;:223 ;:14 ;:124

lecę czytać od początku,
dziękując przy tym opatrzności, że mnie jednak coś podkusiło, żeby tu zajrzeć ;:180
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”