Mietelnik.Bassia scoparia (syn. Kochia scoparia)
Re: Jednoroczne choineczki mietelnik kochia scoparia
Na to nie ma szans, ponieważ teren na którym rósł, został przeze mnie przekopany jesienią i przykryty agrowłókniną 

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I w tym wypadku moje lenistwo się przydało. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- renzal
Maleńkich sieweczek nie wstawiłam z przyczyn technicznych, ale ponieważ bardzo lubię tę roślinke:
Mietelnik samosiejka wśród buraczków

Mietelnik samosiejka wśród buraczków

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi trochę się zasmuciłam tym, że ta roślina ma takie problemy z kiełkowaniem. Bedę jednak próbować ja wysiać.
Witam, proponuję wysiać do gruntu, podlewać a na pewno wyrosną. Wiem to z doświadczenia.
pozdrawiam
Ewa
pozdrawiam
Ewa
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ewo - kiedy?
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nigdy nie miałam problemów z mietelnikiem. Kupiłam nasiona, wysiałam do gruntu i niektóre sieweczki przesadziłam tam gdzie potrzebne mi były jakieś zapełniacze. Można go dość mocno przycinać i wtedy wygląda z daleka jak mały iglaczek.
Pozdrawiam, Ania.
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
Można przycinać
O tym nawet nie pomyślałam
Miałam jeszcze w poprzednim domu kilka lat temu mietelnika - nie wiem skąd się wziął, pewnie wiatr przywiał jakieś nasionko- i potem na wiosnę było mnóstwo małych siewek. Nasionka kupione w sklepie i posiane wiosną nigdy nie wschodziły
Potem były jakieś głębokie wykopy (wodociąg chyba) i tak pozbyłam się mietelnika. W tym roku mam nasionka od christinkrysia i na dniach je wysieję i wystawię na balkon ewentualnie na poddasze (widne, nieocieplone, "dziurawe" z temperatura prawie taką samą jak na zewnątrz.
Jeśli mi się uda wyhodować troszkę sadzonek może zrobię sobie taki jednoroczny żywopłocik
bo i tak na inny na razie mnie nie stać
Dobry pomysł z tym przycinaniem
Pozdrawiam Edyta

Jeśli mi się uda wyhodować troszkę sadzonek może zrobię sobie taki jednoroczny żywopłocik

Pozdrawiam Edyta
Lorrie, wysiewałam na początku maja, ziemia była nagrzana, od kwietnia bylo juz ciepło. Przycinac tez można, nawet wskazane bo bardziej się rozkrzewiają.
pozdrawiam
Ewa
pozdrawiam
Ewa
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesienią jak krzaczki się przebarwią zrywam i rozsiewam w docelowym miejscu,na wiosnę rośnie tego sporo wystarczy tylko przerwać, szkoda miejsca na parapecie.Robię tak co roku.
Uwielbiam mietelniki i wiosną, latem za tą ciekawą zieleń i jesienią całe czerwone. Same sobie radzą, a wyglądają niesamowicie. 

- renzal
W zeszłym roku nie zrobiłam zdjęć jesienią, ale mam nadzieję, że wysiały się jak co roku i w tym nadrobię!
Z kupnych nasionek mi nie wychodzi. Pozostaje przesadzanie.

Z kupnych nasionek mi nie wychodzi. Pozostaje przesadzanie.

- Ciotka Klotka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2013, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tez mi sie podoba ten cyprysik. Nasionka kupiłam i przez miesiąc będą leżały w lodówce. Wysieje w III/IV
Aneta
Witam, ja nie trzymałam w lodówce nasion ale na działce w altanie , a o tej porze roku ciepło nie jest. Może potrzymaj w lodówce, nie zaszkodzi.
pozdrawiamy
Ewa i Krzysiek
pozdrawiamy
Ewa i Krzysiek
Ja też nie przetrzymywałam w lodówce.. jednak skoro one się same wysiewają, to z pewnością lubią stratyfikację. U mnie samosiejki spokojnie osiągają 1,5m a objętości pewnie koło 1 m. Są cudowne.. bo najpierw mają taką jasną zieleń, która kontrastuje z krzewami, a potem są czerwoniutkie... Uwielbiam je!TeBe pisze:Kupiliśmy dziś nasiona mietelnika, przeczytałem wątek i mam pytanie...
Czy kupne nasiona trzeba przetrzymywać w lodówce, żeby wykiełkowały? Bo z Waszych wypowiedzi wynika, że chyba tak?