Sadzonki drzew owocowych - które najłatwiej zrobić.
Sadzonki drzew owocowych - które najłatwiej zrobić.
Obok mnie jest kawałek ziemi na której nikomu nie zalezy od lat.
Zastanawiałem się czy nie posadzić tam jakiś drzew, które by sobie tam kilka lat porosły.
Najlepiej byłoby aby to były drzewa owocowe ale ...
warunkiem jest proste zrobienie sadzone bo ni mam zamiaru kupować drzewek.
Najlepiej aby tak jak z wierzbą , uciąć kawałek i wsadzić w ziemie i ... rośnie.
Co byście zaproponowali ? Jakie drzewa tak łatwo posadzić ?
Zastanawiałem się czy nie posadzić tam jakiś drzew, które by sobie tam kilka lat porosły.
Najlepiej byłoby aby to były drzewa owocowe ale ...
warunkiem jest proste zrobienie sadzone bo ni mam zamiaru kupować drzewek.
Najlepiej aby tak jak z wierzbą , uciąć kawałek i wsadzić w ziemie i ... rośnie.
Co byście zaproponowali ? Jakie drzewa tak łatwo posadzić ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzonki drzew owocowych - które najłatwiej zrobić.
Najszybciej do głowy przyszła mi leszczyna a z krzewów owocowych to porzeczki.
Pozdrawiam Piotr
Leszczyna ... mam taką pokręconą. Generalnie b.wolno rośnie. Czasami wybijają z niej takie proste pędy - je wycinam. Czy ona mogła być szczepiona i ma "wilki" ? I tego mógłbym użyć do sadzenia ?
Porzeczkoagrest też będzie się szybko przyjmował ?
Porzeczkoagrest też będzie się szybko przyjmował ?
Pozdrawiam Tomek
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Porzeczkoagrest bardzo ładnie przyjmuje się ze sztobrów. A co do poskręcanej leszczyny to zapewne masz na myśli odmianę ozdobną "Contorta" Wilki odbijają pewnie z podkładki i łatwo się ukorzenią. Natomiast jakie z tego będą orzechy, kiedy i ile ich będzie to już zupełnie inna sprawa i raczej wielka zagadka.
Pozdrawiam Piotr
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Z drzew owocowych, to morwa i pigwa z sadzonek zdrewniałych.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2012, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli te pole jest od lat nie użytkowane rolniczo (ugorowane, odłogowane) ? to ja osobiście nie uprawiał bym żadnej rośliny sadowniczej. Szkoda Twojego wysiłku i pracy, ze względu na występowanie szkodników glebowych: pędraki, rolnice, drutowce - zeżrą wszystko. Poczytaj o zmianowaniu.NOTO pisze:Obok mnie jest kawałek ziemi na której nikomu nie zalezy od lat.
?
Jakie gatunki sadzić ? takie, których uprawa sprawia Tobie przyjemność i przy okazji będzie na nie zbyt.

- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na pewno da się tą ziemię doprowadzić do ładu.
Leży odłogiem rosną trawy, chwasty.
Chciałem coś dosadzić ....
Tak jak kiedyś przy drogach sadzili czereśnie i potem na lata dzieciaki miały uciechę.
Chciałem coś dosadzić ....
Tak jak kiedyś przy drogach sadzili czereśnie i potem na lata dzieciaki miały uciechę.
Pozdrawiam Tomek