Ibrakadabra i zielone pokoje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i zielone pokoje

Post »

Nie pamiętam na którym uniwersytecie dzisiaj zrobili ankietę jakie wyrazy należy ocalić od zapomnienia.
Dużo było propozycji. Najbardziej zszokowało mnie "Dziękuję" i "Proszę".
Czy jest aż tak źle?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Aga, Gajowa, Chatte, Margo
Bardzo Wam dziękuję, że zechciałyście się przyłączyć do tematu, który tak mi leży na sercu.
Żeby tak wszystkim chciało się chcieć;:138.

A teraz do ogrodów biegiem marsz:

Ave, nawet nie wiesz, że zdeptałam Twój ogród w 2008 i 2009 roku. A teraz mam zaszczyt przywitać Cię u siebie. Bardzo mi miło. Dziękuję za wypełniony miłą dla mnie treścią afisz. Teraz ja muszę zobaczyć, co u Ciebie aktualnie słychać.
Avalon( bo taka nazwa jest chyba właściwa ) jest do nabycia w Rosarium.

Lisico sprytna, prasa bulwarowa przeoczyła wyjątkową kreację Ibrakadabry ze wzorem skóry dzika warchlaka oraz wyjątkową stronniczość Jury wobec Szuwarka ( że niby strój miał w lisim kolorze! ).

Agu i Sweety, oczywiście, należało zgłaszać koty, a tak Oscary przeszły im koło nosów!

Czas na jakąś ogrodową fotkę. Rabata kuchenna.
Obrazek

Na razie - Jagoda
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam! :wit

Konkurs zakończony, a tu reklamacja!
aguniada pisze:Ja się zastanawiam Lisico, czemuż to moje kocie sreberka nie były nominowane? Wina (nie)zgłaszającego? ;-)
No coż... Po pierwsze, wniosek wpłynął po terminie. ;:14
Po drugie, dane są niepełne (gdzie zdjęcia, imiona, krótka charakterystyka kocich charakterów itp :?: )
Ale, Aguniu, są jeszcze ZŁOTE GLOBY. Może tam?
Jury obraduje w tym samym składzie.

Trochę pokręciłam się po twoim ogrodzie. ;:65 Nie powiem, całkiem, całkiem... Pochłeptać jest z czego, brykać byłoby gdzie, okolica "lisia" (to najwyższy komplement! ;:108 ), ogród piękny, w dobrym guście, nawet bawić się byłoby z kim! (wykryłam 2 koty i jednego PSA).
Hmmm, chyba się trochę w twoim ogrodzie pokręcę...
"In a cat's eyes, all things belong to cats".
W lisich oczach też.

Zamiatam ogonem
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagi, o języku ojczystym można by jeszcze długo i w zasadzie sam fakt, że o nim żywo i często dyskutujemy (tak rzadki to temat ostatnimi czasy!) świadczy o tym, że leży on nam na sercu. Wiem, że niepoprawność językowa nie świadczy o wartości człowieka jako takiego, ale może kreować niewłaściwe pierwsze wrażenie - warto się więc choć trochę starać. To mówiłam ja, Agunia, amator-wielbiciel poprawnej polszczyzny :)

Lisico, wiem już, że reklamacja odrzucona, poniekąd słusznie... to tak, jakbym narzekała, że nie wygrałam w Lotto, nie puszczając zakładu ;-) Doszłam do wniosku, że moim kotom nie jest wskazane dodatkowe podbudowywanie ich ego - w końcu mam świadomość, że ewentualny Oscar mógłby tylko dobić personel pomocniczy w mojej osobie. Nie będę sobie szkodzić - reklamację cofam ;-)
Miło mi, że zamiotłaś lisim ogonem mój ogród... myślę, że mój pies bojowo-obronny - tak jeszcze ufny i gościnny - mógłby za jakiś czas uprzykrzyć Ci życie pod brzozami ;-) Korzystaj więc z gościny do woli póki czas, zaprzyjaźniając się z wszystkimi gospodarzami, którzy serdecznie Cię witają :)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybrałam się "na kominki", a tymczasem:

Po pierwsze: Przeoczyłam wizytę Ewy - Drewutni, bardzo przepraszam. Ewo, mam ogromne pokłady tolerancji dla ludzi, a o języku mówię z troską, bo marzą mi się wypowiedzi bez błędów. Nigdy nie kieruję uwag po adresem konkretnych osób i nikomu nie odmawiam inteligencji.
A Ciebie zapraszam do komentowania, przecież byłaś i widziałaś.

Po drugie: kiedy kota nie ma - buszuje Lisica z Agunią i wraca temat kocich rankingów. Obawiam się interwencji władz forumowych ;:218, choć sama czynnie brałam w tym procederze ;:209.

Na koniec stwierdzam: bardzo lubię wszystkich moich gości i nieustająco ich zapraszam.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W rzeczy samej Jagodo - u Ciebie człowiek czuje się swojsko - niczym nie spięty , nie zestresowany , ba ! by nie powiedzieć - prawie jak w swoim domu ...wiem , wiem -" prawie " -robi wielką różnicę - ale to dotyczy pewnego napoju ... ;:306 .
Lubię dyskutować na każdy temat ...zwłaszcza z takimi ludźmi , którzy mają coś do powiedzenia .
Niestety - ostatnimi czasy jest wiele naleciałości w języku polskim - aczkolwiek denerwują mnie młodzieżowe slogany pochodzące z ich skrótowej nazwy ...kumam , spoko , nie jaram , etc...A tym samym ...ktoś jest singlem ( kiedyś stara panna / stary kawaler ) , może i ładnie brzmi ...ale ...
Prawdę mówiąc - z polskiego miałam dobry ...a z języka rosyjskiego , potem niemieckiego też dobry ...Jednak język polski dopiero mnie zafascynował za sprawą Profesora w Liceum ( nawiasem mówiąc bardzo przystojnego ) . Ach , Mickiewicz wówczas przerabiany ..." Dziady " ...to było coś , czego nie mogę ubrać w odpowiednie słowa ... a na okładce zeszytu...napisane miałam ...Mickiewicz moją miłością i natchnieniem ...Mina Profesora ...czytającego te słowa ...bezcenna , a mój wzrok ...zapatrzony w twarz Profesora " maślany " ...świadczyć mógł tylko o jednym ...Właśnie od tamtej pory zaczęłam nieudolnie " tworzyć " swoje zlepki - pseudo " wierszy " .

Ładne kwiatki co niektóre osoby wplatają , kalecząc nasz język - o politykach nie wspomnę - tudzież o wybitnościach tego świata , jak i mediach...co spotykamy nagminnie na co dzień .

Pozdrawiam Iga ... ;:196 uwielbiająca Polaków nocne rozmowy .
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Kochane Moje, popieram troskę i walkę o czystość i piękno naszego języka. Sama nie jestem wolna od popełniania błędów ale staram się mocno. Jednak uważam, że żywy język musi ewoluować inaczej skończy jak zacna łacina. Polszczyzna się przeobraża i tego już nie zatrzymamy.... zresztą, przeobraża się od początku jej istnienia. Powstają nowe słowa i zwroty inne wypadają i stają się archaizmami, a jeszcze inne zmieniają znaczenie.
Ot... "Woźny pas mu odwiązał,pas słucki, pas lity,Przy którym świecą gęste k u t a s y jak kity..." :oops: ....... Panie Adamie.... nie wypada.
Czasy się zmieniają, a język z nimi. Obyśmy tylko w tyle nie zostawali.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Imienniczko, przeczytałam twoje wspomnienie o Wieniawie i jego wiersz, który przytoczyłaś i poczułam, że jestem tam, gdzie być powinnam ;:333. Wspomniałaś swojego polonistę, a mnie właśnie dręczy pytanie: jak czują się poloniści, którzy dali matury różnym ( jakiego by tu słowa użyć? ) "uczonym inaczej". Mój polonista, trochę podobny do Mariana Załuckiego, był tak wspaniałym człowiekiem i nauczycielem, ze wstyd by mnie zabił, gdybym Go zawiodła, choć mnie nie widzi i nie czyta. Ciekawe, czy wszyscy tak myślą o swoich polonistach, jak my ;:224. Dzięki, że masz ochotę ze mną rozmawiać ;:180.
PS. Ja wyżywałabym się raczej prozą ;:224.

Constancjo ;:167, w dniu tak dla Ciebie uroczystym wpadasz z nami pogawędzić ;:215. Oczywiście, racja, niech język ewoluuje, niech nawet będą użyte słowa soczyste, neologizmy, archaizmy, regionalizmy i inne ...izmy, ale niech się nie zamienia w karykaturę, pokrakę lub stek bzdur, a słowa niech będą używane we właściwych kontekstach i znaczeniach. I Ty to świetnie rozumiesz ;:170. Przez wieki JESTEM_ WULGARNY /-NA = frędzelki, wisiorki ;:224, dziś... chyba też ;:306.

Na dobranoc - różyczka
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/855/p7310468.jpg/]Obrazek[/URL

Panie Boże, ileż prawdy w tym, że lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć.
Pa, pa - Jagoda
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jaguś co gotujesz z żurawek ? A czy Wicek zmieści się na bilecie? uwielbiam koty z fantazją :lol:
marazm to nieprzyjemny stan i robię wszystko, żeby się z niego wyciągnąć ;:300 ;:301
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ano, wpadam. :D Gości pożegnałam i aplikuję sobie solidną dawkę zasłużonego odpoczynku z FO. Swój wątek ogarnę dopiero jutro, bo jutro mam jeszcze jeden prezent do zainkasowania, ;:204 a chcę po całości się z tematem rozprawić. :D

Wracając do kotów..... taki jeden, malutki na kolanka to by mi się przydał. Nawet dzisiaj rozmawialiśmy w domu na ten temat ale boję się, że moje futra zamęczą maleństwo już pierwszego dnia. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

JagiS pisze:Ciekawe, czy wszyscy tak myślą o swoich polonistach
I tutaj czarna rzeczywistość ;:202
Zapewniam Kochana (z przykrością), że nie ;:145
Wiem z autopsji :( Smutne.
Pocieszające, że jeżeli trafi się jeden 'sprawiedliwy' na oddział, warto.
Pozdrawiam refleksyjnie ;:168
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Hmmm mówisz, że interesująca mnie różyca w Rosarium bywa.... ich wyszukiwarka jednak wskazać jej nie chce... ale poczekam.
Chciałabym zapytać - na tej ostatniej fotce masz na rabacie żurawkę Southern Comfort ? (ta żółto-karmelowa) czy to jakaś inna ?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Złotko, sęk w tym, że gotować nie znoszę, toteż żuję toto na surowo. Gotowanie lubię bardzo, kiedy je uprawiają inni, np. na Wyspie. Oj, wyłaź już z tego marazmu, wystarczy ;:219 i obudź swój błyskotliwy humor ;:303.

Constancjo, Jubilatko,całe ciasto goście zjedli, może choć przepis się ostał ;:170. O relacje kotka z dużymi psami zapytaj Marysię - Maskę, Ona, niestety, coś o tym wie, choć moje doświadczenia są inne, tzn. dobre. Moja Nikita nie była wilkiem, ale wilkowatym i adoptowała dobrodusznie wszystkie małe kociaki.

Justynko ;:167 , takim smutkiem powiało z tego, co mówisz ;:145.
Ech, niegdysiejsze czasy, niegdysiejsi nauczyciele i uczniowie :!: :!: :!:
Może to przychodzi z wiekiem ;:218.

Ave, Dziecino,poproś ich mailem o ofertę i cennik wiosenny. Tam znajdziesz wszystko ;:333.
To w samej rzeczy Southern Comfort , moja ulubiona żurawka, a raczej żurawa ;:218.

Wesoła sikora na dobranoc.
Obrazek

Najlepszego, nie pozwalam popadać w smutki - Jagoda
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »