Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny egzotyczne z nasion
A u mnie jeszcze dużo nie wyszło jeszcze czekam 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Spokojnie , okno południowe + słonko by sie przydało i coś wylezie no chyba że p coś sknocisz albo nasiona trefne ;)
Maniak roślin egzotycznych 

- Piotr=)
Nie podlewam tylko zraszam zraszaczem i temp 20 26*C i południowa wystawa 

Spis tematów
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Afzelia africana

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:

- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
mateo a na ci co ten wynalazek co nie ma nic o nim na necie ??
Nie lepiej jakieś ciekawe drzewa zamawiać
W takiej doniczce to długo nie pożyje ;)
Nie lepiej jakieś ciekawe drzewa zamawiać

W takiej doniczce to długo nie pożyje ;)
Maniak roślin egzotycznych 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Hej coś taki sceptyczny stalewiak...
to kręci ...bardziej niż znane z nazw roslinki,nie wiesz jeszcze o tym?
To się dowiesz wkrótce...lada moment
A o niej jest sporo raczej w sieci
o TU

to kręci ...bardziej niż znane z nazw roslinki,nie wiesz jeszcze o tym?
To się dowiesz wkrótce...lada moment

A o niej jest sporo raczej w sieci
o TU
- Piotr=)
Ale ciekawa roślina super fajne ma nasionka zaraz wygooglowałem i wiem co to jest super oby ci zdrowo rosła 

Spis tematów
gratuluję wschodów. ja póki co nic nowego nie wysiewałem, skupiam się na utrzymaniu przy życiu "starych" egzemplarzy co niestety nie zawsze się udaje. podczas tej zimy padłą mi Protea cynaroides i jedno anturium. reszta jeszcze dycha
pozdrawiam

pozdrawiam
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Hehe, to już nie pierwszy taki wynalazek u mniestalewiak pisze:mateo a na ci co ten wynalazek co nie ma nic o nim na necie ??

Raz wyhodowałem z nasiona które dostałem od jakiegoś dziennikarza takie cudo, co go za Chiny Ludowe nie mogłem oznaczyć. Nazywałem to roboczo "afryką" bo ponoć zostało przywiezione z Afryki. Rosło u mnie dobrych parę lat w doniczce i nawet kwitło, aż w końcu oddałem to do palmiarni. Dopiero post factum uparłem się i tak długo grzebałem w necie, aż zidentyfikowałem to z pamięci jako Sophora tomentosa

Innym razem wydłubałem nasiona jakiejś australijskiej akacji z suchej dekoracji roślinnej, jakie nieraz można kupić w kwiaciarniach. W podobnych okolicznościach zdobyłem nasiona Entady (osmoki) (oczywiście potem była cała zabawa w rozkminianie co to jest)
Akacja rosła dobrze przez 2 czy 3 lata (padła którejś zimy pod moją nieobecność), a entada żyje do dzisiaj i chyba ma się dobrze.
Ale to nasiono akurat utkwiło w mojej pamięci, bo jakiś czas temu widziałem takie w internecie i się zainteresowałem, tak więc wiedziałem mniej więcej gdzie szukać.
A nasiono dostałem od pewnego księdza (przywędrowało z misji w Afryce)

Jest to drzewo które ma cenne, bardzo twarde drewno (nazywane doussie albo mahoniem afrykańskim) i jest używane do produkcji podłóg.
- Piotr=)
to ciekawe roślinki masz egzotyczne 

Spis tematów
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
Przechwalamy się - licytujemy - po prostu pokazujemy co wyro
Hej,
wszędzie wątki z poradami lub indywidualne wątki z własnymi uprawami - proponuję, w związku ze zbliżającym się okresem bujnych wzrostów pochwalić się tym co:
- zostało wsadzone do ziemi w ostatnim czasie,
- planuje rozpocząć kwitnienie,
- wypuściło nowe listki,
- chcemy pokazać innym - oczywiście tylko związane z roślinkami ;)
- zielone, kolorowe, pachnące, egzotyczne, dziwne itp.
- tym co rośnie w ogrodzie, na balkonie, parapecie i jeszcze gdzie tylko może.
Mam nadzieję, że ktoś dołączy. Ja w chwili obecnej osobiście, pielęgnuje i czekam na:
Kolejne listki Bawełny

Dalszy wzrost, a po niedługmi przycięciu - rozkrzewienie Adenium

Pierwszą roślinkę Plumerii

Utrzymanie się Albicji

Poprawę zdrowia mojego Bananowca

Oraz jeszcze kilku innych ;) jak np. fikus - ostatnio odratowany przed wymarciem

A więc chwalcie sie, pokazujcie, po prostu piszcie... im więcej zdjęć tym przyjemniej się przegląda ;)
Pozdrawiam i do następnego
Pit
wszędzie wątki z poradami lub indywidualne wątki z własnymi uprawami - proponuję, w związku ze zbliżającym się okresem bujnych wzrostów pochwalić się tym co:
- zostało wsadzone do ziemi w ostatnim czasie,
- planuje rozpocząć kwitnienie,
- wypuściło nowe listki,
- chcemy pokazać innym - oczywiście tylko związane z roślinkami ;)
- zielone, kolorowe, pachnące, egzotyczne, dziwne itp.
- tym co rośnie w ogrodzie, na balkonie, parapecie i jeszcze gdzie tylko może.
Mam nadzieję, że ktoś dołączy. Ja w chwili obecnej osobiście, pielęgnuje i czekam na:
Kolejne listki Bawełny

Dalszy wzrost, a po niedługmi przycięciu - rozkrzewienie Adenium

Pierwszą roślinkę Plumerii

Utrzymanie się Albicji

Poprawę zdrowia mojego Bananowca

Oraz jeszcze kilku innych ;) jak np. fikus - ostatnio odratowany przed wymarciem

A więc chwalcie sie, pokazujcie, po prostu piszcie... im więcej zdjęć tym przyjemniej się przegląda ;)
Pozdrawiam i do następnego
Pit
- Valkoinen
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2012, o 11:41
Re: Przechwalamy się - licytujemy - po prostu pokazujemy co wyro
Witam
Czy wszystkie Twoje maluchy hodowane są "od nasionka"?
Wyjąwszy fikusa rzecz jasna. Sama chciałam spróbować szczęścia w uprawie adenium, ale obawiam się, że na chwilę obecną mam za mało miejsca
A i z wielką chęcią dołączę do tematu i podzielę się moimi "przygodami" z sadzeniem wszystkiego co popadnie.
W tej chwili najdzielniej rośnie moja figa zasadzona z nasionka wyjętego z owocu

Uploaded with ImageShack.us
Cytrusy nie są tak skore do wzrostu:
Mandarynka

Pomarańcza:

Cytrynka:

Kolejnym maluchem zasadzonym z pestki jest liczi:

Mam też ananaska, który mimo niesprzyjających zimowych warunków rośnie dzielnie

Czy wszystkie Twoje maluchy hodowane są "od nasionka"?

A i z wielką chęcią dołączę do tematu i podzielę się moimi "przygodami" z sadzeniem wszystkiego co popadnie.
W tej chwili najdzielniej rośnie moja figa zasadzona z nasionka wyjętego z owocu

Cytrusy nie są tak skore do wzrostu:
Mandarynka

Pomarańcza:

Cytrynka:

Kolejnym maluchem zasadzonym z pestki jest liczi:

Mam też ananaska, który mimo niesprzyjających zimowych warunków rośnie dzielnie

Pozdrawiam, Sara
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
Re: Przechwalamy się - licytujemy - po prostu pokazujemy co wyro
Hej Valkoinen
Witam, witam i zazdorszczę Figi
Moje maleśtwa to faktycznie prawie wszystkie z nasionek poza Bananowcem, którego mam od małej - ale jednak sadzonki, oraz fikus - również kupiony w markecie.
Reszta z nasionek.
Adenium wysiałem w wakacje 2012 roku - z trzech wykiełkowało dwa - o póki co się trzymają. Ten mniejszy praktycznie był już spisany na straty. A tak naprawdę na samym początku wyglądał o niebo lepiej niż ten duży. W każdym razie jak zaczął chorować i miałem go wyrzucić -to stwierdziłem, że dam mu jeszcze jedną szansę. Uciałęm go i tak póki co siedzi - mam nadzieję, że dogoni towarzysza
Bawełna - też zupełny sponton. Wydłubałem nasionka z zasuszonej bawełny która od ponad roku stoi jako ozdoba w mieszkaniu - i nigdy wcześniej na to nie wpadłem. Więc na próbe wsadziłem - cztery - wykiełkowały wszystkie - ale póki co jak widzę, chyba przetrwa tylko jedna - o ile przetrwa - bo od dłuższego czasu nie wypuszcza żadnych listków - chociaż na początku rosła jak głupia. Jak sie zrobi cieplej to spórbuję z kolejnymi nasionkami - mam jeszcze dwie zasuszone gałązki - wiecj jest w czym grzebać.
Plumeria - wysiana na początku lutego - od soboty siedzi już w doniczce z ziemią. Jest to moje drugie podejście do wychodowania tej roślinki. Tym razem póki co z sukcesem - i w tym miejscu należą sie wyrazy uznania - dla jednego z forumowiczów, który rekomendował, zaprezentowaną na zdjęciu metodę wysiewu
Albicja - wysiewana na początku roku - póki co rośnie dzielnie.
Czekam jeszcze na wykiełkowanie pozostałych - które też wysiewałem na początku lutego - Strelicja, Kawa, Herbata, Passiflorę
Dzisiaj wsadziłem do ziemi po wcześniejszym moczeniu, Ruszczyka, Drzewko cynamonowe, i Oliwke - zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak tylko coś sie pojawi na pewno sie pochwalę.
Kolejne roślinki jakimi mogę się pochwalić - wkrótce.
Pozdrawiam
Pit
Witam, witam i zazdorszczę Figi

Moje maleśtwa to faktycznie prawie wszystkie z nasionek poza Bananowcem, którego mam od małej - ale jednak sadzonki, oraz fikus - również kupiony w markecie.
Reszta z nasionek.
Adenium wysiałem w wakacje 2012 roku - z trzech wykiełkowało dwa - o póki co się trzymają. Ten mniejszy praktycznie był już spisany na straty. A tak naprawdę na samym początku wyglądał o niebo lepiej niż ten duży. W każdym razie jak zaczął chorować i miałem go wyrzucić -to stwierdziłem, że dam mu jeszcze jedną szansę. Uciałęm go i tak póki co siedzi - mam nadzieję, że dogoni towarzysza

Bawełna - też zupełny sponton. Wydłubałem nasionka z zasuszonej bawełny która od ponad roku stoi jako ozdoba w mieszkaniu - i nigdy wcześniej na to nie wpadłem. Więc na próbe wsadziłem - cztery - wykiełkowały wszystkie - ale póki co jak widzę, chyba przetrwa tylko jedna - o ile przetrwa - bo od dłuższego czasu nie wypuszcza żadnych listków - chociaż na początku rosła jak głupia. Jak sie zrobi cieplej to spórbuję z kolejnymi nasionkami - mam jeszcze dwie zasuszone gałązki - wiecj jest w czym grzebać.
Plumeria - wysiana na początku lutego - od soboty siedzi już w doniczce z ziemią. Jest to moje drugie podejście do wychodowania tej roślinki. Tym razem póki co z sukcesem - i w tym miejscu należą sie wyrazy uznania - dla jednego z forumowiczów, który rekomendował, zaprezentowaną na zdjęciu metodę wysiewu

Albicja - wysiewana na początku roku - póki co rośnie dzielnie.
Czekam jeszcze na wykiełkowanie pozostałych - które też wysiewałem na początku lutego - Strelicja, Kawa, Herbata, Passiflorę
Dzisiaj wsadziłem do ziemi po wcześniejszym moczeniu, Ruszczyka, Drzewko cynamonowe, i Oliwke - zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak tylko coś sie pojawi na pewno sie pochwalę.
Kolejne roślinki jakimi mogę się pochwalić - wkrótce.
Pozdrawiam
Pit