Ogród Joli i Zbyszka cz.2
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2
anabuko1-Aniu te piwonie drzewiaste są cudne. Kwiaty są o wiele większe niż u piwonii bylinowych.Ja swoje okrywam co roku na zimę ale w ubiegłym roku mimo okrycia jedna wymarzła w wszystkie rosną w jednym miejscu w grupie.Mam taką pomarańczową ale jeszcze mi nie kwitła. Teraz zima jest sprzyjająca roślinkom więc mam nadzieję że i piwonie dobrze przetrwają i pięknie zakwitną.
IWONA1311-Iwonko masz rację ze starymi odmianami nie trzeba się tak pieścić jak z tymi nowymi.Na mojej posadzonej w doniczce paczek usechł. Drzewiaste są śliczne i kwiaty mają ogromne.Moje co roku miały jeden kwiat więcej.Bardzo żałuję tej co mi wymarzła bo dla mnie była najpiękniejsza, myślałam że może chociaż podkładka przetrwała bo kwiaty też miała piękne ,ale niestety wszystko przemarzło.
IWONA1311-Iwonko masz rację ze starymi odmianami nie trzeba się tak pieścić jak z tymi nowymi.Na mojej posadzonej w doniczce paczek usechł. Drzewiaste są śliczne i kwiaty mają ogromne.Moje co roku miały jeden kwiat więcej.Bardzo żałuję tej co mi wymarzła bo dla mnie była najpiękniejsza, myślałam że może chociaż podkładka przetrwała bo kwiaty też miała piękne ,ale niestety wszystko przemarzło.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uśmiałam się, jak to przeczytałam.jola1 pisze:A ta podoba mi się najmniej ale nic jej nie rusza

Brzydula, ale za to kochana za kwitnieniewanda7 pisze:Uśmiałam się, jak to przeczytałam.jola1 pisze:A ta podoba mi się najmniej ale nic jej nie rusza
Ja mam taką jedną różę. Brzydka jak diabli, ale kwitnie obficie, jest zdrowa, ładnie się krzewi. No i weź tu ją wyrzuć człowieku. A brzydula z niej, że aż żal patrzeć

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu, czy jesteś pewna, że to jest Bowl of Beauty? Moja kwitnie nieco inaczej

Nie chodzi mi o kolor, bo różne aparaty różnie pokazują kolor, ale o liczbę i rodzaj środkowych płatków.
Wydaje mi się, że widziałam podobną - do tej Twojej - piwonię u Agness i jeszcze w tym wątku.
Z pewnym dystansem podchodzę do metek, odkąd, zamiast na biało, piwonia zakwitła mi na ciemno czerwono.
Akurat ta pomyłka okazała się dla mnie opłacalna, tak sądzę, patrząc na ceny poszczególnych odmian,
ale biała piwonia nadal u mnie nie kwitła, chociaż ostatniego lata posadziłam kolejną.
Zamówiłam sześć odmian piwonii na wiosenną dostawę

Jolu, możesz iść śmiało w liliowce, bo miejsca u Ciebie dostatek, ale jak patrzę na ich ceny, to myślę, że trawnik też ładny

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Ja potrafię tylko kolorami operować odnośnie odmian nie dyskutuję.
Jolu bliżej weekendu zamierzam skoczyć na podboje ogrodowe lub temu podobne iście Krakowskie.
Pozdrawiam Wszystkich Gości Joli.
Jolu bliżej weekendu zamierzam skoczyć na podboje ogrodowe lub temu podobne iście Krakowskie.

Pozdrawiam Wszystkich Gości Joli.

- jola1
elsi-Elu ona rzeczywiście jest bardziej podobna do "Eduard Andre" czy "Etienne Mechin". Moja kwitła po raz pierwszy, zobaczymy jak będzie w tym roku.Kupiłam ją we Florexpolu i oni tych dwóch nie mieli nawet w ofercie.Ja też spotkałam się z zamianą oznaczeń chociaż akurat we F. nigdy. Spore zamówienie, ja w tym roku na razie nie mam planów co do piwonii chociaż mam dwie na oku.
Co do liliowców i ich cen to trochę mnie przerażają , dostałam ofertę od Emila i
. Co ładniejsze kwiaty to i ceny
.
wanda7- no właśnie Wandziu ja mam tak samo z tą piwonią, szkoda mi jej mimo wszystko wyrzucić.
Zyta-Zytko to życzę udanych zakupów, tylko uważaj na portfel.
Co do liliowców i ich cen to trochę mnie przerażają , dostałam ofertę od Emila i

wanda7- no właśnie Wandziu ja mam tak samo z tą piwonią, szkoda mi jej mimo wszystko wyrzucić.
Zyta-Zytko to życzę udanych zakupów, tylko uważaj na portfel.

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Bardzo lubię piwonie, ale chyba nie tak bardzo, skoro czasami odstrasza mnie cena, szczególnie tych drzewiastych
Gdyby mi na dodatek wymarzły...chyba pękłoby mi serce
W zeszłym roku kupiłam sobie Bowl of Beauty, ale niestety nie zakwitła. Może w tym sezonie będę miała więcej szczęścia ?

Gdyby mi na dodatek wymarzły...chyba pękłoby mi serce

W zeszłym roku kupiłam sobie Bowl of Beauty, ale niestety nie zakwitła. Może w tym sezonie będę miała więcej szczęścia ?
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Jolu Twoje piwonie mnie zauroczyły, szczególnie te drzewiaste - nie zajmują dużej powierzchni i to jest to
czego szukam.Być może tego roku wprowadzę je do swego ogródka
czego szukam.Być może tego roku wprowadzę je do swego ogródka

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Jolu, gdzieś chyba czytałam, że Ty kupujesz w Florexpolu. Dostałam od nich katalog i mam ochotę na kilka roślin. Czy warto? Myślę o zamówieniu z wysyłką.
Jolu mam do Ciebie pytanie dotyczące piwonii drzewiastej 'Souvenir de Maxime Cornau' czy to na pewno drzewiasta? Czy są krzaczaste o tej nazwie? Jak mam rozpoznać "w młodym wieku" jaka to jest? W ofercie napisane jest drzewiasta, ale patrząc na cenę mam wielkie wątpliwości. Znam ten sklep i nigdy nie było problemu z sadzonkami, ale cena jest tak niska jak na piwonie drzewiastą, ze mam wątpliwości. Przy okazji innych zakupów i tak ją zamówiłam, ale nie daje mi spokoju cena 

- jola1
heliofitka-Iwonko mnie też u drzewiastych przeraża cena.Te większe krzaczki które mamy kupiliśmy ze cztery-pięć lat temu będąc gdzieś na wyjeździe , była już bardzo późna jesień i w sklepie ogrodniczym towar był przygotowany do sprzątnięcia, te piwonie wyglądały jak ostatnie bidy był to jeden patyczek o grubości ołówka i wysokości ołówka. Zimę spędziły zadołowane w doniczkach i bardzo dobrze okryte a na wiosnę dopiero trafiły na stałe miejsce.Bardzo nas zasmuciło przemarzniecie jednej z nich ale mimo wysokiej ceny i możliwości przemarznięcia warto w nie zainwestować.Ja mam sporo i bylinowych mam też Bowl of Beauty tak przynajmniej była oznaczona przy zakupie.Bylinowe też są piękne, kwitną trochę później niż drzewiaste.
Helen-Helenko bardzo Ci polecam piwonie drzewiaste, my okrywamy je na zimę, w ubiegłym roku jedna przemarzła mimo okrycia ale tamta zima była bardzo specyficzna.One rzeczywiście zajmują mało miejsca i mają małe wymagania a swoją urodą bardzo cieszą oczy.
Norbitka-Beatko ja u nich zamawiałam prawie co roku, bo nie wszystkie rośliny mają potem w sprzedaży na sklepie. Pomyłki się nie zdarzały , no chyba że z tą piwonią Bowl of Beauty, roślinki nie są jakieś wypasione, niektóre dosyć długo się aklimatyzują, na dostawę czasami dosyć długo się czeka bo oni nie wszystkie roślinki mają w Dębówce a czasami się zdarza że czegoś nie przyślą bo nie mają, płaci się kurierowi przy doręczeniu.Ja w tym roku nic u nich nie zamawiam.
perdii-Gosiu rozróżnienie piwonii drzewiastej/krzaczastej/ od piwonii bylinowej jest bardzo proste, piwonia drzewiasta nie zamiera cała na zimę zawsze zostaje zdrewniały pęd i kupujemy też z kawałkiem zdrewniałego pędu, nasze jak kupowaliśmy miały pęd grubości ołówka i długości ołówka, bylinowe piwonie to kawałek korzenia z oczkiem.

Na tym zdjęciu widać wielkość starego zdrewniałego pędu, to jest kwitnienie w pierwszym roku po posadzeniu, potem ta nowa część drewnieje.Gosiu podaj mi linka na pw to zobaczę tę piwonię.
Zima jeszcze u nas nie odpuszcza chociaż wczorajszy solenizant czyli Maciej według starego przysłowia zimę stracił bo była odwilż i temperatury na plusie.
Ja wykorzystuję ten czas do maksimum , przygotowuję się do świąt i kiermaszów świątecznych.

Helen-Helenko bardzo Ci polecam piwonie drzewiaste, my okrywamy je na zimę, w ubiegłym roku jedna przemarzła mimo okrycia ale tamta zima była bardzo specyficzna.One rzeczywiście zajmują mało miejsca i mają małe wymagania a swoją urodą bardzo cieszą oczy.
Norbitka-Beatko ja u nich zamawiałam prawie co roku, bo nie wszystkie rośliny mają potem w sprzedaży na sklepie. Pomyłki się nie zdarzały , no chyba że z tą piwonią Bowl of Beauty, roślinki nie są jakieś wypasione, niektóre dosyć długo się aklimatyzują, na dostawę czasami dosyć długo się czeka bo oni nie wszystkie roślinki mają w Dębówce a czasami się zdarza że czegoś nie przyślą bo nie mają, płaci się kurierowi przy doręczeniu.Ja w tym roku nic u nich nie zamawiam.
perdii-Gosiu rozróżnienie piwonii drzewiastej/krzaczastej/ od piwonii bylinowej jest bardzo proste, piwonia drzewiasta nie zamiera cała na zimę zawsze zostaje zdrewniały pęd i kupujemy też z kawałkiem zdrewniałego pędu, nasze jak kupowaliśmy miały pęd grubości ołówka i długości ołówka, bylinowe piwonie to kawałek korzenia z oczkiem.

Na tym zdjęciu widać wielkość starego zdrewniałego pędu, to jest kwitnienie w pierwszym roku po posadzeniu, potem ta nowa część drewnieje.Gosiu podaj mi linka na pw to zobaczę tę piwonię.
Zima jeszcze u nas nie odpuszcza chociaż wczorajszy solenizant czyli Maciej według starego przysłowia zimę stracił bo była odwilż i temperatury na plusie.
Ja wykorzystuję ten czas do maksimum , przygotowuję się do świąt i kiermaszów świątecznych.

Jolu super kogutki 

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Jolu te Twoje kurczaki są piękne 

- jola1
perdii, IWONA1311- dziewczyny dziękuję bardzo, te kurki to zasługa Kasi -nirali to ona mnie zainspirowała, bo do tej pory to skupiałam się na ozdobach choinkowych a te kurki spowodowały że mam w planach jeszcze zajączki i kurczaczki .
Jolu, wspaniałe kurki
, ja tez trochę szydełkuję, ale gdzie mi tam do Ciebie
.